Dietologė: kai kurie vaikai nepažįsta tradicinių daržovių

  • Teksto dydis:

Kai nuo rugsėjo Lietuvos vaikų ugdymo įstaigose buvo pereita prie sveikesnės mitybos diegimo, kilo nemenka susipriešinimo banga – vieni tėvai džiaugėsi nauju valgiaraščiu, kiti pyko, kad vaikai nevalgo ir lieka alkani.

Vis tik laidos „Laimingas, nes gyvas“ kalbinti įvairūs specialistai vieningai sutaria, kad maistas turi lemiamos įtakos sveikatai ir sveikos mitybos įpročius svarbu formuoti kuo anksčiau.

Ieva ir Simonas Urbonai judėjimo „Super tėvai“ iniciatoriai. Jie vieni pirmųjų susirūpino, kad vaikus reikėtų sveikai maitinti ne tik namuose, bet ir ten kur jie praleidžia nemažai laiko – vaikų  darželiuose, mokyklose.

Ieva Kačinskaitė - Urbonienė sako, kad dar neseniai didžiausia blogybė darželiuose buvo ta, kad vaikai gaudavo net 6 riekeles batono per dieną, labai mažai daržovių ir vaisių, arba jei jų būdavo racione, tai labai neįvairūs, apskritai maistas neįvairus, vyraudavo maltinukai su miltiniais padažais.

„Mes ne už tai, kad kažko neduoti ar drausti. Viską reikia duoti. Bet svarbu kasdieniniame gyvenime išlaikyti sveiko maisto balansą. Ir tuomet bus galima viską ragauti su saiku“, – sako Ieva.

Jai pritaria ir Simonas, kuris pats išbandė ir visiškai nesveiką mitybą, ir itin sveikuolišką. „Svarbiausia – balansas, aukso vidurys. Jokie kraštutinumai nėra gerai. Nereikia daryti tragedijos, jei vaikas gaus saldainį švenčių proga, bet tai neturi būti kilogramas, o saldus sūrelis neturi atstoti pagrindinio patiekalo“, – sako jis.

Mitybos specialistai, gydytojai ragina susirūpinti vaikų mityba ir atkreipti dėmesį, kiek maistas lemia sveikatos pokyčius į gerą ar į blogą pusę.

„Nežiūrint to, kad ekonominė padėtis gerėja, kad atsirado didžiulės galimybės pažinti pasaulį, įvairiose šalyse atliekami tyrimai rodo, kad vaikų sveikata prastėja. Statistiniai duomenys atskleidžia, kad vis daugiau vaikų turi antsvorį ir serga nutukimu“, – apie šių dienų realybę kalba gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

Pasak jos, žmonės turėtų būti sąmoningi ir rinktis maistą ne tik pagal skonines savybes, bet įvertindami jo poveikį sveikatai.

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad vaikai darželiuose, mokyklose renkasi valgyti tai, ką pažįsta, ką yra įpratę valgyti namuose, taigi sveikos mitybos pagrindai turėtų būti formuojami namuose. Deja, daugelis tyrimų rodo, kad lietuviai ypač mažai valgo daržovių. „Buvo atvejų kai darželyje vaikams parodėme kelias daržoves –  tradicines lietuviškas, tai daug kas net nežinojo jų“, –  sako ji.

Maisto technologė Teresa Ramanauskienė atskleidžia dar vieną vaikams svarbų aspektą, lemiantį, ar valgys patiekalą ar ne – estetika ir pateikimas. „Jei atkreipsite dėmesį, net namie vaikai pirmiausia pasižiūri, kas lėkštėje ir tik tada valgo. Taigi maistą gražiai estetiškai reikia pateikti ne tik suaugusiems, bet ir vaikams“, – sako ji.

Teresai pritaria ir S. Urbonas: „Reikia įdėti augiau pastangų, daugiau noro, žaismės, pavyzdžiui, sudėlioti lėktuvėlius iš daržovių ir vaikai valgys“.

Daugiau patarimų, kaip įpratinti vaikus valgyti sveiką maistą laidoje „Laimingas, nes gyvas“ šį šeštadienį 17.25 val. per TV3.



NAUJAUSI KOMENTARAI

morka

morka portretas
Sveikuolė, bet sveikai neatrodo

Jonas

Jonas  portretas
Ne i zmogaus akis ziurek,o patark kaip ismokyti mamytes,kad pazintu kas ta morka,kas kopustas,burokelis,ir t.t.jos net nezino kaip jas gaminti,su kuo valgyti,nes yra du variantai,arba ju tevai nemokino,arba jos tingi gaminti maista ir pratinti vaikus prie sveiko maisto.teko matyti kaip i vaiku svente tevai nesesi sumustiniu,pyrageliu,o viena mamyte tai atsinese cipsu,kokokolos,jos vaikas tik ta ir valge.tokia musu problema,bet kaltinti kitus tai mokam,oi kaip mokam smeizti.

DD

DD portretas
Dietologes veidas atrodo keistai. Maisai po akimis yra dideli. Gal cia rukymas kaltas?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių