Avižinė košė – grožiui puoselėti ir smegenų veiklai skatinti

  • Teksto dydis:

Jeigu atsibudus ryte, pirma jūsų mintis būna apie košę, vadinasi, patenkate į košės mėgėjų būrį, kuriems rūpi, ką jie valgo ir kaip gyvena. Seniai išsiaiškinta, kad košė garantuoja geresnę sveikatą, ilgiau trunkantį sotumo jausmą, sveikesnį gyvenimo būdą ir, žinoma, dailesnes kūno linijas. Dauguma žmonių avižų košę laiko pačia skaniausia, tad kuo ji tokia ypatinga?

Dietologė dr. Rosemary Stanton knygoje „Sveikos mitybos vadovas“ teigia, kad avižinės kruopos ir kiti avižų produktai, pavyzdžiui, avižų dribsniai yra skanus, lengvai paruošiamas maistas, maistinių bei fitocheminių medžiagų šaltinis. Anot jos, avižos teigiamai veikia cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, taip pat kraujospūdį, skrandžio ir žarnyno veiklą. Jose esanti baltymų, riebalų, magnio, tiamino, folacino ir vitamino E koncentracija yra didesnė negu tokiame pačiame kiekyje kitų neperdirbtų grūdų. Avižos taip pat turi polifenolių ir saponinų – stiprių antioksidantų, saugančių nuo ligų bei padedančių kovoti su laisvaisiais radikalais, stiprinančių imunitetą, užkertančių kelią infekcijoms.

Nuslopina alkį

Pasak dietologės dr. Rosemary Stanton, avižos – sotus maisto produktas. Jos lėtai virškinamos, todėl ilgam nuslopina alkio jausmą. Taip yra dėl avižose esančių baltymų ir ląstelienos. Avižos puikiai veikia virškinamąjį traktą, greitina medžiagų apykaitą, tinka valgyti sportuojantiems ar patiriantiems didelį fizinį krūvį.

Avižinę košę dabar ypač paprasta pasiruošti ir valgyti bet kur ir bet kada. Ją galima greitai paruošti, tad tokia košė labai praverčia skubantiems, keliaujantiems, sportuojantiems ar aktyviai leidžiantiems laisvalaikį. Ją galima po ranka turėti vykstant į gamtą, biure, namuose, kai pristinga laiko pavalgyti pusryčius ar pietus.


Šiame straipsnyje: mitybaavižossveikatadieta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių