Daug žadėjusi naujovė virto farsu

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Patarimas: prašykite popierinio vaistų recepto, jei gydytojai jums pasiūlys elektroninį. Dėl naujovės patirsite daug vargo ir liksite be gydymo. Tai patvirtino "Kauno dienos" atliktas eksperimentas.

Tesėti pažadus nebemadinga

"Planuojama, kad iki 2014 m. ne mažiau kaip pusė receptinių vaistų bus išrašoma ir realizuojama naudojant e. sveikatos sistemos elektroninio recepto funkcijas", – prieš aštuonerius metus žadėjo Sveikatos apsaugos ministerija, 2005-aisiais Lietuvoje pradėjus diegti elektroninę sveikatos sistemą.

Lygiai prieš metus tuometė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė skelbė žinią, kad nuo lapkričio 2 d. bus privalu išduoti vaistus pagal elektroninius receptus.

"Taigi, nebeliks skundų, kad receptai išrašyti neaiškiai, neįskaitomai", – tik tiek problemų tematė sveikatos politikė.

Žadėta, kad sergantiesiems lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, cukriniu diabetu, hipertenzija, nebereikės eiti pas gydytoją vien tam, kad būtų išrašytas toks pat nuolat vartojamų vaistų receptas. Pradėjus veikti e. recepto paslaugai, vaistai bus paskiriami elektroniniu būdu.

Praėjusią savaitę "Kauno diena" atliko eksperimentą, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Šeimos medicinos klinikos gydytojai pasiūlius elektroninį vaistų receptą. Pasirodo, ši gydymo įstaiga tokius pagaliau jau rašo.

Jį gauti – vienas malonumas: jokių popierių, kuriuos galima pamesti, pamiršti einant į vaistinę. Dar vienas pranašumas – galimybė receptus perskaityti, nes, anot buvusios ministrės, vaistininkams, o ir pačiam vaistų vartotojui gydytojų braižas dar neretai prilygsta hieroglifams.

Šeimos gydytoja perspėjo: eidami į vaistinę turėkite asmens dokumentą. Pakanka jį parodyti vaistininkui, kad identifikuotų net ir kompensuojamuosius vaistus vartojantį asmenį ir matytų, kas  paskirta.

Nemokėjo nė viena

Vienoje "Eurovaistinių", kurių dauguma įsikūrusios "Maximos" prekybos centruose, ant prekystalio padėjome asmens tapatybės kortelę.

Vaistininkė akivaizdžiai nustebo. Paaiškinus, kad prašome vaistų pagal elektroninį receptą, per moters veidą perbėgo nerimo šešėlis.

"Gal tu moki? – tyliai paklausė vaistininkė greta dirbančios kolegės ir įsikniaubė į monitoriaus ekraną.

Toje vaistinėje – trys darbo vietos. Buvo vakaras, ir pirkėjų eilė – netrumpa. Tačiau bėdon dėl elektroninio recepto patekusios vaistininkės kolegė priėjo padėti.

Kurį laiką abi bandė prakalbinti kompiuterį, bet nesėkmingai. Priėjo trečia vaistininkė. Laikas bėgo, pirkėjų eilė ilgėjo. Nebeištvėrus laukimo ir paklausus, ar pavyks gauti vaistų, viena darbuotojų prisipažino, kad naudotis e. recepto sistema jos nemoka.

"Nepykit, ponia, sistema dar nauja, mes jos neperpratome", – priekaištingai, ne atsiprašymui, pridūrė.

Teko eiti laimės ieškoti kitur.

Penkiolika minučių – veltui

Kitam bandymui pakeliui vėl pasitaikė "Eurovaistinė". Vėl paduodame asmens tapatybės kortelę, vėl sutinkame nustebusį žvilgsnį. Paaiškinus, ko norime, vaistininkė giliai atsiduso.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sidonija

Sidonija portretas
O aš tai gydausi žolelėmis pigu sveika ir nereikia receptų.Būkit mažiau pikti užteks visko...Kad tik būtų šviesus dangus.Mažiau pykčio, brangieji, pamažu pamažu...

Danutei

Danutei portretas
Pasakyk tai tiems, kam ENMG tyrimo teks laukti iki spalio, nes tokie diagnostiniai aparatai Kaune tik du. Žmogeliai labai apsidžiaugs, kai paaiškinsi, kad elektroninio recepto diegimo reikėjo labiau, ir kad pinigai išleisti svarbesniam tikslui.

Danute

Danute portretas
O aš tai puikiausiai nusipirkau vaistų su elektroniniu receptu greitai, patogiai ir be problemų...Man tai patiko.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių