Ką verta žinoti apie aliejų?

Gamindami maistą dažnai naudojame tik saulėgrąžų ir alyvuogių aliejų, o apie kitus galimus variantus žinome mažai. Dietologai pataria keisti vartojamų riebalų rūšis, kad organizmas gautų kuo įvairesnių naudingų medžiagų.

Trūksta žinių

Atlikta apklausa parodė, kad moterys nežino, jog skirtingi maistiniai aliejai turi skirtingas paskirtis. Komentuodama rezultatus, gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje vis dar mažai apie tai kalbama, o aliejaus pasirinkimą formuoja įpročiai ar mada.

Improvizuotos apklausos metu lietuvaitės atsakinėjo į klausimus apie aliejų, naudojamą kepimui. Gauti rezultatai atskleidė, kad 46 proc. respondenčių kepimui naudoja alyvuogių aliejų, 42 proc. – saulėgrąžų ir tik mažiau nei penktadalis – rapsų aliejų.

„Reikia nepamiršti, kad aliejų yra visokių rūšių ir įvairaus apdorojimo. Pavyzdžiui, nerafinuotas, šalto spaudimo alyvuogių aliejus yra labai naudingas ir puikiai tinka salotoms ar jau pagamintiems patiekalams gardinti, tačiau kepimui nėra tinkamas, nes aukštoje temperatūroje pradeda degti, dėl ko susidaro sveikatai itin žalingos medžiagos“, – akcentavo specialistė.

Klysta dėl paskirties

Saulėgrąžų aliejų žmonės daugiausia renkasi iš įpročio, 25 proc. nurodė, kad šis aliejus yra tinkamas kepti.
Tuo metu daugiau kaip pusė moterų, kurios kepimui naudoja alyvuogių aliejų, nurodė, kad šis pasirinkimas yra sveikiausias ir kokybiškiausias. Rapsų aliejų moterys renkasi, nes jis yra tinkamas kepti ir sveikas, taip pat neturi jokio papildomo skonio, palyginti su saulėgrąžų aliejumi.

„Šie rezultatai puikiai iliustruoja, kad kai trūksta informacijos, mūsų valgymo kultūrą stipriai formuoja įpročiai, kuriuos išsinešame iš šeimos. Todėl visavertės mitybos principai turėtų būti dar aktualesni tėveliams“, – dėmesį atkreipė L.Viniarskaitė.

78 proc. respondenčių nurodė žinančios, kad yra tinkamas ir netinkamas aliejus kepimui. 25 proc. teigė, kad netinkamas kepimui yra alyvuogių aliejus, o 17 proc. netinkamą aliejų identifikuoja skaitydami etiketes. Tarp netinkamų aliejų kepimui buvo paminėti saulėgrąžų, rapsų, sezamo, graikinių riešutų bei rafinuoti aliejai, kas yra netiesa.

Aliejus – pagalbininkas sveikatai

Alyvuogių aliejus yra vertinamas dėl jo sudėtyje esančių mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios nedidina cholesterolio koncentracijos kraujyje, todėl jos vertingos išeminės širdies ligos profilaktikai.

Daugelis nežino, kad rapsų aliejus jų turi beveik tiek pat, kiek alyvuogių aliejus, tuo metu, kai saulėgrąžų aliejus jų turi net tris kartus mažiau. Rapsų aliejui taip pat būdingas optimalus santykis polinesočiųjų omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių (3:1), kuris naudingas širdžiai.

Viduržemio jūros regionas turtingas žuvų ir jūros gėrybių įvairove. Lietuvoje visgi rečiau renkamasi šią produktų grupę, todėl omega-3 šaltinių reikia ieškoti kitur. Rapsų aliejus jų turi net 10 kartų daugiau nei alyvuogių aliejus. Taip pat turi mažiausiai sočiųjų riebalų, kurių kiekį reikėtų riboti.

Graikinių riešutų aliejus greitai oksiduojasi, aukštoje temperatūroje praranda skonį ir maistinę vertę, todėl labiau tinka kepiniams aromatizuoti, salotoms pagardinti ar pagardams gaminti. Sezamų aliejus, plačiai naudojamas Azijos virtuvėje, turi daug polinesočiųjų riebalų rūgščių bei oksidantus sezamolį ir sezaminą. Šis riešutų skonio aliejus yra naudojamas išskirtinai salotoms ir pagamintiems patiekalams gardinti, kepimui nėra tinkamas dėl žemos degimo temperatūros.

Lygiai taip pat ir moliūgų sėklų aliejus – gausus nesočiųjų riebalų rūgščių, mineralų bei vitaminų, tačiau geriausias savybes atskleidžia naudojamas kambario temperatūros. Šis aliejus gerina kraują, inkstų bei šlapimo pūslės darbą. Sėmenų aliejus tinka salotoms ir bulvių patiekalams gardinti. Gali būti vartojamas patiekalų skoniui sustiprinti, tačiau netinka kepimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
h t t p://swansonhealthcenter.com/topics/canola-oil-good-for-industry-not-your-body/

Anonimas

Anonimas portretas
h t t p://www.naturalnews.com/035124_olive_oil_adulterated_canola.html

Anonimas

Anonimas portretas
Alyvuogių aliejų skiedžia su toksišku rapsų aliejum
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių