Dėl tuberkuliozės ligoninėje atsidūrė motina ir penki jos vaikai

Šiaulių ligoninės tuberkuliozės ir plaučių ligų klinikoje gydoma atvira tuberkulioze serganti Radviliškio rajono gyventoja, penki jos vaikai ir dar du su jais bendravę paguldyti į ligoninę stebėti.

Pirmieji apie rimta užkrečiama liga susirgusią šeimą sužinojo miestelio medikai. Į juos kreipėsi moteris, prašydama siuntimo pas gydytojus, nes neva ilgą laiką jai nepavyksta išsigydyti skrandžio skausmų.

„Mes davėme siuntimą, nuvažiavo pas pulmunogą. Padarė dviejų krypčių rentgeno nuotrauką ir nustatė. Iš pradžių buvo žodinis patvirtinimas, bet mes veikėme labai operatyviai. Tai buvo penktadienis, o pirmadienį ją stacionarizavo“, – pasakojo Šiaulėnų ambulatorijos direktorė Teresė Kudulienė.

Žinia, kad gydyti išvežta atvira tuberkulioze serganti moteris ir aštuoni vaikai sukėlė nerimą Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijoje.

„Buvo atskirų mokytojų, kurie pergyveno, kad bendravo, jautėsi nerimas. Specialioji pedagogė pati teiravosi. Sako, aš kontaktavau su tuo mokiniu, kuris guli ligoninėje. Jai buvo pasakyta: nepergyvenkit, nieko nėra“, – sakė Šiaulėnų M. Šikšnio gimnazijos direktorius Vytautas Jarašiūnas.

Pasak medikų, moteris įrašyta į socialinės rizikos šeimų grupę, jos vaikai ne visada būna deramai prižiūrėti. Ieškant, kas dar galėjo užsikrėsti, buvo patikrinta daugiau nei 70 žmonių.

Lietuva – didžiausios rizikos grupėje

Pasak medikų, tuberkuliozės gydymas – ilgas. Ligoninėje visi bus gydomi 70 dienų, vėliau dar namuose turės gerti vaistus.

„Vaikai yra gydomi profilaktiškai dėl užsikrėtimo tuberkulioze. Jie neserga, gauna profilaktinį gydymą patys, kad nesusirgtų. Jie neužkrečia kitų, tik patys yra užsikrėtę ir mama šiuo metu irgi gydosi“, – teigė Šiaulių tuberkuliozės ir plaučių ligų klinikos vaikų tuberkuliozės skyriaus vedėja Stasė Acienė.

Pasaulio sveikatos organizacija Lietuvą yra priskyrusi prie didžiausios tuberkuliozės rizikos šalių grupės Europos regione. Negydomas sergantis žmogus gali mirti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ona

Ona portretas
Trūksta žodžių."Šeima įrašyta į rizikos grupę",o kas padryta?-pagerintos gyvenimo sąlygos,suteikta šeimai reali pagalba,kad šeima neskurstų,turėtų ko valgyti,gyventų šiltai ir pan. ?Jug 6 vaikai,vyras negaudamas padoriai apmokamo darbo ,priverstas važiuoti uždarbiauti į užsieni,moteris kaip išgalėdama rūpinosi vaikais.O valdžiažmogių tik žodžiai,žodžiai,žodžiai...Gėda seniūnijai,gėda visai valdžiai,kad XXI amžiuje Lietuvoje siaučia DŽIOVA.Ne apie tautinius drabužėlius reikėtų postringauti,o pasirūpinti tais,kurie skursta,kuriems tos pagalbos iš tiesų reikia.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių