Gydytojas: triukšmas gali negrįžtamai pakenkti mūsų ląstelėms

  • Teksto dydis:

Triukšmas gali žmones erzinti, tačiau ar jis smarkiai kenkia sveikatai? Specialistai pabrėžia, kad triukšmo žala gali būti labai stipri – jis gali negrįžtamai pakenkti mūsų neurosensorines ląsteles, taip pat sukelti stresą, nemigą ar net paveikti virškinimą.

Sveikatos mokyklos direktorius Zenonas Javtokas atkreipia dėmesį, kad 140 decibelų yra gyvybei pavojinga riba. Toks triukšmas gali būti, pavyzdžiui, aerodromuose. Palyginimui, įprasto žmogaus kalbėjimo garsumas siekia 60–70 decibelų.

Z. Javtokas pažymi, kad triukšmo poveikis sveikatai priklauso nuo to, kiek ilgai jis trunka ir kokio yra stiprumo. Anot jo, ilgiau trunkantis labai stiprus garsas gali negrįžtamai pakenkti mūsų neurosensorines ląsteles, esančias vidinėje ausyje.

„Tada nebegalima perduoti signalo į nervą, smegenis. Ir mes po truputį kurtėjame“, – sako gydytojas. 

Koncertuose, kuriuose gali skambėti triukšminga muzika, Z. Javtokas pataria eiti į tylesnes zonas, į ausis įsidėti kištukus, kurie pardavinėjami vaistinėse.

Gydytojas pasakoja, kad netgi Londono simfoninis orkestras nusprendė pakeisti muzikantų išdėstymą vien dėl to, kad styginiais instrumentais grojantys muzikantai išvengtų už pat jų nugarų skleidžiamų pučiamųjų instrumentų garsų.

Daugiau apie tai – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
Visi puikiai žino, kad triukšmas kenkia, bet triukšmadariai triukšmauja nevaržomi. Juokingiausia, kad kaip tik triukšmadariai garsiausiai klykia reikalaudami kuo griežčiau bausti rūkorius, nors dešimt rūkorių nepridaro tiek žalos, kiek vienas triukšmorius.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių