Dantų protezavimas: kodėl cirkonio keramika turi savo kainą?

  • Teksto dydis:

Apie cirkonio oksido keramiką papasakos Kauno odontologijos klinikos „Denticija“ gydytoja odontologė Ingrida Lapėnaitė.

Kas yra cirkonio oksido keramika?

1789 metais vokiečių chemikas Martinas H. K. Cirkonis, šildant kelis brangakmenius, atrado metalo dioksidą, kurį pavadino cirkoniu. Sumaišytas su retais žemės oksidais jis dar ilgai buvo naudojamas kaip pigmentas keramikai. Praėjus 200 metų po šio atradimo, cirkonis buvo pasiūlytas kaip nauja medžiaga, pakeičianti titano ar aliuminio protezus. Atlikus daug mokslinių tyrimų, buvo nustatyta, jog ši medžiaga turi gerą biosuderinamumą su žmogaus organizmu, todėl ji buvo pradėta naudoti gaminant dirbtinius sąnarius, o vėliau žengė žingsnį ir į odontologijos sritį, kur iš jos buvo pradėti gaminti dantų protezai. Šios medžiagos atsiradimas sukėlė didžiules permainas estetinėje odontologijoje.

Gydytoja odontologė Ingrida Lapėnaitė.

Šiomis dienomis, kai yra labai aukšti estetiniai reikalavimai ir labai dideli pacientų lūkesčiai, cirkonio keramika yra nepakeičiama medžiaga, norint sukurti ir pagaminti kuo natūralesnius dirbtinius dantis. Šios medžiagos fizikinės ir cheminės savybės bei dantų technologo įgūdžiai suteikia galimybę sukurti tokio lygio dirbtiną konstrukciją, kurią nuo tikro danties sunku atskirti netgi patyrusiam gydytojui. Šios medžiagos pagrindu gali būti gaminami tiek pavieniai dantų vainikėliai, skirti užmaskuoti patamsėjusius danties ar danties šaknies audinius, tiek ir didelės apimties dantų tiltai. Iš jos yra gaminamos individualios dantų  implantų atramos ir ant implantų prisukami dantų vainikėliai. Dar ji yra naudojama estetinių ortodontinių breketų gamybai. Kauno "Denticijos" dantų technikai nuolat kelia savo kvalifikaciją, kad cirkonio oksido vainikėliai būtų kuo panašesni į natūralius dantis.

Kuo skiriasi cirkonis nuo metalo?

Cirkonio keramikos protezų pagrindas yra cirkonio oksido karkasas, kurį sudaro tanki sukietinta keraminė medžiaga, susiformavusi iš suspaustų kristalų. Pats karkasas yra gaminamas CAD/CAM skaitmeninės technologijos būdu. O tai reiškia, kad konstrukcija yra sumodeliuojama kompiuterinės programos pagalba ir vėliau išfrezuojama specialioje frezavimo mašinoje iš vientisos medžiagos bloko ir kietinama 1500°C temperatūroje. Dėl didelio tankumo, išgaunamo kietinimo metu, cirkonis laikui bėgant nekeičia savo struktūros, taip pat nekinta ir jo spalva. Pažangiausių pasaulio kompanijų sukurta programinė įranga leidžia sukurti maksimaliai tikslius dantų protezus. Jie geriau priglunda prie likusių savų danties audinių, dėl to sumažėja antrinio karieso tikimybė. Gerai išpoliruoti cirkonio protezai kaupia mažiau apnašų, todėl tarnauja gerokai ilgiau nei tradiciniai metalo keramikos protezai. Pradėjus praktikoje naudoti cirkonio oksidą, jo blokai (iš kurių yra gaminami dantys) buvo matiniai, neskaidrūs, todėl gero estetinio vaizdo nepavykdavo išgauti. Dantų technologai, norėdami sukurti skaidrumo imitaciją, tokį išfrezuotą karkasą turėdavo padengti specialiomis porceliano masėmis.

Šiuo metu technologijos labai sparčiai žengia į priekį. Cirkonio blokai, skirti dantų frezavimui patobulėjo, tapo skaidrūs ir turi net kelis sluoksnius atspalvių, todėl pagaminti idealiai natūraliai atrodantį dantį tapo daug paprasčiau. Šia technologija pagamintas dantis turi mažiau sluoksnių, o tai leidžia iki minimumo sumažinti nuskilimų riziką.

Visiškai nesvarbu, ar jūs vaikščiosite pajūryje saulėtą dieną ryškiai šviečiant saulei, ar su draugais šoksite neoninės šviesos apšviestoje diskotekos salėje, cirkonio keramika protezuoti dantys atrodys taip, kaip ir natūralūs.

Cirkonio oksido protezas yra lengvas ir tvirtas. Tvirtumu jis lenkia bemetalės keramikos restauracijas. Vietoje metalo naudojamas cirkonio oksido tvirtas karkasas suteikia galimybę protezuoti ne tik šoninius dantis, kuriems tenka didelis kramtymo krūvis, bet ir priekinius dantis, kuriems reikalinga maksimali estetika. Natūralios danties spalvos karkasui, panaudojus specialią dažymo technologiją ar uždėjus specialias efektines keramikos mases, galima sukurti tobulai netobulą, natūraliai atrodantį dantį. Dėl to, kad konstrukcijoje nebėra šviesą sugeriančio tamsaus metalo, nebeliko juodo dantenų kraštelio fenomeno, kuris daug metų vargino pacientus, nešiojančius metalo keramikos tiltus ir vainikėlius. 

Kas geriau sveikatai? Kaip skiriasi estetika?

Naujos kartos cirkonio oksido keramika yra labai tiksli. Ji gerai suderinama su burnos gleivine, pasižymi puikiu biosuderinamumu, todėl tinka net ir alergiškiems žmonėms. Dėl paviršiaus ypatybių prie jos sunkiau kimba apnašos. Šia medžiaga lėčiau negu metalu sklinda šaltis ir karštis, o tai padeda sukurti nuosavo danties pojūtį. Dėl puikių optinių medžiagos savybių visiškai nesvarbu, kokiu kampu krinta šviesa. Šviesa gali prasiskverbti kiaurai konstrukcijos ir taip pat iš dalies atsispindėti nuo jos paviršiaus. Taip yra sukuriamas natūralumo efektas. Taigi visiškai nesvarbu, ar jūs vaikščiosite pajūryje saulėtą dieną ryškiai šviečiant saulei, ar su draugais šoksite neoninės šviesos apšviestoje diskotekos salėje, cirkonio keramika protezuoti dantys atrodys taip, kaip ir natūralūs.

Cirkonio restauracijų  privalumai:

Svarbiausias kriterijus renkantis bemetalę cirkonio keramiką – puikus estetinis vaizdas. Jokio juodo kraštelio šalia dantenų!

Begalinė spalvų paletė, suteikianti  unikalią galimybę išgauti natūralų danties atspalvį.

Galimybė atkurti pavienius priekinius ar šoninius dantukus, kai reikia maskuoti smarkiai pakitusią danties spalvą.

Neprarandamas estetinis vaizdas, net ir tada, kai trūkstamus defektus reikia atstatyti tiltais.

Šlifuojant dantis maksimaliai išsaugomi danties audiniai, nes nebereikia paruošti papildomos vietos metalui.

Jeigu yra įsuktas implantas, cirkonio keramika yra pasirinkimas numeris vienas, ne tik dėl savo puikaus estetinio vaizdo, bet ir dėl to, kad ši medžiaga yra draugiška dantenoms. Dantenos yra linkusios priaugti prie gerai išpoliruoto cirkonio paviršiaus, taip užkirsdamos kelią infekcijos patekimui.

Aplinkui dantų implantus dantenos dažnai būna patamsėjusios. Pagrindinė šio reiškinio priežastis – titaninė atrama, persišviečianti per plonas dantenas. Jei yra naudojama cirkonio oksido atrama, ši problema išsprendžiama.

Skaidrus, dažytas cirkonio oksidas – geriausias pasirinkimas didelio kramtymo krūvio srityse. Tai padeda išvengiant keramikos nuskilimų.

Konstrukcijų, gaminamų  netiesioginiu metodu, marginalinė (kraštinė) adaptacija daug tikslesnė. Jų kontaktai yra tampresni, o tai lemia ilgesnį protezo tarnavimo laiką bei maksimaliai sumažina riziką po konstrukcijomis išsivystyti antriniam kariesui.

Geras biosuderinamumas su žmogaus organizmu. Cirkonio oksidą organizmas priima kaip natūralią medžiagą, todėl beveik nepasitaiko atmetimo reakcijų.

Mažesnė alerginių reakcijų tikimybė.

Keramika yra atsparesnė nusidėvėjimui.

Kainų skirtumas? Kodėl?

Trūkumai:

Pagrindinis trūkumas – kaina. Šios konstrukcijos yra brangesnės negu tradicinės metalo keramikos konstrukcijos, nes joms pagaminti naudojamos pažangiausios viso pasaulio rinkoje esančios technologijos, o tai, kas pažangu, yra nepigu. Tačiau dėl naujausių gamybos technologijų ir medžiagos charakteristikų, cirkonio konstrukcijos tarnauja ilgiau, vadinasi, žvelgiant į perspektyvą, kainos skirtumo nelieka, o tam tikrais atvejais netgi yra sutaupoma nemaža suma pinigų ir brangaus laiko.

Visos restauracijos yra gaminamos netiesioginiu būdu ir dažniausiai reikia dviejų /trijų vizitų tam, kad konstrukcija būtų prisukta ar pricementuota.

Keramika gali paskatinti antagonistinių dantų nusidėvėjimą.

Komplikacijų atvejais, negalima pataisyti.

Kokia ilgaamžiškumo garantija?

Svarbiausias žmogiškasis faktorius, nulemiantis šių protezų ilgaamžiškumą, – reguliari profesionali dantų higiena bei apsilankymai pas dantis protezuojantį gydytoją tam, kad būtų patikrintas protezuotų dantų taisyklingas funkcionavimas. Jei viską atliksite tvarkingai ir laiku, jūs pamiršite kada paskutinį kartą protezavote savo dantis. O jei per 3 metus pasireikš komplikacija, Kauno "Denticijos" klinika pagamintus protezus sutvarkys neatlygintinai.


Kauno "Denticijos" klinikos gydytojai gali pasiūlyti platų protezavimo paslaugų spektrą. Turėdami nuosavą dantų technikų laboratoriją  ir visas pažangiausias technologijas, klinikos personalas gali garantuoti aukščiausią dantų protezų kokybę. Siekdami padėti savo pacientams, specialistai dirba komandinį darbą ir kartu sprendžia itin sudėtingas problemas, kurių metu atkuriamos kramtymo bei kalbos funkcijos, atstatomas prarastas estetinis vaizdas ir grąžinamas pacientui noras plačiai šypsotis ir mėgautis gyvenimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jau 20 metų turiu titaninius

Jau 20 metų turiu titaninius portretas
Žiauriai patenkinta. Jokių reakcijų ar sankaupų nepastebėjau... Jau tie buvo brangūs , o jei šitie dar brangesni , tai tik odontologai galės viens kitam sumontuoti ...

Pensinink.

Pensinink. portretas
Kaip norečiau gražių dantų ,mano svajonė ,esu pensininkė ir dar nebloga,tik dantys beveik visi susidėvėję ( paviršius), jautrūs.Gaila kad pinigų nėra o pažiūrėti ,pasigroźėti smagu.

to Anonimas

to Anonimas portretas
Skaityt išmok pirmiau, ir daskaityk iki galo visada, po to komentuok.. Ne apie patį cirkonio metalą kalba eina, o apie CIRKONIO OKSIDĄ - bemetalę cirkonio keramiką! Googlink toliau, gerb. Troglodite :D :D :D
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių