- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai ragina pasirūpinti maisto saugumu, nes Lietuvoje per maistą plintančios užkrečiamosios ligos išlieka aktualia problema, dažniausiai pasireiškianti vėmimu ir viduriavimu. Šios ligos nėra valdomos skiepais (išskyrus hepatitą A ir rotavirusinę infekciją), todėl labai svarbi yra maisto tvarkymo kultūra ir higiena.
Per paskutinius 10 metų Lietuvoje kasmet buvo užregistruojama nuo 11 iki 20 tūkst. žarnyno infekcinių ligų atvejų. 2013 m. mūsų šalyje užregistruota 18 tūkst. šiomis ligomis sirgusių asmenų. Didžiausi sergamumo rodikliai yra vaikų iki 5 metų amžiaus grupėse.
2005-2013 metais Lietuvoje buvo užregistruota 2 418 per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų protrūkių, kuriuose susirgo 8 099 asmenys. Šeimose kilę protrūkiai sudarė 90 proc. visų užregistruotų. Pagrindiniais sukėlėjais buvo Salmonella ir Rotavirus. Dažniausios protrūkių priežastys yra nesaugus maisto tvarkymas bei maisto tvarkytojų rankų higienos reikalavimų pažeidimai.
Saugus maisto tvarkymas, tinkama rankų higiena bei švari maisto tvarkymo aplinka – vienos iš pagrindinių nespecifinių per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų profilaktikos priemonių.
Siekiant išvengti šių ligų, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai pataria plautirankas plaukite šiltu muiluotu vandeniu, o prieš gamindami patiekalus iš žalios mėsos, paukštienos, kiaušinių ir baigę juos gaminti, nusiplaukite rankas, stalus, indus, įrankius.
Pagaminto maisto niekada nedėkite į indus, kuriuose laikėte žalius maisto produktus. Jeigu neturite pakankamai indų, prieš dėdami kruopščiai išplaukite.
Nevartokite neplautų vaisių ir daržovių.
Tinkamai apdorokite maistą, nevalgykite žalių kiaušinių, nepakankamai termiškai paruoštos mėsos arba paukštienos. Paruoštus vartojimui produktus ir jų žaliavas laikykite tinkamoje temperatūroje. Greitai gendančius produktus laikykite tik šaldytuve, o stipriai sušaldytus produktus atšildykite šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.
Mėsą gerai termiškai apdorokite: pavojingos bakterijos žus, kai temperatūra mėsos viduje bus ne žemesne nei 70 °C. Mėsa gabalo viduje neturi būti rausva.
Specialistai primena, kad prieš vartojant maisto produktus, būtinai atkreipkite dėmesį į jų realizavimo datą. Neimkite į kelionę greitai gendančių maisto produktų (karšto rūkimo mėsos, žuvies, dešros, pieno produktų, kreminių gaminių) ypač jei nėra galimybės juos transportuoti ir laikyti termoizoliacinėse dėžėse, šaldytuve. Taip pat negerkite netvarkingų šachtinių šulinių ar atvirų telkinių vandens, nes jie gali būtį užteršti ligų sukėlėjais. Negaminkite maisto jei Jums pasireiškia žarnyno infekcijos požymiai (pvz. gausus viduriavimas). Viešint svečiuose šalyse, gerkite ir valgykite tik kokybišką vandenį bei maistą. Apskritai, prieš keliaujant pasikonsultuokite su savo gydytoju, į kokias užsienio šalis vykstant rekomenduojama pasiskiepyti (pvz. nuo hepatito A).
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių6
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai3
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Iššokęs pėdos kauliukas: deformacija pašalinama be didelių pjūvių
„Northway“ inf. ...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms3
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...
-
Visa tiesa apie kraujo tyrimus: žmogus gali įsivaizduoti patologiją, kurios iš tiesų nėra
Santaros klinikų laboratorinės medicinos centro laboratorijoje per metus atliekama beveik 3,5 mln. įvairiausių tyrimų. 80 proc. iš jų sudaro kraujo tyrimai. ...