Efektyvi pagalba pavargusioms pėdoms

Jei skundžiatės pėdų nuovargiu ar skausmais, pats laikas jomis pasirūpinti. Kojų sveikata reikia rūpintis nuo mažų dienų, nes bet kokie pakitimai vyresniame amžiuje gali peraugti į sunkiai išgydomas ligas. Patariama daug judėti basomis per smėlį, žolę, tai puiki mankšta kojų raumenims. Vaikščiojant basomis stiprėja kojų raumenys ir raiščiai, palaikantys pėdų skliautus.

Pėdas patikėkite specialistams

Nemažai tėvų konsultuotis pas gydytoją ortopedą ateina dėl vaikų plokščiapėdystės, bet ne visiems reikalingi ortopediniai įdėklai ar speciali avalynė. Ortopedinėmis techninėmis priemonėmis atkurti normalią pėdos funkciją galima tik pradinėje plokščiapėdystės stadijoje ir tik vaikams nuo 5–8 metų (iki 5 metų nerekomenduojama, nes jų pėdos suplokštėjimas yra fiziologinis, ir įtvarai slopina raumenų aktyvumą, nes vaikų svoris per mažas ir įtvarai trukdo vaikų pėdoms tinkamai slopinti žingsnio smūgį) iki pilnametystės, kol pėda dar auga ir yra lanksti. Visais kitais atvejais šiomis priemonėmis galima tik iš dalies pagerinti pėdos funkciją, stabdyti tolesnį deformacijos progresavimą, nuimti krūvį nuo skausmingų taškų, padidinti pėdos stabilumą suteikiant papildomą atramą. Gydant  suaugusiųjų  plokščiapėdystę  pėdos  įtvarais siekiama pakelti vidinį pėdos skliautą ir neleisti vidiniam pėdos kraštui nusileisti. Įtvarai gaminami su praplatinta vidine dalimi, kad pėda turėtų didesnę  atramą. Tad jei skundžiaties pėdų ar kojų skausmais, privalu kreiptis į gydytoją specialistą.

Tokie specialistai dirba Kaune UAB „Ortopagalba“. Įmonėje dirbantys gydytojai apžiūrėję patars dėl pėdų priežiūros, esant reikalui skirs ortopedinius įdėklus, ortopedinę avalynę. Įmonėje gaminami individualūs, pagal kiekvieno paciento pėdas pritaikyti, ortopediniai įdėklai į avalynę. Įdėklų paviršius turi atitikti pėdos pado paviršiaus kontūrą stovint ir taip tolygiau paskirstyti pėdai tenkantį kūno svorį. Rekomenduojama nešioti įdėklus, jei yra pėdos biomechanikos sutrikimų, pėdos deformacijos problemų bei ligų profilaktikai. Įdėklai labai palengvina ėjimą, tolygiai paskirsto svorį, tenkantį pėdai, mažina pėdų ir kojų nuovargį, aktyvina kraujotaką, padeda išvengti pėdos deformacijų, atlieka amortizacinę funkciją judant.

Daugelis žmonių dirba stovimą arba sėdimą darbą, netinkamai maitinasi, avi prastos kokybės avalynę, turi antsvorio. Visos šios priežastys turi įtakos pėdų, blauzdų, kelių ar klubų skausmams. Kai vargina neaiškios kilmės skausmai apatinėse galūnėse, gydytojas specialistas parinks tikslingą diagnostinę priemonę, kaip apžiūra, rašaliniai pėdos atspaudai, kompiuterinė padabarografija, nustatys negalavimo priežastį ir paskirs tinkamą gydymą.

Kuo naudingas kompiuterinis pėdų tyrimas?

Ortopedinės priemonės veiksmingos tik tada kai pritaikomos individualiai kiekvienam pacientui. Įdėklai saugo nuo deformacijos susidarymo ir stabdo esamos deformacijos vystymąsi. UAB „Ortopagalba“ gydytojai ortopedai yra susipažinę su naujausiomis avalynės įdėklų technologijomis ir kviečia išbandyti vieną naujausių pėdų diagnostikos būdų – kompiuterinį padobarografinį pėdų tyrimą. Šiuo būdu galima diagnozuoti įvairias pėdų deformacijas ir numatyti gresiančius negalavimus. Kompiuterinis pėdų tyrimas atliekamas moderniu 3D padobarografu „Zebris“ FDM-T. Remiantis matavimo rezultatais nustatomos pėdas veikiančios apkrovos jėgos ir pėdų forma ėjimo, bėgimo ar stovėjimo metu. Toks tyrimas tinka žmonėms, jaučiantiems pėdų, kulnų ir blauzdų nuovargį ar skausmą, turintiems įvairių įgimtų ar įgytų pėdos deformacijų (plokščiapėdystė, šleivapėdystė, „hallus valgus“ deformacija, reumatoidinės ar diabetinės pėdos, aukštas pėdos skliautas ir kt.). Išsitirti pėdas tikslinga žmonėms, kuriems sunku prisitaikyti įprastą avalynę, taip pat sporto mėgėjams bei profesionaliems sportininkams.

Avalynės įdėklai gaminami pagal individualius išmatavimus

Atlikus diagnostinius tyrimus kiekvienam pacientui bus pagaminti individualūs įdėklai, kurie koreguos deformacijas, tolygiai paskirstys kūno masės svorį pėdoje, apsaugos sąnarius, sausgysles ir raumenis nuo papildomo krūvio intensyvaus judėjimo metu. Įdėklų paskirtis yra koreguoti pėdos atraminį paviršių, kai ant jos perkeliamas kūno svoris. Gaminant pėdos įtvarus, skirtus plokščiapėdystės profilaktikai, būtina atsižvelgti ne tik į paciento pėdos anatomiją, pado apkrovos taškus, bet ir į ėjimo žingsnio pobūdį. Todėl vienoki įtvarai gaminami bėgikams, kitokie krepšininkams, tenisininkams. Individualiai gaminami įdėklai lygiai paskirsto pėdos krūvį ir apsaugo sąnarius, sausgysles bei raumenis nuo nereikalingo krūvio intensyvių treniruočių metu. Norint įsitikinti, kad pagaminti įdėklai yra išties tinkami, pacientą galima ištirti pakartotinai jau su pagamintais įdėklais.

Įdėklų ypatumas – jie gali būti gaminami pagal individualius poreikius ir padėti beveik kiekvienam pacientui: vaikui ar seneliui, diabetikui ar sunkiai dirbančiam, pacientui su kaulų deformacijomis ar kenčiančiam dėl opų.

Apsilankę UAB „Ortopagalba“, Mituvos g. 4, Kaune, pas gydytoją ortopedą, sužinosite, kokia pėdų būklė ir kaip jomis tinkamai pasirūpinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių