- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vasara – grilio patiekalų metas. Tiems, kurie stengiasi laikytis sveikos mitybos principų, neretai kyla abejonių, ar ant grotelių keptas maistas iš tiesų yra sveikas pasirinkimas, o taip pat ir klausimų, kaip teisingai jį paruošti. Dietologai teigia, kad žinant kelias gudrybes, grilio patiekalais galima mėgautis be sąžinės graužaties.
Grilyje keptas maistas – sveikesnė kepto maisto alternatyva
Pasak dietologės Jūratės Dobrovolskienės, grilio patiekalai yra vienas iš vasaros malonumų, kuriais mėgautis sau drausti nereikia.
„Maisto kepimas gamtoje – tai ritualas, siejamas ne tik su valgymu, bet ir su tradicijomis bei geromis emocijomis, artimųjų kompanija, gardžiais kvapais bei skoniais. Visa tai yra teigiamas emocinis užtaisas, svarbus gyvenimo kokybei“, – sako ji.
Siekiantiems laikytis sveikos mitybos principų bei norintiems jaustis lengviau, kepimui ant grotelių dietologė rekomenduoja rinktis baltą, o ne raudoną mėsą.
„Visų pirma, rekomenduočiau vištieną. Galima rinktis skirtingas jos dalis – ne tik krūtinėlę, bet ir blauzdeles, sparnelius, ketvirčius. Šių vištienos dalių mėsa yra kiek riebesnė ir dėl to – skanesnė, ne tokia sausa. Vištienos dalis su kauline dalimi svarbu iškepti taip, kad sąnarių sąlytyje su mėsa neliktų kraujo, tačiau tuo pačiu – kad mėsa neperkeptų ir neprisviltų. Siekiant išvengti riebalų yra rekomenduotina tokią mėsą valgyti be odelių“, – pasakoja J. Dobrovolskienė.
Anot mitybos specialistės, grilyje kepti patiekalai gali būti laikomi sveikais, jei nėra naudojama papildomų riebalų ir jei suvartojamos mėsos kiekis yra ne per didelis.
„Kepant ant grotelių nenaudojami pridėtiniai riebalai – aliejus, sviestas, taukai ar kiti, todėl išvengiama papildomų kalorijų. Tačiau svarbu prisiminti, kad dideli mėsos kiekiai nerekomenduojami – patartina laikytis 70 gramų mėsos vieno valgymo metu taisyklės, nes neretai per kartą suvartojama net apie 200 gramų, o tai jau apsunkina virškinimą“, – pasakoja J. Dobrovolskienė.
Anot jos, viena svarbiausių grilio patiekalų ruošimo taisyklių yra tinkama kepimo temperatūra.
„Svarbu kepti lėtai ir tolygiai, ne ant atviros liepsnos, nes mėsai prisvilus susidaro organizmui kenksmingos medžiagos. Kai mėsa yra labai riebi, kai jai paruošti naudojami marinatai su majonezu ar kitais riebiais padažais, ji varva ir taip pakursto ugnies liepsną. Kepti ant atviros ugnies nereikėtų – tai jau yra laikoma netinkamu, net kenksmingu mėsos paruošimu“, – teigia ji.
Svarbu rinktis kokybiškus produktus
Pasak dietologės, grilio patiekalai gali būti vartojami su įvairiais granyrais.
„Grilyje keptą vištieną galima valgyti su daržovėmis – su kartu iškeptomis cukinijomis, baklažanais, paprikomis, pomidorais ar kitomis. Kuo maistas įvairiapusiškesnis, tuo naudingesnis, todėl nereikia atsisakyti tam tikrų, daugelio nuomone, nederančių produktų – su paukštiena puikiai tinka ilgagrūdžiai rudieji ryžiai, šviežios bulvės, pilno grūdo duona ar kiti mėgstami garnyrai. Tai leidžia greičiau užpildyti skrandį bei suvartoti mažesnį mėsos kiekį“, – pasakoja J. Dobrovolskienė.
Anot jos, vienas iš esminių sveikos mitybos principų, svarbių ruošiant ir grilio patiekalus, yra rinktis kokybiškus produktus.
„Vasarą vartokite kuo daugiau šviežių daržovių, parduodamų ūkininkų turgeliuose, mėsą rinkitės šviežią ir kokybišką. Produktus vertinti galima ir pagal tai, kaip jie buvo užauginti“, – tikina ji.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Seną keičia naujas? Skausmo gydymas dabar1
Lėtinis skausmas yra neatskiriama gyvenimo dalis, su juo susiduria milijonai žmonių visame pasaulyje. Nuo senovės civilizacijų su pradiniais ir primityviausiais gydymo metodais iki šiuolaikinės inovatyvios medicinos pagrindinė problema išl...
-
Prahos ligoninė per klaidą moteriai atliko abortą1
Vienoje Prahos ligoninių nėščiai moteriai per klaidą buvo atliktas abortas. ...
-
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą2
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pasireikšti sunkiai ryjamu maistu ar gėrimu, gerklės skausmu ryjant, kąsnio pojūčiu gerklėje, užkimimu po valgio ir s...
-
Balandį minimas autizmo mėnuo: žmonės kviečiami dalintis palaikymo simboliu – begalybės ženklu
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su autizmo supratimo didinimu. Šiais metais Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ jungiasi prie tarptautinės asocia...
-
Gydytojas įvardijo vasaros laiko įvedimo tamsiąją pusę: sutrikęs miegas ir prasta nuotaika8
Kasmet visose Europos valstybėse paskutinį kovo savaitgalį pereinama prie vasaros laiko, kai laikrodžio rodyklės persukamos viena valanda į priekį. Šis persukimas skirtas tam, kad vakare žmonės gautų daugiau dienos šviesos, tačiau &sca...
-
Akies vėžį diagnozavusi gydytoja mamai rėžė: išpjausite vaikui akį – dings problema1
Sakoma, kad nelaimė nevaikšto po vieną. Vilniečių Dianos ir Raimondo šeima visada gyveno kad ir kukliai, bet laimingai. Jų nepalaužė žinia apie pirmagimės dukros Mėtos autizmo diagnozę, tačiau išgirdus, kad net dvejų metukų n...
-
Kai vėžiu suserga draugė
Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija ( POLA) pasidalijo vėžiu sergančios Simonos laišku draugei. ...
-
Lietuvoje nustatyti 27 koronaviruso atvejai, mirčių nefiksuota
Trečiadienį koronaviruso infekcija patvirtinta 27 žmonėms, dar šeši asmenys susirgo pakartotinai, skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Šia pavojinga liga galima užsikrėsti bet kur, o gijimas trunka ištisus mėnesius ar net metus5
Tuberkuliozė – itin pavojinga liga. Lietuvoje sergančiųjų šia liga daugėja, o Europos Sąjungoje didesnis ligos paplitimas nei Lietuvoje fiksuojamas tik Rumunijoje. Medikai sako, kad susirgti šia liga gali ne tik asocialūs žmonės, o...
-
A. Vaitkus: Klaipėdos vaikų ligoninės prijungimas prie KU ligoninės – nesvarstytinas5
Seimo Sveikatos reikalų komitetui protokoliniu sprendimu pasiūlius Klaipėdos vaikų ligoninę prijungti prie Klaipėdos universiteto ligoninės, uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus tvirtina, kad toks klausimas nesvarstytinas. ...