Gazuotų gėrimų žala: nutukimas, kepenų cirozė ir kiti sutrikimai

  • Teksto dydis:

Nemažai žmonių mėgsta gazuotus gėrimus ir tikina, kad jie padeda geriau virškinti ar atsigaivinti, tačiau LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ LSMU profesorius Alvydas Unikauskas sulaužo šiuos mitus ir atskleidžia sutrikimus, kurie gali ištikti nesaikingai vartojant gazuotus gėrimus.

Gazuoti gėrimai priskiriami prie nutukimo veiksnių. Kasdien gerdamas gazuotų gėrimų žmogus per mėnesį gali priaugti po pusę kilogramo. Vadinamieji dietiniai gazuoti gėrimai tikrai nepadės numesti svorio, nes juose yra sintetinių saldiklių, skatinančių apetitą.

Kepenų cirozę gali sukelti ne tik alkoholis, bet ir gazuoti gėrimai. Tokie gėrimai taip pat kenkia dantų emaliui ir taip rizikuojate prarasti dantis. Šiuose gėrimuose esantis priedas – fosforo rūgštis – tirpina emalį. Inkstų akmenų susidarymą irgi gali sukelti gazuotų gėrimų vartojimas.

Cukrinis diabetas – viena rizikų, kurią gali sukelti besaikis cukraus vartojimas. Mokslininkai mano, kad 2-ojo tipo cukrinio diabeto paplitimas pasaulyje susijęs būtent su gazuotų gėrimų vartojimu. Angliarūgšte prisodrinti gėrimai taip pat sukelia rėmenį.

Kiti neigiami padariniai, kuriuos organizmui sukelia gazuoti gėrimai – įraše.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ai

ai portretas
kiek zinau sunys nelaka nei gazuotu gerimu nei alkoholio. o buvusiu kaimynu suo nudvese nuo kepenu cerozes. Kaip- tai paaiskint?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių