Eiles pas specialistus onkologiniams ligoniams vis dar trumpina kyšiai?

  • Teksto dydis:

Kasmet onkologinė liga diagnozuojama 18 tūkst. naujų pacientų, praneša Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) vadovai. Lietuvoje sergamumas vėžiu auga, išgyvenimo rodikliai prastesni nei Vakarų Europos šalyse, o eilės pas specialistus dažną varo į neviltį. Visi nori kuo greičiau patekti pas specialistus, tačiau gydytojų pagalbos ar modernių tyrimų dažnai tenka laukti net keletą mėnesių.

Prostatos vėžį išsigydęs Gediminas Žižys sako, kad ir jam biopsijos būtų tekę laukti kelis mėnesius, bet padėję... pinigai.

„Gydytojas pasiūlė greitesnį variantą. Galite įsivaizduoti [kokį]. Pasakė, kad galima ir greičiau padaryti, tai aš priėmiau jo pasiūlymą“, – atvirauja Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) viceprezidentas G. Žižys.

Pasak jo, onkologiniai ligoniai susiduria su eilėmis pas  specialistus, gydytojo ir paciento bendradarbiavimo, psichologinės pagalbos trūkumu, sveikatos sistemoje bujojančia korupcija.

Pacientai visų pirma nežino, ką jiems priklauso gauti nemokamai. Kai nežino, tada ir galvoja, kad reikia už kažką susimokėti“, – aiškins POLA prezidentas Šarūnas Narbutas.

Kovojant su eilėmis ir dažnai dėl to atsirandančia korupcija Seimas dar pernai priėmė prezidentės inicijuotas Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pataisas. Įstatymas įsigalios nuo kitų metų sausio. Nuo tada nemokamos paslaugos draustiems pacientams pas šeimos gydytoją turės būti suteikiamos per 7 dienas, pas gydytojus specialistus – ne ilgiau kaip per 30 dienų, o planinės operacijos – per 60 dienų. Iki šių metų spalio Sveikatos apsaugos ministerija turi parengti įgyvendinamuosius teisės aktus.

„Dirba grupė, kuri ieško sprendimų ne tik kodėl tos eilės yra ilgos, bet dėlioja mechanizmus, kaip užtikrinti, kad žmogus patektų pas specialistą per tą laiką, kuris jam yra numatytas pagal įstatymą. Čia daug įvairių priemonių. Kai kurios ligoninės jau net turi sistemas pasidarę, pavyzdžiui, „žalią koridorių“. Juo pacientas, jeigu aptinkama onkologinė liga ir reikia greito ištyrimo, juda be eilės ir yra paprastesnis patekimas pas specialistą“, – aiškina sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Susidūrusiems su sunkumais onkologiniams ligoniams padėti imasi ir penktus metus egzistuojanti POLA, kuri jau šiais metais ketina suburti teisininkų komandą. Pastarieji paskambinusiam pacientui susidūrus su problemomis galėtų suteikti nemokamą konsultaciją.

Plačiau – Virginijos Motiejūnienės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Miledi

Miledi portretas
O tai kur garsioji STT??? Ar tik i neigalius gali ikibti???? :)

Anonimas

Anonimas portretas
kada lietuva prisiims pakisines despublikos statusa europos sajungoje butume pirmi ateini pas gydytoja ten kainininkas kiek uz ka ir kam duoti pakistuka nepatiko kainos eini pas kita gydytoja pagal konstitucija gydymas lietuvos respublikoje nemokamas tai isetu psd priestarauja konstitucijai arba reikia keisti konstitucija svetima armija irgi priestarauja konstitucijai dviguba pilietybe irgi priestarauja konstitucijai tai gal laikas perziuret ir per alsuot uz tuos neatitikimus konstitucijoje ir pakeisti valstybes pavadinima i auksciau pamineta

Giedrė

Giedrė portretas
Tai koks išgama turi būti,kad žmogų tokiu metu gali apvaginėti.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių