Vyrai jau nebijo keisti sauskelnių savo vaikams

Vyrai dabar ne tokie drovūs ir bent dvigubai aktyvesni nei prieš penkerius metus laukdami kūdikio ir auklėdami savo vaikus, įsitikinusi Tėvystės centro direktorė Ieva Dapšauskė.

Vyrai dabar ne tokie drovūs ir bent dvigubai aktyvesni nei prieš penkerius metus laukdami kūdikio ir auklėdami savo vaikus, įsitikinusi Tėvystės centro direktorė Ieva Dapšauskė.

Daugiau tėvystės atostogų

"Vyrai dabar nesikuklina. Užduoda klausimus, išrenka lovytę, čiužinį, kitus svarbius dalykus savo vaikui, – pastebėjo su vyru Juozapu sūnų Danielių auginanti E.Dapšauskė. – Anksčiau jie buvo  žmonų tarsi prispausti ir į centrą atvesti prievarta, todėl tyliai ir pasyviai išklausydavo kursus. Dabar apie 90 proc. vyrų aktyvesni ir sąmoningesni laukdami savo vaiko ir jį augindami."

Ieva nesistebi, kad pastaraisiais metais vis daugiau vyrų išeina tėvystės atostogų. Tarp jos draugų ir pažįstamų tokių vyrų yra ne vienas.

"Tris mėnesius ar pusmetį su mažyliu būna mama, o po to vaiką augina tėtis", – populiarėjančią praktiką pristatė Ieva.

Kas tai lėmė? Viena pagrindiniuų priežasčių – finansinė.

"Vyras ir moteris sutaria, kad jų šeimoje geresnė galimybė karjerą daryti moteriai, arba ji daugiau uždirba. Ir į tai abu žvelgia labai tolerantiškai", – šeimos filosofiją atskleidė Ieva.

Tiesa, yra dar vyrų, įsitikinusių, kad jei jie uždirba daug pinigų, vaiką privalo auklėti moteris, ir į tai reaguoja gana abejingai.

"Tėvystei rengtis reikia dar nesukūrus šeimos, tačiau natūralu, kad šia tema susidomima, kai vaikas jau pakeliui, čia pat", – pripažino Ieva.

Be pirštinių ir kepurės

Tėvystės centre gamtos darželyje vaikus paliekantys tėvai ne tik nesidrovi klausti, bet ir aktyviai rūpinasi, ką veikia jų mažieji.

Koks tipinis Tėvystės centre besilankančio vyro tėvo portretas?

Nuo 30 metų amžiaus, dažniausiai – biuro darbuotojas arba vyras, užimantis vadovaujamąsias pareigas. Dažniau – išsilavinę ir aukštąjį mokslą baigę vyrai.
Vyrams labiau rūpi vyriškos problemos: jie įrengia sūpynes, gamina lėlytes, pjauna, drožinėja. Todėl jiems buvo įdomiau centre gaminti Australijos aborigenų instrumentus – didžeridus, drožinėti, nei megzti ar siūti.

I.Dapšauskė pastebėjo, kad aktyviau savo vaikais domisi vyrai, kurių dukros lanko darželius. Mergaičių tėvai kartais baiminasi, ar joms nėra pavojinga laipioti po medžius, griūti. Tiesa, nepaisant to, vyrai labiau nei mamos leidžia rizikuoti savo vaikams.

"Švedai teigia, kad darželis suteikia lygias teises ir galimybes", – aiškino Ieva.

Vyrai nesidrovi klausti ir mažiausių smulkmenų, o Ieva su kolegėmis sulaukia vis mažiau jas pralinksminančių klausimų.

"Važiuoju ir pusę kelio galvoju, kad kažkas blogai", – kai Ievos sūnui Danieliui buvo pusantrų metukų, atvežęs vaiką mamai nuoširdžiai abejojo Juozapas.

"O tu pastebėjai, kad mūsų vaikas be kepurės, šaliko ir pirštinių?" – priežastį pasakė I.Dapšauskė.

"Oi, tikrai! Bet jam viskas gerai, jis žaidžia, laksto", – sutrikęs teisinosi vyras, kuris ne vienintelis užmiršta šias "smulkmenas".

Pastabesni už mamas

Vyrai ir dabar žiemą atveža į darželį vaikus be kepurių, pirštinių, šalikų.

"Kartais tėvai pralinksmina savo vaikų apranga, – paprašyta dar paminėti vyrų "klaidų", šyptelėjo I.Dapšauskė. – Kažkodėl mažiesiems jie parenka šaržuotus drabužius. Mergaitėms – būtinai rožinius, o berniukus aprengia tarsi mikimauzus."

Vyrai dabar daug sąmoningesni, nebijo klausti, atvažiavę į darželį arba iš jo išvykdami paprašo vaikams pakeisti sauskelnes.

"Tačiau vyrai jau nesidrovi keisti ir plauti vystyklus", – įsitikinusi Ieva.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių