Ateities vitaminai – kiekvienam parenkami individualiai

  • Teksto dydis:

Vitaminus daugelis žmonių ima vartoti, kai pajunta, kad silpsta organizmas ar kabinasi kokia nors liga. Kiti, siekdami išlikti sveiki ir energingi, juos vartoja nuosekliai ir nuolat. Tačiau ateityje vitaminai greičiausiai bus parenkami atskirai kiekvienam žmogui, priklausomai nuo jo amžiaus, gyvenimo būdo, ligų istorijos ir kitų inidividualių savybių.

Kompanijos „Nestlé“ Sveikatos mokslų instituto ir Jungtinėse Amerikos Valstijose įsikūrusios kompanijos „Waters Corporation“ mokslininkai pradėjo kartu dirbti prie unikalaus tyrimo, kuris vieną dieną galėtų tapti nauja vitaminų kombinacijų parinkimo sistema – kai vitaminai ir maisto medžiagos parenkamos inidivudaliai, pagal konkretaus vartotojo poreikius.

Šiuo metu bendra „Nestlé“ ir  „Waters Corporation“ mokslininkų komanda plėtoja naujos kartos testavimą, kuriuo kūno skysčiuose – kraujyje ir šlapime – matuojamas vitaminų kiekis. Šis testavimas grindžiamas „Nestlé“ Sveikatos mokslų instituto atliktomis maistinių medžiagų ir mikroelementų ekspertizėmis bei „Waters Corporation“ išplėtotomis analitinėmis technologijomis.

Dabartinėse laboratorijose atliekamos maistinių medžiagų biologiniuose pavyzdžiuose analizės nėra pakankamai jautrios, atliekamos labai lėtai, ir iš karto gali išmatuoti maistinių medžiagų kiekį tik ribotame molekulių skaičiuje.

Gydytoja dietologė Edita Gavelienė sako, kad tikslūs maistinių medžiagų matavimai būtų labai naudingi, nes leistų kiekvienam žmogui sudaryti individualų valgiaraštį pagal tai, kokių medžiagų trūksta organizmui.

„Visi žinome, kad mūsų organizmams reikia tam tikrų vitaminų. Tikslūs jų kiekio tyrimai leistų kiekvienam pacientui paskirti konkretų maisto racioną, kuris užtikrintų reikalingą maistinių medžiagų balansą. Aš, kaip dietologė, esu už tai, kad reikalingų vitaminų gautume su maistu, o ne gerdami įvairius papildus“, – aiškino E. Gavelienė.

Minėtas projektas leis išplėtoti naujus metodus, kuriais greitai tiksliai ir aiškiai bus galima matuoti platų maistinių medžiagų spektrą – ypač vitaminų ir su jais susijusių metabolitų. „Nestlé“ Sveikatos instituto mokslininkai šiuos naujus metodus ir naudos kontroliuoti – kaip efektyviai vitaminų prisotintas maistas ir gėrimai veikia atskirus vartotojus ar ligonius.

„Šis darbas mums leis suformuoti išsamų žmogaus maistinių medžiagų situacijos vaizdą, kurį vėliau galėsime tirti, atsižvelgdami į vartotojo amžių, sveikatos būklę, genetinę informaciją ir panašiai. Mes norime suprasti molekulinį ryšį tarp maistinių medžiagų ir jų efekto individo sveikatai“, – sakė dr. Emmanuel Baetge.

Pasak „Nestlé“ Sveikatos mokslų instituto tyrėjo Serge Rezzi, ateityje šie įrankiai leis geriau apibrėžti specifinius maistinių medžiagų poreikius žmonėms, gyvenantiems skirtingą gyvenimo būdą visame pasaulyje, besilaikantiems skirtingų dietų, išmatuoti jų biologinį atsaką į maistines medžiagas ir atitikti kiekvieno vartotojo ar ligonio maistinių medžiagų poreikius.


Šiame straipsnyje: vitaminaisveikatamedicina

NAUJAUSI KOMENTARAI

pirdylos

pirdylos portretas
STRAIPSNIS apie nieka ;kodel kiauras maisas yra tuscias!?..mes ORGANINIUS vitaminus,atsivezamus ZYMIAI pigiau,neLietuvoj ir be mokslo institutu smegenu plovyklu patarimu VISKA ZINOM KO MUMS REIKIA ir per keliasdesimt vartojimo metu ISGEREME NE VIENA DESETKA KIBIRU!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių