Gripo parklupdyta ralio meistrė: buvau beprotė, kad ėjau į darbą sirgdama

Moteris, už savaitės švęsianti 60-mečio jubiliejų, šiandien labai laiminga, kad jo sulauks, nes negailestingas gripas buvo sustabdęs inkstų ir kepenų veiklą – nuvedęs iki akistatos su mirtimi.

Norėjo greitai pasveikti

"Kai susirgę einame į darbą – esame bepročiai. Galvojame, kad mes nepakeičiami, bet taip nėra: be mūsų niekas negriūna, tik mums gyvenimas gali sugriūti, ir labai greitai", – tvirtai taria Ilona Ališauskienė, sanatorinio lopšelio-darželio "Pušynėlis" direktorė.

Penktadienį ją išleido iš ligoninės, kurios medikams pavyko išgelbėti moters gyvybę. Ji išties buvo pakibusi ant plauko. Visa tai – dėl paprasto gripo.

"Viskas prasidėjo prieš Naujuosius metus, po Kalėdų", – į mėnesio senumo praeitį grįžta Ilona.

Tuomet Kaune dar nebuvo paskelbta gripo epidemija, bet sergančiųjų buvo daug. Aktyvi moteris, kolektyvo vadovė daug bendrauja su vaikais ir suaugusiaisiais, todėl netruko pasigauti virusą.

"Pradėjau kosėti, suprastėjo savijauta. Pasiskundžiau šeimos gydytojai, nes labai norėjau kuo greičiau pasveikti – turėjau bilietus į Dubajų. Skrydis – sausio antrąją", – I.Ališauskienė svajojo apie atostogas.

Šeimos gydytoja paskyrė antibiotikų. Juos ligonė baigė gerti jau išvykusi, nors ir pateko į peršalimo ligoms nebūdingas oro sąlygas – ten buvo 28 laipsniai šilumos. Poilsiautoja jūroje nesimaudė, tik deginosi paplūdimyje. Moteris jautėsi neblogai.

Tyrimų rodikliai pribloškė

"Po savaitės grįžtu į Lietuvą, o čia – penkiolika laipsnių šalčio. Man, ko gero, labai pakenkė temperatūrų skirtumai", – apgailestauja I.Ališauskienė.

Kaip ir dauguma iš mūsų, ji sirgdama ėjo į darbą. Užkimo, pradėjo kilti kūno temperatūra. Šeimos gydytojos patarimu gėrė ją mažinančių vaistų, arbatos, bet, deja, nesveiko. Taip negaluojant praėjo daugiau kaip dvi savaitės.

"Kai man buvo atliktas kraujo tyrimas, paaiškėjo, kad visi rodikliai viršijo visas ribas. Mane iškart, vos tyrimų rezultatams paaiškėjus, paguldė ne į paprastą ligoninės palatą, o į Intensyviosios terapijos skyriaus", – išgąsčio, kurį patyrė dėl tokio gydytojų verdikto, Ilona dar ilgai nepamirš.

Ligonei diagnozuotas plaučių uždegimas, buvo itin sutrikusi inkstų veikla, todėl rengtasi taikyti inkstų dializę, vystėsi kepenų nepakankamumas.

"Per pusantros paros intensyviosios terapijos medikai man sugrąžino gyvybę. Jie man sakė, kad trūko labai nedaug, ir intoksikacija būtų apėmusi visą mano organizmą. Vietoje jubiliejaus būtų buvę laidotuvės", – tai prisiminus, I.Ališauskienės akyse vėl kaupiasi ašaros.

Pamoka visam gyvenimui

Perkėlus ligonę į paprastą palatą, buvo tęsiamas gydymas antibiotikais, skysčių terapija.

"Per dieną – po šešias lašelines. Be to, dar įvairių specialistų konsultacijos, tyrimai. Laimei, inkstų ir kepenų veikla palyginti greitai atsinaujino, uždegimas ėmė slopti", – I.Ališauskienė sako visą likusį gyvenimą būsianti dėkinga Kauno klinikų gydytojoms docentėms Olivijai Gustienei, Jolantai Marcinkevičienei, Intensyviosios terapijos skyriaus gydytojai Rasai Karaliūtei, bendrosios praktikos slaugytojai Ritai Dzikaitei, gydytojai pulmonologei Neringai Vagulienei ir visiems kitiems, išgelbėjusiems jos gyvybę.

Man gėda, kad, būdama automobilių ralio meistre, išmaišiusi daugybę trasų Lietuvoje ir užsienyje, turėdama du aukštojo mokslo diplomus, laiku nenuvažiavau atlikti sveikatos tyrimų, gydžiausi neprofesionalų patarimais. Tai man pamoka visam likusiam gyvenimui.

Ligonės organizmas buvo labai nusilpęs, mamos negalėjo lankyti net dukra, kad neatneštų naujo viruso.

Šiandien moteris tvirtai įsitikinusi, kad susirgus neiti pas gydytojus, vengti tyrimų, o tikėtis pasveikti, vadovaujantis draugų patarimais, yra didžiausia nesąmonė.

"Man gėda, kad, būdama automobilių ralio meistre, išmaišiusi daugybę trasų Lietuvoje ir užsienyje, turėdama du aukštojo mokslo diplomus, laiku nenuvažiavau atlikti sveikatos tyrimų, gydžiausi neprofesionalų patarimais. Tai man pamoka visam likusiam gyvenimui", – tvirtai taria I.Ališauskienė, susidūrusi su mirtimi, ko visai nesitikėjo.

Moteris dėkoja Dievui, kad jos pasigailėjo, o gydytojai buvo profesionalūs ir nuoširdūs.

Kelionės būtų atsisakiusi

"Susirgus pirmiausia reikia važiuoti pas gydytojus, atlikti tyrimus, klausyti medikų – gydytis normaliai, o ne griebtis bet kokių vaistų, tai pagulėti, tai nulėkti į darbą", – nesiliauja kartoti, kokias klaidas padarė, dabar jau sveikstanti ligonė.

Dabar ji sako, kad nedvejodama būtų atsisakiusi išsvajotos kelionės, jei būtų žinojusi, kas gali nutikti.

"Dėl gyvybės, kuri buvo pakibusi ant plauko, atsisakoma visko. Dabar mąstau visai kitaip. Buvau beprotė, kad ėjau į darbą sirgdama. Darželyje vyksta tarptautinis projektas, svečiuojasi užsieniečiai, ir kolektyvas labai sėkmingai viską padaro be manęs. Nereikia galvoti, kad esi nepamainomas darbe, kad nėra kam palikti šuniuko, kai reikia gultis į ligoninę, ir panašiai", – akistatoje su mirtimi I.Ališauskienė perkainojo vertybes ir savo įsitikinimais dalijasi su kitais.

Buvusi vienintelio Lietuvoje ir visoje Sovietų Sąjungoje moterų ekipažo automobilių ralio meistrė, užsigrūdinusi, visada geros nuotaikos, turinti daug draugų moteris šiandien dar labiau myli gyvenimą ir apgailestauja, kad už suvokimą, kokios pavojingos yra ligos, teko sumokėti taip brangiai. To ji nelinki niekam.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne tavo reikalas

ne tavo reikalas portretas
JI pats nuostabiausias zmogus .....VAT

virginija

virginija portretas
Ilonike,issiimk tu,pagaliau,ta savo socia fizionomija is laikrascio...Pries 40-imt metu buvai nelabai sazininga,svelniai tariant, tai dabar - tuo labiau...Neisnaudok laikrascio ir neerzink skaitytoju...Pasistenk susirasti meiluzi kitais budais...

Pritariu

Pritariu portretas
Algirdui. Pusė komentatorių gyvenimo suluošinti šū...i
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių