Gydytojas: pastebiu neracionalų produktų be glitimo vartojimą

  • Teksto dydis:

Glitimas – tai baltymas, esantis kviečiuose, rugiuose ir miežiuose. Jo reikia vengti tiems, kurie jam yra jautrūs arba serga celiakija (įgimtas maisto medžiagų pasisavinimo žarnyne sutrikimas). Tačiau, pasak kai kurių medikų, pastaruoju metu pastebimas neracionalus vartojimas, kai žmonės produktus be glitimo perka, atrodo, dėl mados.

Kauno klinikų sporto medicinos gydytojas Gediminas Tankevičius primena, kad glitimo galime sutikti mūsų kasdieniame racione – duonoje, makaronuose, taip pat jo randama ir leduose, padažuose.

Gydytojas pabrėžia, kad tiems, kurie neturi alergijos šiai medžiagai, glitimas nėra kenksmingas, tai – sveika ir naudinga medžiaga.

„Tie, kurie neturi jokio jautrumo, jiems nereikia sukti galvos. Kartais tokie žmonės elgiasi neracionaliai ir vartoja produktus be glitimo, lyg jie turėtų pridėtinę vertę, lyg jie būtų kažkuo ypatingi. Toks vartojimas – neracionalus“, – sako G. Tankevičius.

Pasak gydytojo, tiems žmonėms, kurie yra jautrūs glitimui, dažniausiai pučia pilvą, užkietėja viduriai, atsiranda bėrimai, sutrinka miegas.

Daugiau apie tai – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių