Elektroninis receptas įvarė į kampą

Nuo kovo 1-osios gydytojai vaistų receptus privalo išrašyti elektroniniu būdu. Dėl to kai kuriose vaistinėse kilo sumaištis –  užstrigus sistemoms pacientams teko kulniuoti atgal į ligoninę popierinio varianto.

Pas gydytoją – dukart

Praėjo daugiau nei savaitė, kai elektroninio recepto paslauga turi naudotis visos asmens sveikatos priežiūros įstaigos.

Nors išrašyti tokį receptą užtrunka vos kelias minutes, pacientui tenka sunkioji dalis – jį išsireikalauti. Mat dar ne visos vaistinės iki galo pasirengusios naudotis šia naujove.

"Jau daugybę metų kiekvieną mėnesį vaikštau pas šeimos gydytoją recepto gaminamiems vaistams. Klaipėdoje vaistai gaminami tik dviejose – Klaipėdos savivaldybei priklausančiose Sportininkų ir Debreceno vaistinėse. Viskas buvo gerai, kol neprasidėjo tas elektroninės sveikatos sistemos vajus. Pastaruoju metu šeimos daktaras man išrašo tik elektroninį receptą. Man tai būtų visai tinkama, bet būna, kad vaistinėse pradeda strigti sistemos. Turi arba laukti, kol susitvarkys, arba vėl eiti pas šeimos gydytoją ir prašyti senovinio recepto. O ką daryti, jei man dabar reikia vaistų?" – nerimavo klaipėdietė.

O ką daryti, jei man dabar reikia vaistų?

Senjorams dar neįkandama

Sportininkų vaistinės vadovė Liucija Sidabrienė teigė, kad šiuo metu elektroniniai receptai vaistinėje priimami, tačiau anksčiau išties būta nesklandumų.

"Pradžia nebuvo lengva, tai sistema strigdavo ar ryšio nebūdavo, tai kompiuteriai gedo. Dabar jau normaliai priimame elektroninius receptus", – tikino vadovė.

Esą kartais patys gydytojai įvelia klaidų, todėl vaistų išdavimas nebūna sklandus.

Be to, Vitės kvartale gyvena daug vyresnio amžiaus žmonių, kuriems sunku susigaudyti neturint priešais akis popierėlio.

"Mūsų rajonas "senas" ir man atrodo, kad kai kurie norėtų gauti popierinius receptus, nes juose galima pamatyti, kada ir koks vaistas išduotas, kiek jo užtenka. Kasos kvite tai matoma, bet jį nesunku pamesti. Jeigu žmogus neturi interneto, namuose jau neįeis į sistemą, kad sužinotų šią informaciją. Kažkas tai turi padaryti už jį. O jaunimui tai paprasta", – svarstė L.Sidabrienė.

Esą net ir įsigaliojus reikalavimui rašyti tik elektroninius receptus, pacientai ateina ir su popieriniais.

Dar trūksta įgūdžių?

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos E. sveikatos koordinavimo ir įgyvendinimo skyriaus vyriausioji specialistė, laikinai vykdanti vedėjo funkcijas, Vilma Telyčėnienė priminė, kad nuo šių metų kovo 1-osios gydymo įstaigose duomenys, susiję su paciento ambulatorinio apsilankymo aprašymu, stacionaro epikrize, vaiko gimimo pažymėjimu, medicininiu mirties liudijimu, vairuotojo sveikatos patikrinimo medicinine pažyma, taip pat ir e. recepto išrašymu, turi būti tvarkomi elektroniniu būdu.

Esą prie elektroninės sveikatos sistemos yra prisijungusios 99,85 proc. vaistinių, tai reiškia, kad jos yra sudariusios sutartis su Registrų centru ir gali išduoti vaistus pagal elektroninius receptus.

"Atkreipiame dėmesį, kad naudojantis centrine elektroninės sveikatos sistema vaistai, kurie yra gaminami, taip pat yra skiriami ir įsigyjami. Sistema veikia ir galima tik spėti, kodėl tam tikrose vaistinėse vaistai pagal elektroninius receptus nėra išduodami. Viena priežasčių galėtų būti, kad vaistinės darbuotojai dar tik pradeda naudotis šia sistema ir jiems trūksta įgūdžių išduodant medikamentus pagal elektroninius receptus. Jei būtų įvardytos konkrečios vaistinės, susiduriančios su sunkumais, Sveikatos apsaugos ministerijos ir Registrų centro specialistai susisiektų su šiomis vaistinėmis, kad galėtų įvertinti priežastis, dėl kurių pacientai su elektroniniais receptais nėra aptarnaujami", – komentavo V.Telyčėnienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nesamones

nesamones portretas
Esą kartais patys gydytojai įvelia klaidų, todėl vaistų išdavimas nebūna sklandus. Tokio dalyko is principo negali but, nes jei tai elektronine sistema, ji neturetu leist daryt ko negalima, tam ji ir yra elektronine, o jei kazkas nesugeba suprogramuot normaliai, tai ne medikas ar vaistininkas kaltas. Siandien nedarbingumo pazymejima isdavinejau, ismete kad NP nebus isduotas kol neivesiu adreso ar telefono, o langelio i kuri ivest tai reiketu niekur nera, dviese ziurejom, galvojau gal mano smegenys nebeveikia, gal Alshaimeris parejo, tai kai taip durnai suprogramuota tai ar gydytojas kaltas? gerai kad NP galima isduot per kelias skirtingas sistemas, tai kitoj sistemoj yra ir langelis ir galimybe ivest reikalaujamus duomenis. Tai kai toj antroj sistemoj suvedziau ten viska normaliai rode ir pasiziurejau per pirma sistema, tai joj ismete kad 3 metu vaikas slaugo savo motiną, bet jau nebesigilinau toliau i tas nesamones.

nors ir paveluotai,bet emigraves nuo Debilu Valdzios ir kt

nors ir paveluotai,bet emigraves nuo Debilu Valdzios ir kt portretas
Pietu (AR vakaru )Afrikos lygis,kad keletas strukturiniu VAGIU-praturtejo,tai neaptariama,juk net niekas nedrista uzklausti---,nei STT,nei Ekonom TYRimu tarnybaa,nei Prokurorai:kiek milijonu prisiplese uz mokyklinio lygio komp. programele,-isdure Lietuvos gyventojus,--ir toliau visi nuleide galvas zemiau negu arabai ar negrai,-ir tie nusiaubtu Vilniaus Vagiu Kvartala,-bet Valstieciai myli Valstiecius,-Valio!!!!

Pasipiktinęs

Pasipiktinęs portretas
Man sistema nepatinka, vaistai nekompensyojami išrašyti pusei metų, vaistinė turėjo tik trims mėn. Vaistų atėjau po kurio laiko, nemato nei recepto, nei kiek pardavė. Negaliu sau leisti vaistų iš karto ir pirkti pusei metų. Arba vaistininkė žiopla, arba sistema netobula
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių