„Gimiau nerūkantis“: pasveikinti naujagimiai ir jų tėvai

  • Teksto dydis:

Gegužės 31 dieną visoje Lietuvoje surengta vienos dienos akcija „Gimiau nerūkanti/is“. Akcijos metu marškinėliais su užrašu „Gimiau nerūkantis“ ar „Gimiau nerūkanti“ buvo apdovanoti Pasaulinę dieną be tabako gimę naujagimiai. Akcija vyko visuose Lietuvos miestų gimdymo namuose. Vilniaus visuomenės sveikatos biuras šiemet aplankė Vilniaus gimdymo namų ir Vilniaus miesto klinikinės ligoninės naujagimius, gimusius gegužės 31 d. Sveikinimų sulaukė 7 mergaitės ir 9 berniukai bei jų tėvai. Kiekvienam buvo įteikti akcijos „Gimiaus nerūkanti/is“ marškinėliai, diplomai ir grikių lukštų žaisliukai.

Medikų paskelbti duomenys rodo, kad trečdalis perinatalinių mirčių, kai vaikas miršta dar įsčiose yra sąlygotos motinų rūkymo. Vaikai, kurių mamos rūko nėštumo metu, dvigubai dažniau miršta nuo staigios kūdikių mirties sindromo. Taip pat paaiškėjo, kad rūkančios mamos dvigubai dažniau nei nerūkančios gimdo prieš laiką, o naujagimiai būna mažesnio svorio. Mamų rūkymas iki 30 proc. padidina apsigimimų („kiškio lūpos“, „Vilko gomurio“ ir kt.) riziką. Be to, rūkančioms ir krūtimi maitinančioms mamoms pasigamina žymiai mažesnis pieno kiekis, nes nikotinas slopina prolaktino gamybą. Taip pat įrodyta, kad rūkančių mamų vaikai dažniau serga peršalimo ligomis, bronchitu, bronchine astma. Augdami vaikai perima tėvų elgesio modelį ir patys dažniau pradeda rūkyti.

Pirmą kartą akcija „Gimiau nerūkantis“ buvo surengta 2002 m. Kauno mieste, o vėliau tapo nacionaline. Šiais metais akcija vykdyta penkioliktąjį kartą. Akcijos metu stengiamasi priminti apie pragaištingą tėvų rūkymo įtaką vaikų sveikatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sveikintina

Sveikintina portretas
Labai smagu kad tai yra daroma gal ir kitos busimos mamytes susimastys del zalingu iprociu kad tai yra ziauriai nesveika ir isvis mergina kuri apskritai vartoja alchogoli ir rukalus as abejoju ar ji gali tapti mama jos tubut nesuvokia ka daro

Nesamone

Nesamone portretas
Atsibodo tos durnos sveikatos biuru akcijos

Kokia kvailystė

Kokia kvailystė portretas
Gal kiti gimstantys jau yra rūkantys?Visiškas nupušimas.Galvokite pagaliau ką darote o tai tikrai nesveikai atrodo
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių