Gražūs dantys – tik senjorų svajose

Už ketverius laukimo metus eilėje – keturi suprotezuoti dantys, pridedant savo sutaupytų pinigų. Tokia uostamiesčio senjorų nūdiena. Valdininkai nesupranta, kodėl taip ilgai laukę eilėje dėl dantų protezavimo, pagyvenę klaipėdiečiai masiškai atsisako tvarkytis dantis.

Pritrūko pinigų

„Bedančių tauta, tokie mes esame“, - liūdnai atsidūsta 66 metų klaipėdietė Janina (pavardė redakcijai žinoma- Aut. Past.). Moteris jau antrą kartą stovi eilėje dėl dantų protezavimo.

Prieš kelerius metus klaipėdietė buvo sulaukusi savo eilės susitvarkyti dantis už valstybės lėšas. Tąkart, eilėje pralaukusi ketverius metus, moteris susitvarkė vos keturis dantis, nors protezuoti reikėjo visus apatinius. Dar pridėjo dalį savo pinigų.

Tuomet valstybė už dantų protezavimą skyrė per 300 eurų. Janina neslėpė, kad susitvarkyti daugiau dantų ji neišgalėjo.

Tiesa, moteris tikėjosi, kad likusius dantis gal kaip nors pavyks susitvarkyti už savo pinigus. Tačiau gydytoja odontologė patarė nemėtyti pinigų į balą – pigiausios protezavimo paslaugos neatneštų jokios naudos, o norint tinkamai sutvarkyti dantis, prireiktų mažiausiai tūkstančio eurų.

Tad praėjus metams po valstybės kompensuoto dantų protezavimo, Janina vėl įsirašė į eilę. Laukia jau dvejus metus. Iš kuklios, vos 200 eurų siekiančios pensijos, gyvenanti moteris žino, kad ir šįkart valstybės skiriamų pinigų neužteks.

Tad senjorė taupo pati: prižiūri svetimus vaikus, plauna biurą, o taip uždirbtus pinigus deda į taupyklę, skirtą dantų protezavimui. Bet ir šių kuklių santaupų neužteks. Moteris tikisi, kad gal trūkstamą sumą pridės vaikai.

Ieško pigiausio varianto

Šiuo metu uostamiestyje dantų protezavimo paslaugas už valstybės kompensaciją teikia 32 gydymo įstaigos. Senjorai neslepia, kad renkasi tas, kurios šias paslaugas siūlo atlikti pigiausiai.

Tačiau pagyvenusius klaipėdiečius gąsdina ne tik aukštos dantų protezavimo kainos. Rasti tinkamą specialistą esą taip pat sunku. Ne vienas pasakojo, kaip už gražius dantis pas „privatininką“ sumokėjęs „gražius pinigus“ jais nusivylė. Nauji dantys esą buvo tinkami tik plačiai šypsenai, bet ne valgymui.

Tad dalis senjorų mano, kad pas „privatininkus“ neverta kelti kojos. Jie gal gražiau ir maloniau bendrauja, tačiau rezultatas dažniausiai netenkina. Iš įpročio vyresni klaipėdiečiai pirmenybę teikia buvusiai Stomatologijos poliklinikai, dabar Klaipėdos jūrininkų sveikatos priežiūros centrui.

Skundžiasi skiriama suma

Šiuo metu Klaipėdoje dantų protezavimo laukia 25 469 gyventojai. Eilėje tenka laukti beveik ketverius metus. Senjorams dažniausiai kompensuojama suma – iki 413, 5 euro.

Didesnė pinigų suma gali būti skiriama, kai žmogus beveik neturi dantų ir būna sunykęs apatinis žandikaulis. Tuomet valstybė, pritarus gydytojų konsiliumui, kompensuoja iki 1272, 31 euro. Tačiau tokių atvejų pasitaiko retai dėl keliamų tam tikrų reikalavimų.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vyriausiajai specialistei Andželai Slavinskienei tenka išgirsti nemažai nusiskundimų dėl pernelyg mažos kompensacijos dantų protezavimui.

Gaus daugiau pinigų

Pasak specialistės, laukiančiųjų eilės priklauso nuo iš biudžeto skiriamų lėšų. Šiemet planuojama gauti 30 proc. daugiau pinigų nei pernai, tad ir daugiau klaipėdiečių turėtų greičiau sulaukti dantų protezavimo.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja Vilma Stasiulienė paaiškino, kad daugiau žmonių bus galima pakviesti protezuotis dantis dėl pasikeitusios pinigų skyrimo tvarkos.

„Anksčiau skirdavo pinigus pagal savivaldybės gyventojų skaičių. Šiemet paskirstymo tvarka kiek kitokia: skaičiuojama pagal neįgaliųjų nuo 18 iki 65 metų ir asmenų virš 65 metų skaičių. Šis skaičiavimas yra tikslesnis, nes būtent ši kategorija ir gauna protezavimo paslaugas“, - paaiškino pavaduotoja.

Pasak V.Stasiulienės, eilės ilgis priklauso ir nuo žmonių išnaudojamos sumos: yra tokių, kuriems pakanka 100 eurų, o kiti išnaudoja visą skiriamą sumą.

Suabejojus, ar esama tokių, kuriems pakanka ne visos sumos, pavaduotoja paaiškino, kad visos pinigų sumos dažniausiai neišnaudoja neįgalūs vaikai, kuriems nereikia laukti eilėje.

Eilės nelaukia

A.Slavinskienė pastebi, kad beveik pusė laukiančiųjų jau būna susiprotezavę dantis už savo pinigus, kol ateina jų eilė. Tada jiems skiriama kompensacija.

Pernai atėjus eilei dantys buvo protezuojami 722 klaipėdiečiams, skirta kompensacija – 1593. Protezavimui buvo pakviesti 3 309 žmonės.

Prieš porą metų dantis už valstybės lėšas susitvarkė 722 gyventojai, o kompensacijos skirtos – 1201.

Neskuba tvarkytis

Specialistė stebisi, kad nemažai žmonių, sulaukusių eilės, atsisako protezavimo ir atideda jį vėlesniam laikui. Šiemet iš kviestų protezuotis žmonių net 100 jų atsisakė ir protezavimą atidėjo.

Prieš porą metų atsiradus galimybei protezavimą, atėjus eilei, atidėti, daugelis ja pasinaudoja.

„Masiškai žmonės atideda protezavimą. Daugeliui būna per brangu ar nereikia. Kitiems gaila išmesti senąsias dantų plokšteles ar reikia rauti dantis. Kiti tikisi dar pataupyti arba aiškina, kad jiems išvis nereikia protezavimo“, - žmonių atsiliepimus išsakė Ligonių kasų atstovė.

Pasak specialistės, atėjus eilei, žmogus gali kreiptis į bet kurią įstaigą iš pateikiamo sąrašo, net važiuoti į kitą savivaldybę. Pasitaiko, kad kai kurie pasinaudoja šia galimybe. Tačiau pašnekovė abejojo, ar žmonės bando taip taupyti, nes protezavimo kainos visur panašios – visur brangu.

Tad daugeliui žmonių tenka pridėti nemažai savų pinigų, kad galėtų susitvarkyti dantis.

Dantų protezavimo eilės Klaipėdos apskrityje

Ilgiausiai reikia laukti Palangoje – 4 metus ir 10 mėnesių,

Skuodo, Šilutės, Tauragės rajonuose – 4 metai ir 8 mėnesiai,

Klaipėdos mieste – 3 metai ir 8 mėnesiai,

Klaipėdos rajone – 3 metus ir 1 mėnesį,

Kretingos rajone – 2 metus ir 8 mėnesius,

Trumpiausiai reikia laukti Neringoje – 2 metus ir 3 mėnesius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

griovys

griovys portretas
uz sazininga 40metu darba,dabar turim gera nuopelna,bedante burna,o stomatologams brudams net negeda,kelti kainas iki tokio lygio...kur senjorams apie protezavima tik pasvajot,sako galit koses est... pvz.Kaune jau praktiskai tusti privatus kabinetai,paskui verkia -bankrotuojam...kelkit dar daugiau kainas svolaciai prakeikti... jokios logikos,jokio mastymo,jokio proto-LUPIKAUTOJAI NELAIMINGI ...

pataisyma

pataisyma portretas
protezai,o nedantys.Kiek tie senjorai besvajotu dantys daugiau neišdyks.

Albina

Albina portretas
O kodėl nepaaiškina žmonėms apie dar vieną blogą naujieną dėl kompensavimo? Susiprotezavau už savo pinigus, pralaukiau 4 metus eilėje, kol kompensavo nepilnai 400 eurų. Per tuos 4 metus kiti iškrito, sulūžo, Vėl reikia protezuoti. Praėjau procedūras pas odontologą, gaunu atsakymą iš ligonių kasos: " pakartotinai į dantų protezavimo sąrašus gali būti įrašyti ne anksčiau kaip po trijų metų nuo dantų protezavimo paslaugų išlaidų kompensavimo dienos" Tai dabar lauksime ne 4 , o 7 metus! Šypsosimės dar "gražiau".
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių