Ar Lietuvoje romų vaikai apsaugoti nuo vakcinomis valdomų ligų?

  • Teksto dydis:

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 2016 m. pasaulyje apie 116,5 mln. naujagimių ir kūdikių buvo paskiepyti nuo difterijos, stabligės, kokliušo, tačiau apie 12,9 mln., tai yra beveik 1 iš 10 kūdikių paskiepyti nebuvo.

Neskiepijami naujagimiai ir vaikai susiduria su rimtu pavojumi užsikrėsti vakcinomis valdomomis infekcijomis, patirti komplikacijų ar mirti, rašoma Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) pranešime.

Išanalizavus romų vaikų skiepijimo apimčių situaciją Europos ir pasaulio šalyse nustatyta, kad būtent romų vaikų skiepijimo apimtys visose valstybėse nepakankamos. Tiriama buvo ir Lietuvoje gyvenančių romų vaikų skiepijimų situacija.

Vienas iš tyrimų tikslų – įvertinti Lietuvoje gyvenančių romų vaikų iki 18 metų, paskiepytų nuo tuberkuliozės, hepatito B, pneumokokinės infekcijos, tymų, epideminio parotito, raudonukės, difterijos, stabligės, kokliušo, poliomielito, B tipo Haemophilus influenzae infekcijų skiepijimo apimtis. Išvada – Lietuvoje romų vaikai skiepijami nepakankamai, o skiepijimo apimtys yra žymiai mažesnės nei bendroje šalies vaikų populiacijoje.

Plačiau apie tai  galite išgirsti 6-ojoje nacionalinėje užkrečiamųjų ligų konferencijoje, kuri Vilniaus universiteto Medicinos fakultete prasidės lapkričio 29 d. Pranešimą „Romų vaikų skiepų aprėpčių tyrimo rezultatai“ skaitys Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro gydytoja Daiva Razmuvienė.

Nacionalinė užkrečiamųjų ligų konferencija vyks š.m. lapkričio 29–30 d. (ketvirtadienis/penktadienis) Vilniaus universiteto Medicinos fakultete, M.K.Čiurlionio g. 21. 

Konferencijoje bus pristatoma naujausia informacija apie gyventojų sergamumą užkrečiamomis ligomis, jų grėsmes kariuomenėje, įkalinimo įstaigose, tarp jaunimo.

Ekspertai dalinsis informacija apie gripo, TB keliamas problemas Lietuvos gyventojams, skiepų pašalinių reakcijų tendencijas, naujausius užkrečiamųjų ligų diagnostikos metodus.

Pirmą kartą konferencijoje bus analizuojami užkrečiamųjų ligų socialiniai veiksniai: sveikatos raštingumas, kodėl nenoriu skiepytis? ir kt.

Bus pristatyti trijų naujausių tyrimų rezultatai: 1) apie romų vaikų skiepų aprėptis, 2) gyventojų nuostatas į pažeidžiamas grupes, 3) gyventojų nuomonės apie ŽIV prevencines priemones.

Sužinosime, kokias pamokas išmokome ir kokie iššūkiai dar laukia jau 30 metų Lietuvai gyvenant su AIDS.

Konferencijos programą ir registraciją rasite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hm

hm portretas
o kodel jie turi mus domint? ka jie valstybei padare gero ar mokejo mokescius, tik narkotikai, melavimai, vagystes

TAIP

TAIP portretas
Gyvenau kaimynysteje su romais 12metu ir nemaciau,kad vaikai sirgtu,na,nebent sloga.Uzsigrudine jie,ziema po sniega basi,vien su marskineliais duodavosi.Mes vaikus auginame kaip kokiame kokone,visko bijodami,tai ir kimba visokie virusai.Vaikai neturi atsparumo visiskai.Vietoj apsiprausimo saltu vandeniu geriau nuperka maisto papildu"alia"imunitetui stiprinti.Visur vezioja,kad tik vaikas keliu zingsniu nepaejetu.Tad ko noreti...

o kiek romu

o kiek romu portretas
moka mokescius?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių