Gydytojas: populiarūs medicinos specialistai pridaro sunkiai atitaisomų bėdų

Nugaros skausmą kelia anaiptol ne tik gyvenimas prie kompiuterio, bet ir netinkamas sportavimas. Regis, žmogus eina į sporto klubą, stengiasi būti sveikas, o išeina visai priešingai, pastebi neurologas, manualinės terapijos specialistas Jonas Girskis ir tikina esantis dėkingas likimui, kad nepasuko burtininko keliu.

Jis pripažįsta, kad ne vienas jo kolega gydytojas ėmė dėlioti siurbėles, žaisti elektrinėse vonelėse kojoms mirkyti užuot įsiklausęs į paciento kūną.

Šiais laikais populiarūs netradicinės ir net mums įprastos medicinos specialistai pridaro sunkiai atitaisomų bėdų, o pacientai nebesusigaudo, ko klausyti ir kuo tikėti, mano gydytojas J. Girskis, negailintis kritikos savo kolegoms, yra įsitikinęs, kad būtent dėl to prarandamas pasitikėjimas gydytojais ir diskredituojamas pasitikėjimas medicinos mokslais.

Apie visumą ir jos esmę kalbantis J. Girskis ironizuoja: pastebi, kad nugaros skausmus dabar gydo visi, kas netingi. Ir gydo net nesusimąstydami, kad neturi tam būtinos kompetencijos ir žinių. Gydytojas tikina – įvairių sričių specialistai neatsakingai lenda į raumenų ir kaulų sistemą ir taip kelia dar didesnių problemų.

Kartais mūsų kūnas skundžiasi siųsdamas įvairius signalus, ir, jei žmogus yra nelinkęs jų analizuoti eina pas bet kokį gydytoją, kuris sako: tau čia nieko nėra, tuoj viską sutvarkysiu, tai tėra įtaiga.

„Kartais mūsų kūnas skundžiasi siųsdamas įvairius signalus, ir, jei žmogus yra nelinkęs jų analizuoti eina pas bet kokį gydytoją, kuris sako: tau čia nieko nėra, tuoj viską sutvarkysiu, tai tėra įtaiga. Raumenų sistemos neišgydysite jokiu slankstelio atstatymu ar uždėję siurbėlę. Jei noriu grąžinti pacientą į realybę, kartais paklausiu: jei viskas taip lengvai įvyksta, taip tvarkosi kaulų ir raumenų sistema, kodėl olimpinės rinktinės į komandą nepasiima siurbėlės statytojo ar jogo? Juk jogas sutvarko raumenis, ir tampate olimpiniais čempionais. Tad kodėl taip nėra?“ – svarsto medikas.

Pasak gydytojo, didelį sąmyšį kelia ir įvairios sveikatinimo doktrinos. Ir čia jau kliūva viskam – sportui, jogai, naujoviškiems sveikatinimo būdams. J. Girskis pabrėžia, kad sveikam stuburui būtina ne viena sąlyga – taisyklingas judesys, tinkamas laikas ir kantrybė. O sveikatinimo programos, siekiant išgydyti nugaros skausmus, tėra tik akių dūmimas ir didelis neatsakingumas. Gydytojo teigimu, pirmiausia reikia spręsti kūno problemas, ir tik tada sveikatintis. Ir tai jis įrodo asmenine patirtimi.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Stilius“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių