Greitoji mirusiųjų neveža, arba kam tarnauja taisyklės?

Staigi mirtis pribloškia. Tuomet, kai mirtis ištinka kelyje, iškyla dar daugiau problemų, su kuriomis susidoroti skausmo apimtiems mirusiojo artimiesiems – nelengvas iššūkis.

Prieš pat Naujuosius

Istorija, kurią papasakojo Kauno klinikų gydytojas urologas Edmundas Varpiotas, taip pat pribloškia ne mažiau nei žinia apie mirtį.

"Esu gydytojas, buvęs administratorius, per savo karjerą matęs įvairių sveikatos sistemos netobulumų, bet tai, ką teko patirti prieš pat Naujuosius metus, sukrėtė mane ir kaip gydytoją, ir kaip pilietį", – pasakojimą pradeda didžiulę darbo patirtį sukaupęs gydytojas E.Varpiotas.

Likus vos pusantros paros iki Naujųjų, sekmadienio vakarą gydytojo uošvę J.B. (vardas ir pavardė redakcijai žinoma), gyvenusią Druskininkuose, ištiko insultas. Jos vyras iškvietė greitąją medicinos pagalbą, ligonė buvo nuvežta į Druskininkų ligoninės Priėmimo skyrių.

"Tai sužinojęs iš uošvio, telefonu susisiekiau su tą dieną Priėmimo skyriuje budėjusiu gydytoju Martynu Jurėnu, paaiškinau jam klinikinės situacijos esmę, papasakojau, kad prieš dvejus metus uošvę taip pat buvo ištikęs išeminis insultas. Tuomet liga kvalifikuotų Druskininkų ligoninės neurologų ir reabilitologų pastangomis buvo suvaldyta, mano uošvė galėjo vaikščioti, tvarkytis, apsipirkdavo parduotuvėje ir prižiūrėjo savo kiek vyresnį vyrą", – pasakoja gydytojas E.Varpiotas.

Tam, kad mirusiojo kūną būtų galima pervežti pagal artimųjų pageidaujamą vietą, būtina gauti gydytojo pasirašytą mirties liudijimo išrašą, jo nesant, pradedamas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.

Liga progresavo sparčiau

Druskininkų ligoninėje įvertinus J.B. sveikatos būklę paaiškėjo, kad moterį vėl ištiko išeminis insultas. Ši liga efektyviausiai gydoma insulto centruose, kurie yra universitetinėse ligoninėse.

"Gydytojas M.Jurėnas operatyviai stabilizavo pacientės būklę ir skubiai išsiuntė į Kauno klinikas, tikėdamasis, kad bus spėta atlikti trombolizę, taip sumažinant ar visiškai likviduojant naujo išeminio insulto padarinius", – kolegos pastangas teigiamai vertina E.Varpiotas.

Deja, liga nelaukė, ji sparčiai progresavo. Greitosios pagalbos automobilis jau buvo netoli Kauno, pravažiavęs Išlaužą, kai ligonę ištiko klinikinė mirtis.

"Reanimacinės priemonės buvo neefektyvios. Deja, taip nutinka, ir man, kaip gydytojui, tai suprantama", – apgailestauja E.Varpiotas.

Tačiau jis ir jo žmona negali susitaikyti su tuo, kas įvyko vėliau.

Nepaisant, kur gyveno

Apie brangaus žmogaus mirtį gydytojas E.Varpiotas ir jo žmona sužinojo laukdami Kauno klinikų Skubiosios pagalbos skyriuje.

"Man paskambinusi moteris prisistatė esanti policijos pareigūnė ir pranešė, kad ją ir jos kolegas į įvykio vietą iškvietė Druskininkų greitosios medicinos pagalbos ekipažas, konstatavęs pacientės J.B. mirties faktą. Pareigūnė pareiškė užuojautą ir paklausė manęs, ar aš turįs Kaune pažįstamą laidojimo bendrovę, kuri galėtų perimti mirusiosios kūną", – sunkiai žodžius teberenka prityręs gydytojas E.Varpiotas.

Į jo prašymą nuvežti mirusiąją ten, iš kur ji buvo išvežta, – Druskininkų ligoninę, jos morgą, policijos pareigūnė atsakė, kad galiojanti tvarka neleidžia velionės vežti tuo pačiu greitosios pagalbos automobiliu, nors jis ir grįžta į Druskininkus.

"Kadangi mirtis ištiko Kauno rajono teritorijoje, tai ir kūną reikia vežti į Kauną, – iš policijos pareigūnės sužinojo E.Varpiotas. – Nepaisant, kad velionė gyveno Druskininkuose. Pareigūnams sakėme, kad ji bus šarvojama ir laidojama taip pat šiame mieste."

Paklausęs, ar velionė bus vežama į Kauno apskrities morgą, iš policijos pareigūnės sužinojo, kad mirtis buvo nesmurtinė, teismo medicinos ekspertizės nereikia, todėl mirusiosios kūną galima perduoti bet kuriai Kauno laidojimo paslaugų bendrovei. Būtent Kauno, o ne Druskininkų.

"Kai pasakiau, kad pats išsikviesiu laidojimo bendrovę iš Druskininkų, sužinojau, kad to daryti negalima: Kauno vyriausiasis policijos komisariatas duos leidimą išvežti mirusiosios kūną iš Kauno rajono tik tada, kai gaus velionės šeimos gydytojos Druskininkuose pasirašytą mirties liudijimą", – policininkų verdiktą sekmadienio vakare išgirdo mirusiosios žentas.

Negana to, jei Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas iki pirmadienio pietų negaus mirties liudijimo, kūnas bus perduotas teismo medicinos ekspertizei. Nepaisant, kad moteris mirė medikų akyse, jos liga ir mirties priežastis buvo aiškiai žinoma.

 

Edmundas Varpiotas/Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Buvo priversti sutikti

Mirusiosios J.B. artimieji, neturėdami kito pasirinkimo, buvo priversti sutikti, kad velionė iš greitosios pagalbos automobilio būtų perkelta į policijos pareigūnų iškviestą uždarosios akcinės bendrovės "Praradimas", teikiančios mirusiųjų pervežimo ir laidojimo paslaugas, automobilį ir nuvežta į Valstybinės teismo medicinos tarnybos Kauno skyrių. Už šias paslaugas "Praradimui" teko sumokėti 106 eurus.

Kitą rytą, gruodžio 31-ąją, mirusiosios artimųjų paprašyta Druskininkų laidojimo paslaugų bendrovė į Kauno vyriausiąjį policijos komisariatą pristatė J.B. mirties liudijimą, kurį išrašė jos šeimos gydytoja, iš "Praradimo" perėmė velionę ir pagaliau parvežė į Druskininkus.

"Už šią kelionę sumokėjome 150 eurų. "Praradimo" uždaroji akcinė bendrovė mirusiąją siūlė nuvežti į Druskininkus už 180 eurų", – pridūrė E.Varpiotas.

Daugybę metų Kauno klinikose dirbantis gydytojas žino, kad atvejai, kai ligoniai miršta greitosios pagalbos automobilyje, juos vežant į aukštesnio lygio medicinos centrą, nėra labai reti. Patyręs, kiek papildomų rūpesčių tai sukelia itin sunkiomis valandomis, E.Varpiotas tvirtina, kad esamą tvarką reikia keisti. Dabartinė, anot gydytojo, palanki tik graboriams.

Kviečiama policija

Kaip elgiasi Kauno miesto greitosios pagalbos stoties medikai, kai jų pacientai miršta nepasiekus gydymo įstaigos, į kurią yra vežami? Šios stoties direktorius Nerijus Mikelionis aiškino, kad, pacientui mirus, kviečiami policijos pareigūnai.

"Kai jie atvažiuoja, sutvarko formalumus, mirusysis atiduodamas į morgą. Mes galime nuvežti nebent į artimiausią, jei jis netoli. Pagal buvusią velionio gyvenamąją vietą nevežame", – tvirtino N.Mikelionis, aprašomą istoriją pavadinęs kazuistine.

Taip yra Kaune. Ar tikrai Druskininkų greitosios medicinos pagalbos stoties brigada, grįždama atgal, negalėjo mirusiosios parvežti į jos miestą?

Pasirodo, ne. Greitosios pagalbos automobiliai skirti gyviems, o ne mirusiesiems vežioti. Kai mirtis ištinka medikų automobilyje, pasitelkiami ritualines paslaugas teikiantys verslininkai.

Įteisinta sutartimi

Dovilė Bernotaitė, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė, tvirtina, kad komisariatas tiesioginės sutarties su jokia žmogaus palaikų gabenimo bendrove nėra sudaręs, nors pareigūnai dėl J.B. mirties iškvietė būtent "Praradimo" bendrovės atstovus.

"Kauno apskrities policijos pareigūnai dėl žmogaus kūno palaikų gabenimo vadovaujasi Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių sudarytomis sutartimis su uždarąja akcine bendrove "Praradimas". Sutartyje nurodytos visos sąlygos, susijusios su žmogaus palaikų gabenimu, kurios neprieštarauja Lietuvos sveikatos apsaugos ministro įsakymui "Dėl žmogaus palaikų gabenimo patologinės anatomijos tyrimams ar teismo medicinos ekspertizėms ir tyrimams tvarkos aprašo patvirtinimo", – paaiškino D.Bernotaitė.

Tam, kad mirusiojo kūną būtų galima pervežti pagal artimųjų pageidaujamą vietą, būtina gauti gydytojo pasirašytą mirties liudijimo išrašą, jo nesant, pradedamas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.

"Tokiu atveju mirusiųjų palaikai vežami į Valstybinės teismo medicinos tarnybos Kauno skyrių", – pridūrė policijos atstovė.

Beje, minėtame sveikatos apsaugos ministro įsakyme kalbama tik apie tuos atvejus, kai mirusiojo kūnas pervežamas patologinės anatomijos tyrimui, giminaičiams reikalaujant arba įtariant smurtinę mirtį.

"Kai mirties priežastis aiški, ją konstatavo greitosios medicinos pagalbos gydytojas, o giminaičiai nereikalauja skrodimo, tokia situacija įsakyme nėra aptarta", – pastebi gydytojas E.Varpiotas.

Žmogiškumo testas

"Praradimo" vadovas Rolandas Bagdonas patvirtino, kad jo vadovaujama bendrovė yra pasirašiusi sutartis su Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybėmis. Tikino, kad jas laimėjo konkurso būdu.

Greitosios pagalbos automobiliai skirti gyviems, o ne mirusiesiems vežioti. Kai mirtis ištinka medikų automobilyje, pasitelkiami ritualines paslaugas teikiantys verslininkai.

"Pervežti palaikus mus kviečia policija, jos siuntimu nuvežame mirusįjį į centrinį morgą. Kaina priklauso, kiek parų velionis būna šaldytuve, plius šaldytuvas", – R.Bagdonas konkrečių kainų neįvardijo, jas, tvirtino, žino vadybininkai.

Nesunku suprasti, kad kai kurios taisyklės tarnauja verslininkams. Gydytojas E.Varpiotas, pirmą kartą susidūręs su tokia situacija, stebisi jos sprendimo būdais.

"Jei mirties atveju būtų reikalingi teismo ekspertai, suprasčiau, bet kai mirties priežastis aiški, kodėl tiek daug trikdžių, kam drumsti ramybę?" – stebisi medikas.

Paklaustas, kaip elgtųsi, jei jis būtų greitosios medicinos pagalbos gydytojas arba sveikatos apsaugos ministras, iš kurio nei atsakymo į savo pareiškimą šia tema, nei žinios, kad jį gavo, nesulaukė, E.Varpiotas atsakė be svarstymų.

"Jei aš dirbčiau gydytoju greitosios medicinos pagalbos tarnyboje, man nebūtų jokios moralinės ar etinės problemos parvežti mirusįjį ten, iš kur išvežiau. Prisiimčiau atsakomybę, jei neįvertinau, kad žmogus nebuvo transportabilus", – apibendrino daug metų Kauno klinikų Valdymo tarnybos vadovu dirbęs gydytojas E.Varpiotas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
Taigi tas šeimos gydytojas nesėdi ir nelaukia, kol tu paprašysi mirties liudijimo. Gal jam išeiginė, gal pamaina baigėsi, tai automatiškai tavo artimą pradės tyrinėti ekspertai, dėl to kad per kelias valandas nespėjai popiergalio atvežt ? o kiek būna vienišu, kai nėra kam pasirūpinti popiergaliais ir apmokėti įvairių sąskaitų

minde

minde portretas
dabar imta pagal amerika neturi poinigu mirk turi pinigu turesi kokybe o del sveikatos arba ji yra arba nera.

As

As portretas
Kai serganti ligoni isvaryt is ligonines tai sustras labai. O cia kad neperveze net straipsni parase. Tai reik ir paciam zmogiskumo kaip Gydytojui turet. One sakyt jei as buciau ta ir ana daryciau. Tai va buant gydytoju reik zmogu gydyt o ne isvaryt is skyriaus po poros dienu.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių