Psichologė: nepulkite į kraštutinimus ir nesiekite tobulumo

Darosi madinga mąstyti pozityviai, keisti savo gyvenimo būdą, bet psichologė, psichoterapeutė Daiva Balčiūnienė pataria nepulti į kraštutinimus. „Viešojoje erdvėje yra labai daug straipsnių, seminarų, skleidžiamos įtakos, kad turime būti pozityvūs, jauni, energingi, žvalūs. To siekti yra labai gerai. Tačiau jei neigsime, kad mums liūdna, nuobodu, jaučiamės nevykėliai, kad mus apima kaltės jausmas, nuo to laimingesni netapsime“, – sako psichologė ir pristato 70 procentų taisyklę, t  y. nesiekti kažkokios emocijos 100 procentų.

Specialistė pataria neapsimetinėti ir nemeluoti apie savo emocijas. „Informacijos yra be galo daug, todėl žmonės susipainioja, kaip jaustis ir išreikšti save. Pagrindinis mano patarimas – paklausti savęs, ko nori, kaip jautiesi (...). Leiskite sau paliūdėti, daryti klaidas, pagalvoti ir pajausti, kaip jautiesi“, – pataria D. Balčiūnienė.

Bet kurį jausmą ji siūlo pripažinti, o tada, jei jausmas neigiamas, pasistengti išeiti iš jo. Kadangi negalime būti nuolat pasiryžę spręsti problemų, kartais renkamės pabėgimą nuo kasdienybės ir su ja susijusių nesklandumų. Tokia psichologinė gynyba nėra blogai, sako specialistė ir ragina prisiminti, kad nesame tobuli. Ji taip pat paskatina atsirinkti iš informacijos srauto, kas yra reikalinga jums. Svarbu nepasiduoti spaudimui atrodyti tobuliems, jauniems, neklystantiems, nes tokių veiksmų mokome ir savo vaikus. Taip visuomenė dėl keliamos įtampos tampa suskilusi, o depresijos mastai ir savižudybių skaičius didėja.


Šiame straipsnyje: kraštutinumaitobulybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių