Ateities medicina: insulto grėsmę diagnozuos drabužiai

Kokia medicina bus po penkerių, dešimties metų? Gal bus sutramdytos ligos žudikės arba sugebėsime jų išvengti? Medicinos ir technologijų mokslininkai apie ateitį kalba  optimistiškai, bet gyvenimo be ligų nežada.

Kokia medicina bus po penkerių, dešimties metų? Gal bus sutramdytos ligos žudikės arba sugebėsime jų išvengti? Medicinos ir technologijų mokslininkai apie ateitį kalba  optimistiškai, bet gyvenimo be ligų nežada.

Naujausi metodai – Kaune

Aparatėlis, pridėtas prie ausies, gali sumažinti skausmą, paspartinti žaizdų gijimą, palengvinti depresijos ir kitų ligų simptomus. Marškinėliai, kuriuos dėvite, gali perspėti apie gresiantį insulto pavojų. Už tabletę vos didesnė praryjama kamera mato skrandį ir žarnyną iš vidaus, o iškvėpto oro tyrimai parodo, ar žmogus neserga šių organų vėžiu.
Netikite? Tuo įsitikinsite per artimiausius 5–10 metų, nes šios naujosios technologijos jau sukurtos ir veržiasi į klinikinę praktiką. Vieni šių metodų sukurti Kaune, Kauno technologijos universitete (KTU), kiti nuo metų pradžios bus pradėti diegti Kauno klinikose.

Medicinos mokslas pasaulį nustebina labai dažnai. Atradimai atveria kelius neįtikimiems diagnostikos ir gydymo metodams ir, svarbiausia, nustato ligų priežastis, kurių galbūt bus įmanoma išvengti.

Gelbsti nuo amputacijos

"Inovatyvus aparatas, kuriuo stimuliuojama parasimpatinė nervų sistema, atsakinga už relaksaciją, ramybę ir regeneracinius procesus, kuriamas bendradarbiaujant KTU bei Austrijos Vienos technikos ir medicinos universitetams. Techninės įrangos tobulinimu rūpinasi kauniečiai – biomedicininės inžinerijos profesoriaus Eugenijaus Kaniušo vadovaujama komanda", – pasakoja Karolina Paulonytė, KTU viešųjų ryšių projektų vadovė.

Mokslininkai yra nustatę, kad stimuliuojant parasimpatinę nervų sistemą sukeliami gijimo procesai. Taip ne tik sumažėja skausmas, bet ir gerėja periferinė kraujotaka. Prisotintas deguonies kraujas skatina žaizdų gijimą.

"Į šio metodo išradėją medicinos mokslų daktarą Jozsefą Constantiną Szelesą kreipiasi žmonės, praradę viltį, kad žaizdos užgis, ir rengiasi galūnių amputacijai. Esu matęs atvejų, kai, pritaikius elektrinę parasimpatinės nervų sistemos stimuliaciją ir kitus gydymo metodus, žmonės atsistoja ant kojų ir net žaidžia tenisą", – apie tiesiog stebuklus darantį metodą pasakoja E.Kaniušas.

Paprastesnę šio aparato versiją jau dabar galima įsigyti, tačiau šiuo metu lietuvio mokslininko vadovaujama inžinierių komanda jam kuria papildomų galimybių ir platesnį pritaikymą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių