Dantų implantas – tai ilgalaikė investicija

  • Teksto dydis:

"Ar įmanoma turėti naujus dantis per vieną dieną?" – tokių klausimų dažnai pastaruoju metu išgirsta gydytojai odontologai. Nemokamą seminarą uostamiestyje surengę dantų implantacijos ir protezavimo konsultantas Donatas Paulauskas ir gydytoja odontologė Goda Palec pateikė atsakymą ne tik į šį klausimą. Klaipėdiečiams jie papasakojo, su kokiais iššūkiais susiduria šiandienos moderni odontologija.

Skuba ne visada pasiteisina

D.Paulauskas ir Liepų odontologijos klinikos gydytoja odontologė G.Palec pastebi, kad neretai kolegos manipuliuoja terminu "dantys per vieną dieną". Ar įmanoma, kad išėjus pirkti duonos, namo grįžtum su naujais dantimis?

D.Paulauskas perfrazavo vieno gydytojo žodžius: "Norite, kad būtų greitai ar gerai?" Jeigu jums priimtinas pastarasis atsakymas, skubėti nevertėtų.

Kaip paaiškino konsultantas, iš 100 atvejų tik 10 ar 15 proc. pacientų implantą galima įsriegti vos išrovus dantį. Dažniausiai tam sutrukdo paciento sveikatos būklė – uždegimas arba pernelyg sutirpęs kaulas. Tad visų pirma patariama pasikonsultuoti su patyrusiu bei patikimu specialistu.

Gydytoja odontologė G.Palec atkreipia dėmesį, kad sėkminga būsimo danties implantacija prasideda nuo senojo danties pašalinimo. Jai iš pacientų kartais tenka išgirsti abejonių, ar tokia smulkutė gydytoja bus pajėgi ištraukti dantį.

"Jėgos tam nereikia", – paaiškina gydytoja, pridūrusi, jog traumuojantis danties rovimas vėliau atsiliepia – žaizda sunkiau gyja, traumuojami aplinkiniai audiniai, labiau sunyksta kaulas, kuris svarbus būsimai implantacijai.

Svarbu – kaulo storis

D.Paulauskas patarė konsultacijos metu dėl danties implantacijos su gydytoju būtinai aptarti kaulo būklę aplink būsimą implantą. Tai esą svarbu, norint, kad implantacija būtų sėkminga ir ilgaamžė.

Deja, Lietuvoje gydytojams dažniau tenka sriegti implantą, kai kaulas būna gerokai sunykęs. Taip nutinka, nes netekęs danties žmogus neskuba pasirūpinti nauju.

Pasak konsultanto, vieno danties netektis daro įtaką net šešiems aplinkiniams dantims. Be to, ilgainiui pradeda tirpti kaulas, pasislenka kaimyniniai dantys, priešais esantys dantys išlenda į išorę, pablogėja kramtymas ir virškinimas, pasikeičia veido bruožai.

Pacientai dažnai delsia kreiptis į odontologą, baimindamiesi skausmo ir nemalonios procedūros.

Pats du dantų implantus turintis D.Paulauskas neslėpė, jog dėl šios priežasties 10 metų neskubėjo kreiptis pagalbos į kolegas. Tačiau išbandęs įsitikino, kad būgštavo be reikalo: skaudėjo tik, kol suleido skausmą malšinančius vaistus, pati implantacijos procedūra užtruko mažiau nei pusvalandį, o po pusdienio jau galėjo normaliai bendrauti.

Primena dėlionę

Dažnai žmonėms kyla klausimas, ar būtinas laikinas dantis po implantacijos. Gydytoja G.Palec paaiškino, kad įsriegtas implantas geriau gyja be laikino danties – tada jam nereikia atlaikyti didžiulio krūvio kramtymo metu.

"Tačiau visada yra įsigilinama į individualią situaciją. Jei implantacija atliekama priekinėje zonoje, žinoma, kad pacientas nepalieka mūsų klinikos be laikino danties", – užtikrino gydytoja G.Palec.

Šveicariškų dantų implantų "Straumann" atstovas Baltijos šalyse D.Paulauskas atkreipė dėmesį, kad dabar moderni odontologija yra toli pažengusi, gal net šiek tiek aplenkusi gamtą.

Tad net bedančiai gali džiaugtis kokybiškais dantų implantais bei patogiais protezais, leidžiančiais atkurti kelis ar net visus dantis. Šiuolaikinius implantus galima tarpusavyje jungti kaip lego kaladėles. Pasikeitus situacijai burnoje, tie patys implantai gali būti panaudojami kitų protezų gamybai. Kokie tinkamiausi, padeda pasirinkti protezuojantis gydytojas.

Dirba šeimyninis duetas

Konsultantas akcentavo, kad, norint džiaugtis geru dantų implantavimo rezultatu bei gamintojo teikiama viso gyvenimo garantija, svarbūs keli veiksniai. Vienas jų – pasirinkti patikimą specialistą.

Pasak "Straumann" atstovo, bendradarbiaujančio su Liepų odontologijos klinika, geresnį tandemą nei šioje gydymo įstaigoje dirbanti sutuoktinių pora – sunku rasti. Šeimos verslą puoselėjančioje Liepų odontologijos klinikoje dirba dantų technikas Andrius Palec ir gydytoja odontologė Goda Palec.

"Tai šeimos verslas, tad jie negali rizikuoti vienkartinėmis priemonėmis. Jiems labai svarbi reputacija. O kai kartu dirba dantų technikas ir gydytoja odontologė, pasiekiamas puikus rezultatas", – sutuoktinių porą gyrė konsultantas.

Po renginio, kuriame klausytojai nestokojo klausimų, buvo galima užsiregistruoti nemokamai konsultacijai Liepų odontologijos klinikoje. Prie apsilankymus registruojančios gydytojos stalelio nutįso didžiulė eilė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkas

Pensininkas portretas
Kainos labai didelės implantų, neaišku kodėl.Laidoje "kaip atsiranda daiktai " , rodė,jie gaminami konvejerių būdu, vadinasi vyksta masinė gamyba.Juos gamina kaip varžtus,pagal dydžius,išmieras.Taip pat ir dantys gaminami,yra jų iš porceleno,keramikos, metalo keramikos.Baltarusijoje implantai kainuoja per pusę pigiau.Lietuvoje Odontologų kabinetų labai daug, sėdi be darbo ,bet kainos nekrenta.

Pacientas

Pacientas portretas
Reikia ne tusciai komentuoti, o apsilankyti konsultacijoj ir suzinoti kainas ir kas domina.. as buvau, likau patenkintas klinika ir gydytoja

pensininke

pensininke portretas
Nors syki butu parase kiek kas kainuoja -- tyla. Kabina makaronus zmonems. Parasykit tiesa.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių