10 metų po transplantacijos – 10 kilometrų bėgte

  • Teksto dydis:

Tradiciniame "Vilties bėgime", užvakar vykusiame Klaipėdoje, 10 km nubėgo Stasys Laniauskas, dešimt metų gyvenantis su transplantuotomis kepenimis.

Nusprendė būti vedliu

"Vilties bėgimas" skirtas Vakarų Lietuvos onkologinių ligonių informacijos ir pagalbos centrui paremti. Jo metu buvo priimami sutikimai donoro kortelei gauti.

S.Laniauskas ne tik užsiregistravo 10 km bėgimui, bet ir kreipėsi į bėgimo organizatorius bei pasiekė, kad šio bėgimo metu šiemet būtų propaguojama organų donorystė. Maža to, sužinojęs, kad bėgimo organizatoriai ieško žmogaus, kuris 10 km distancijoje bėgimo metu galėtų lydėti aklą žmogų, pasisiūlė tai padaryti.

Prieš bėgimą Stasys neslėpė, kad bėgant lydėti aklą žmogų – nauja patirtis ir nauja atsakomybė.

"Prieš bėgimą pasikalbėjau su tuo aklu žmogumi – bendraamžiu Zigmantu iš Pasvalio. Sužinojau, kad jis irgi bėgimo entuziastas, 10 km įveikiantis maždaug per 50 min. Pasitarėme, kaip bėgsime: prisirišę prie riešų maždaug pusmetrio ilgio virvę", – bėgimo detales papasakojo Stasys.

Paklaustas, kodėl ryžosi lydėti bėgantį aklą žmogų, atsakė trumpai, bet nuoširdžiai: "Jeigu tik galiu padėti – visuomet padedu. O kaipgi kitaip? Ir šiuo atveju, jei galiu pabūti akimis, tai ir nusprendžiau jomis pabūti."

Sutampa daug datų

Zigmantas Rimkus neregiu tapo prieš aštuonerius metus, kai nuo vaikystės turėta tik viena sveika akis buvo stipriai sužalota – vyras apako.

Iki tol Z.Rimkus buvo aktyvus sportininkas – žaidė ir krepšinį, ir futbolą, buvo geras 100 m sprinto bėgikas. Pastaruosius aštuonerius metus Pasvalio gyventojai Zigmantą gali matyti bėgiojantį nevažinėjamoje gatvelėje po 10 km kasdien.

Mes abu žinome, ką reiškia turėti rimtų sveikatos bėdų. Todėl ir bėgame už viltį.

"Mes abu žinome, ką reiškia turėti rimtų sveikatos bėdų. Todėl ir bėgame už viltį", – prieš startą kalbėjo Z.Rimkus ir S.Laniauskas.

Įdomu tai, kad ir datos sutampa: Stasys dešimt metų gyvena su donoro kepenimis, ir šis bėgimas organizuojamas dešimtą kartą. Būtent prieš savaitę, gegužės 13-ąją, suėjo dešimt metų, kai 58 metų Trakų rajono gyventojui S.Laniauskui buvo atlikta kepenų transplantacija. Visą tą dešimtmetį Stasys – ne tik nepailstantis organų donorystės idėjos propaguotojas. Jis aktyvaus, sveiko gyvenimo būdo mėgėjas: intensyviai sportuoja, bėgioja, važinėja dviračiu. Tai įkvepiantis pavyzdys, kad sunkiai sirgęs žmogus po transplantacijos gali prisikelti prasmingam, visaverčiam gyvenimui.

Gavo dovanų

S.Laniauskas nuolat dalyvauja įvairiuose Lietuvos miestuose rengiamuose bėgimuose, įveikdamas net po 10 km. Ne kiekvienas sveikas žmogus ryžtųsi tiek nubėgti.

Kelerius metus Vilniuje spalį rengiamas bėgimas už organų donorystę, ir visuomet čia bėga Stasys. Jis dalyvauja ir kituose bėgimuose – Vilniaus maratone irgi bėgdavo.

Kartais padėti prireikia ir Stasiui. Maždaug prieš metus važiuodamas dviračiu jis pateko į autoavariją. Smarkiai nenukentėjo, bet dviratis buvo nepataisomai sugadintas. Teko atsisakyti pomėgio važinėti dvirate transporto priemone.

Be jos S.Laniauskui buvo sudėtinga pasiekti ir toliau nuo namų esančią darbovietę – degalinę. Lėšų, kurias galėtų skirti naujam dviračiui įsigyti, nenuskriausdamas šeimos biudžeto, vyras neturėjo. Išgirdę šią istoriją, dviratį Stasiui dovanojo uždarosios akcinės bendrovės "Baltik vairas" vadovai, įvertinę jo entuziazmą ir gerus darbus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių