Be plaukų, bet sveiki

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Plaukai ne tik puošia žmogų. Tai ir sveikatos požymis. Laimė, dažniausia liga, nuo kurios žmogus lieka plikas, nekenkia jo sveikatai, nebent tik grožiui.

Plaukai ne tik puošia žmogų. Tai ir sveikatos požymis. Laimė, dažniausia liga, nuo kurios žmogus lieka plikas, nekenkia jo sveikatai, nebent tik grožiui.

Apie tai – pokalbis su gydytoja dermatovenerologe, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Odos ir venerinių ligų klinikos vadove profesore Skaidra Valiukevičiene.

– Jūs gydote plinkančius žmones? Kodėl dėl plaukų problemų reikia kreiptis į odos ligų specialistus, kitaip sakant, gydytojus dermatovenerologus?

– Plaukai yra odos priedas, o oda yra didžiausias žmogaus kūno organas. Ji turi dar ir labai svarbią – estetinę funkciją. Plaukų grožis labai aktualus, taigi turime labai daug pacientų dėl plaukų problemų. Viena dažniausių ligų, kai pradeda slinkti plaukai, –  androgreninė alopecija.

– Tai negirdėta liga. Kas ją sukelia?

– Androgeninė alopecija – tai plaukų netekimo būsena, kuri atsiranda dėl plaukų maišelių savybės neįprastai reaguoti į kraujyje esančių vyriškų lytinių hormonų, vadinamų androgenais, kiekį. Nustatyta, kad plaukų maišeliuose, arba folikuluose, padidėjus androgenų receptorių skaičiui sustiprėja androgenų poveikis. Tai lemia, kad plaukų maišeliai, iš kurių auga plaukai, susitraukia, ir nauji plaukai neauga. Seniesiems palaipsniui slenkant pradeda ryškėti vadinamoji plikė.

– Galbūt galima įtarti šią ligą iš anksto, kad taip neatsitiktų?

– Dažniausiai mūsų pacientai skundžiasi, kad pirmiausia galvos plaukai tapo plonesni, pradėjo lėčiau augti. Kitose kūno srityse plaukuotumas gali būti nepakitęs arba atvirkščiai, netgi padidėjęs.
– Dėl ko padaugėja androgenų?

– Kad ir kaip būtų liūdna, androgeninei alopecijai atsirasti daug įtakos turi paveldimumas, jis yra viena pagrindinių ligos priežasčių. Tereikia pasidomėti, ar nebuvo pliki seneliai, proseneliai, dėdės ir tetos. Androgenų yra ne tik vyrų organizme, bet ir moterų, androgeninė alopecija paliečia ir vienos, ir kitos lyties atstovus vienodai.

– Vis dėlto plikų moterų yra daug mažiau nei vyrų. O gal jos nešioja tobulai pagamintus perukus?

– Vyrų androgeninės alopecijos tipai ir rūšys pagal išplitimą yra kitokie nei moterų, vyrų didesnis polinkis nuslinkti visos srities plaukams viršugalvyje. Moterims androgeninė alopecija mažiau išreikšta, bet plikė kai kuriais atvejais išryškėja ir joms. Moterims plaukai išretėja, o vyrai nuplinka.

– Tai būdinga vyresnio amžiaus žmonėms?

– Androgeninė alopecija prasideda 20-30 metų vyrams. Pirmiausia pradeda retėti plaukai smilkiniuose, po to – viršugalvyje. Moterims liga pasireiškia vėliau ir plinka tik viršugalvis. Tyrimų duomenimis, androgeninė alopecija vargina apie 80 proc. vyrų ir 60 proc. moterų iki 60 metų amžiaus. Pagal plikimo pobūdį vyrams išskiriami septyni tipai, moterims – trys.

– Ar nėra būdų androgeninei alopecijai gydyti, kai ši liga kamuoja tiek daug žmonių? Labai daug žinomų vyrų yra plikų...

– Yra surasta veiksmingų gydymo metodų. Laiku juos pradėjus taikyti, androgeninį plikimą galima sustabdyti. Kaip tik šiuo metu LSMU Odos ir venerinių ligų klinikoje vyksta akcija – plinkantieji vietino poveikio vaistų gali gauti nemokamai. To pageidaujantieji gali kreiptis į Klinikos registratūrą, bus suteikta konsultacija ir jei reikės – vaistų.

– Kokie tai vaistai, koks jų poveikis?

– Vaistai aktyvina kraujotaką, plečia kraujagysles, todėl pagerėja plauko svogūnėlio mityba – jis tampa tvirtesnis, ne taip greitai iškrenta arba greičiau atauga. Šie vaistai neskiriami vaikams, nėščioms, maitinančioms moterims ir visiems, vyresniems nei 65 metų žmonėms, nes nėra atlikta šioms grupėms klinikinių tyrimų.

– O jei žmogus visai nuplikęs, šie vaistai gali padėti?

– Visai nuplikusieji vilčių, kad plaukai vėl pradės augti, neturėtų puoselėti. Vaistai veiksmingi pradedantiesiems plikti. Antra vertus, vyrai prie tos problemos labiau prisitaikę ir mažiau kompleksuoti, o moterims naudinga žinoti, kad yra veiksmingų gydymo metodų.

– Neseniai buvo paskelbta, kad plaukų augimą skatina šalutinis vaistų nuo artrito poveikis.

– Taip gali būti, bet dėl kitos plikimo rūšies. Yra sudėtingesnių, autoimuninių ligų, kai per labai trumpą laiką nukrinta visi skalpo plaukai. Ši liga vadinama lizdiniu plikimu. Yra aprašyta pavienių atvejų, kai tokiems ligoniams padeda biologiniai vaistai, skiriami gydyti artritui, žvynelinei gydyti. Tačiau moksliniais tyrimais pagrįstų studijų apie tai nėra.

– Yra ligų, dėl kurių nuslenka ne tik plaukai, bet ir antakiai, iškrenta blakstienos?

– Yra. Jei lizdinis plikimas progresyvus, taip atsitinka, ir labai greitai. Specialistai ieško priežasties, kol kas ji nėra aiški. Sunkesnės lizdinio plikimo formos dažnai būna susijusios su skydliaukės patologija, mažakraujyste, stresu.

Pradėjus jas gydyti, pasitelkus kitus specialistus, ligas ir plaukų slinkimą pavyksta sustabdyti. Plaukai atauga, pašalinus priežastis. Iš mūsų Klinikos pacientų, sergančių lizdiniu plikimu, o jų turėjome apie trisdešimt, tik trečdaliui plaukai ataugo, dažniau vaikams.

– Dar plaukai nuslenka nuo chemoterapijos?

– Baigus šį gydymo metodą, plaukai atauga. Ligoniai tai žino, taigi problema išsprendžiama.

– O jei plaukai pradeda slinkti be priežasties ir tai akivaizdu juos šluostantis po plovimo?

– Tai gali būti streso padarinys, ir reikia kreiptis į psichoterapeutą ar dirbti pačiam su savimi.

– Galbūt padėtų koks nors gydomasis šampūnas?

– Yra specialių šampūnų galvos odai reguliuoti, plaukams maitinti. Tai daro teigiamą poveikį. Kokius šampūnus rinktis, gali patarti šeimos gydytojai ir dermatologai.

Kitos plikimo priežastys

Kai kurie vaistai,

peroraliniai kontraceptikai,

radioterapija,

badavimas,

lėtinis inkstų ir kepenų nepakankamumas,

sifilis,

sisteminė raudonoji vilkligė,

plaukų formavimo įpročiai (mechaninis ar cheminis pažeidimas),

darbo ir namų aplinka (radiacija, rūkymas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

aha

aha portretas
kaip suprantu, tuos androgenus reikia veikti hormonais, kad nstotum plikti. Mačiau tokiu principu veikia kažkoks (tepalas ar purškalas, nežinau) minoxidil, kurį pardavinėje efarmoje, kalvarijų gatvėje. reiks gal pabandyt

O kas sakė, kad ten būtinai turi būti ševeliūra?

O kas sakė, kad ten būtinai turi būti ševeliūra? portretas
Gal jis vaidino Liudviką XIV ir perukus 10 metų nešiojo? Ko taip susirūpinot svetima laime? Jis premiją gavo, dabar įsisodins ten šerius. Ot, visiems parūpo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių