Gydytojas įvardijo produktus, mažinančius kraujospūdį

  • Teksto dydis:

Tinkamai maitinantis galima sumažinti kraujo spaudimą, sako gydytojas, LRT TELEVIZIJOS laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas Alvydas Unikauskas. Jo teigimu, tą padaryti padeda granatų sultys, špinatų lapai, pistacijos, burokėlių sultys ir kai kurie kiti produktai.

„Šimtaprocentinės granatų sultys dar vadinamos vienomis iš sveikiausių sulčių pasaulyje. Reguliariai geriamos jos mažina kraujo spaudimą, šitai patvirtina įvairūs tyrimai“, – teigia A. Unikauskas.

Dar vienas produktas, teigiamai veikiantis kraujo spaudimą, – špinatų lapai. Anot gydytojo, juose esantis didelis antioksidantų kiekis padeda sumažinti kraujospūdį.

Tiesa, A. Unikauskas atkreipia dėmesį – jei norite, kad maisto produktai padėtų mažinti kraujo spaudimą, juos reikia valgyti ilgą laiką ir reguliariai.

„Nebus taip, kad spaudimas nukris [vienąkart] atsigėrus granatų sulčių. Šie produktai turi būti naudojami ilgai, jie turi tapti kasdienės mitybos dalimi“, – sako A. Unikauskas.

Gydytojas taip pat patikina, kad reguliarus kalendrų vartojimas teigiamai veikia sveikatą. Šie augalai irgi turi savybę mažinti kraujo spaudimą.

Dar vienas produktas, kuris turėtų būti įtrauktas į žmonių, norinčių sumažinti kraujo spaudimą, racioną, – burokėlių sultys. Moksliniai tyrimai rodo, kad burokėlių sultys sumažina tiek viršutinį, tiek apatinį kraujo spaudimą.

„Įdomu tai, kad žalių burokėlių sultys turi daug didesnį teigiamą efektą sveikatai nei virti burokėliai. Tenka pažymėti, kad nutukusiems vyresnio amžiaus asmenims burokėlių sultis reikia gerti ilgą laiką norint gauti kraujo spaudimą mažinantį poveikį. Kitiems užtenka gerti trumpiau“, – teigia A. Unikauskas.

Juodasis šokoladas taip pat padeda mažinti kraujo spaudimą. Nors, A. Unikauskos pastebėjimu, ne visi tyrėjai su tuo sutinka. Kai kurių tyrimų rezultatai nebuvo teigiami. Tačiau didžioji dalis tyrimų visgi gavo šokolado naudą patvirtinančius rezultatus.

„Šokolade gausu flavonoidų, kurie veikia kaip antioksidantai. Ieškokite šokolado, kuriame kakavos yra apie 80 procentų“, – pataria gydytojas.

A. Unikauskas atkreipia dėmesį, kad šie patarimai pirmiausia skirti žmonėms, turintiems padidėjusio kraujo spaudimo riziką, arba tiems, kurių kraujo spaudimas padidėjęs, bet dar nepasiekęs didelių ribų.

„Jeigu jūsų kraujo spaudimas jau dabar yra labai didelis ir tenka gerti daug vaistų, be abejo, tokius produktus vartoti naudinga, bet kad pajaustumėte efektą, tektų pakeisti [labai daug kitų įpročių]. Vis dėlto vaistai tokiems žmonėms yra svarbiausias dalykas“, – sako A. Unikauskas.

Daugiau apie tai, kokie produktai mažina kraujo spaudimą, – vaizdo įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai bent patarimai

Tai bent patarimai portretas
Aš tokį gydytoją lanku apeičiau. Granatų, sultys (tai kodėl beveik vaistų instrukcijoje parašyta, kad negalima užsigerti greifurtų ir granatų sultimis?), o burokėlių sultys didina kraujo krešėjimą. Šokoladas? Na nežinau nežinau. Kepenėlėms tai tikrai nepatiks, juo labiau, kad ir vaistus naudojat, kurie yra didžiausi kepenų priešai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių