Paaiškino, kaip priversti smegenis veikti greičiau ir pagerinti atmintį

„Jei vienu metu darote daug darbų, tai gali sulėtinti mąstymą, sudaryti sąlygas dažnesnėms klaidoms ir priversti jus dažniau ką nors užmiršti“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ teigia gydytojas Alvydas Unikauskas.

Anot jo, tyrimai rodo, kad reikia maždaug 8 sekundžių, kad į atmintį būtų įkeltas koks nors informacijos rinkinys. Tad, jei tuo pačiu metu kalbėsite telefonu, pakuosite iš parduotuvės atsivežtus pirkinius ir kažkur pasidėsite automobilio raktus, vargu ar atsiminsite, kur yra raktai.

Ar galėtumėte prisiminti vyro, žmonos ar mamos telefono numerį, jeigu pamestumėte savo mobilųjį? O ar visada galite pasakyti, kuo vardu naujasis pažįstamas, kuriam neseniai šypsojotės ir spaudėte ranką? Nepamenate? Vadinasi, turite sužinoti, kaip priversti smegenis veikti greičiau. Patikėkite, atminčiai lavinti nėra jokių amžiaus ribų.

Sakoma, jog tam, kad smegenys veiktų gerai, reikia gliukozės. Anot gydytojo, tai nėra visai tiesa, energijai gauti smegenys gali naudoti ir taip vadinamus ketoninius kūnus, kurie gaunami iš riebalų.

Atminčiai gerinti puikiai tinka šviežios daržovės ir sveikieji riebalai, netinka – cukrus ir baltieji miltai. Taip pat svarbu padidinti suvartojamų omega-3 riebalų kiekį ir sumažinti omega-6 riebalų.

„Kai kalbame apie sveikatą, kaip ir visada, viskas prasideda nuo maisto. Jis yra svarbiausias, kad jūsų atmintis gerai funkcionuotų. Atminčiai gerinti puikiai tinka šviežios daržovės ir sveikieji riebalai, netinka – cukrus ir baltieji miltai. Taip pat svarbu padidinti suvartojamų omega-3 riebalų kiekį ir sumažinti omega-6 riebalų, kurių yra perdirbtuose augaliniuose aliejuose“, – teigia gydytojas.

Atminčiai gerinti padeda protarpinis badavimas, kai paroje susidaro keliolikos valandų nevalgymo tarpas. Pasak gydytojo, reikia duoti organizmui laiko viską suvirškinti, sunaudoti ir išsikuopti. Dar vienas naudingas dalykas – probiotikai. Tai maistas, kuris mūsų žarnynui suteikia sveikųjų bakterijų, pavyzdžiui, jogurtas, kefyras, raugintos daržovės, rauginti pieno produktai. Pagerėjus žarnyno veiklai, gerėja ir smegenų darbas.

„Jei norite pagerinti atmintį, būkite fiziškai aktyvūs. Mankšta, judėjimas skatina jūsų smegenis dirbti optimaliai, o nervų ląsteles – daugintis, taip pat sustiprina nervų ląstelių tarpusavio ryšius ir apsaugo nuo žalos“, – pataria A. Unikauskas.

Trečias patarimas – vienu metu darykite tik vieną darbą. Anot gydytojo, jei vienu metu darote daug darbų, tai gali sulėtinti mąstymą, sudaryti sąlygas dažnesnėms klaidoms ir priversti jus dažniau ką nors užmiršti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių