Gydytojai: biologinį amžių galima pakeisti

  • Teksto dydis:

Jei gydytojas galėtų paklausti paciento tik vieno klausimo tam, kad įvertintų jo sveikatą, klausimas visada būtų toks pat – kiek jums metų? Būtent amžius yra didžiausias rizikos veiksnys lėtinių ar su metais susijusių ligų plėtimuisi.

Higienos instituto duomenimis, 2015-aisiais 45-erių metų ir vyresnių asmenų dažniausia mirtingumo priežastis buvo kraujotakos sistemos ligos. Antroje vietoje – piktybiniai navikai. Tuo tarpu asmenų iki 44-erių metų dažniausia mirtingumo priežastis – tik išorinės priežastys.

Akivaizdu, kad artėjanti 44-erių metų riba gali sukelti nemenką psichologinį smūgį. Ar įmanoma šį momentą atidėti? Genetikų teigimu, taip, nes iš tiesų viską lemia žmogaus biologinis amžius.

„Nors ir nežymiai svyruodama, vidutinė žmogaus gyvenimo trukmė vis ilgėja. Žvelgiant į istoriją, vienas ryškiausių šuolių gyvenimo trukmės pailgėjime buvo mokslininko Aleksandro Flemingo penicilino atradimas. Nuo to laiko pradėti vartoti antibiotikai, o plaučių uždegimas iškrito iš mirtinų ligų sąrašo. Kita vertus, prasmę turi ir tai, kad visame pasaulyje atsiranda sveiką gyvenimo būdą propaguojančių judėjimų, kas savo ruožtu apsaugo žmogaus ląsteles, visą organizmą ir tuo pačiu stabdo senėjimą“, – sako „InMedica Alfa“ gydytojas genetikas doc. dr. Danielius Serapinas.

Biologinio amžiaus reikšmė

Tai, kad trisdešimtmetė žmona gali būti kur kas silpnesnės sveikatos, pavargusi ir labiau išsekusi nei jos penkiasdešimtmetis vyras, anot gydytojo, visai nestebina, mat biologinis amžius nuo kalendorinio gali skirtis net, pavyzdžiui, 15 metų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

gražinkit

gražinkit portretas
laiką atgal, nes dabartinis persuktas visiškai neatitinka biologinio laikrodžio nei žmonių nei gyvūnų. turėtų būt bent 2 val vėlesnis pvz vietoj 6 ryto 8
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių