Gydytojų paskaita – apie slaptą navikų gyvenimą

Praėjusią savaitę norintieji daugiau sužinoti apie mažai kam žinomą ligą – neuroendokrininius navikus (NEN) – buvo kviečiami į Klaipėdos universitetinę ligoninę, kur surengta vieša paskaita apie šį onkologinį susirgimą.

Išgelbsti nuo mirties

Susirinkusiesiems apie slaptą neuroendokrininių navikų gyvenimą pasakojo Klaipėdos universitetinės ligoninės Onkologijos chemoterapijos klinikos gydytoja onkologė chemoterapeutė Vaida Gedaminienė.

Renginio tikslas – supažindinti žmones su reta liga, kuri diagnozuojama 2 iš 100 tūkst. gyventojų. Neuroendokrininiai navikai sudaro vos 0,5 proc. naujų kasmet nustatomų navikų, tad net gydytojai ne visada pagalvoja, kad susidūrė būtent su šia liga.

Nepaisant retumo, apie šią ligą būtina daugiau sužinoti.

Klaipėdos universitetinės ligoninės Onkologijos chemoterapijos klinikos vadovas Alvydas Česas paaiškino, kad nustatyta tiksli diagnozė pacientą ne tik išgelbsti nuo mirties, bet ir pagerina gydymo efektyvumą, pailgina gyvenimo trukmę ir pacientą kartais apsaugo nuo nebūtinų gydymo procedūrų, tokių kaip chemoterapija.

Gydant neuroendokrininius navikus, kartais pakanka hormonų ar peptidų terapijos, taikinių terapijos. Chemoterapijos prireikia tik mažai daliai tokių pacientų, tačiau net tuomet gydymas būna kitoks, nei nustačius standartinį epitelinį vėžį.

Gydo nuo kitų ligų

Neuroendokrininiai navikai apie save duoda žinoti jau ankstyvoje fazėje, tačiau pacientai dažnai būna gydomi dėl kitų ligų: skydliaukės, cukrinio diabeto ar sumažėjusio cukraus kiekio, antinksčių nepakankamumo ir panašių.

Retai pagalvojama, kad tai gali būti neuroendokrininis navikas.

Ši onkologinė liga gali užklupti ir vyresnio amžiaus, ir jaunesnius žmones. Dažniausiai ji pakerta 50–60 metų pacientus.

Apie 70 proc. visų neuroendokrininių navikų – gerybinių ir piktybinių – aptinkama virškinamajame trakte, kasoje, plaučiuose – tik apie 25 proc. Tačiau pastarieji būna tik piktybiniai. Itin retai pasitaiko, kad tokį naviką pakanka tik išoperuoti, ir viskas būna gerai.

Kuo čia dėtas zebras?

Paskaitos dalyviai taip pat buvo kviečiami įsiamžinti bei pasidaryti asmenukę prie neuroendokrininių navikų simbolio – zebro.

Mat šios ligos požymiai yra labai skirtingi, gali priminti daugybę kitų navikinių ligų.

Galima sakyti, kad vėžio pasaulyje neuroendokrininiai navikai yra zebrai, kurių kievienas yra unikaliai dryžuotas, nė vienas nėra toks pats, taip kaip ir šia liga sergantys pacientai.

Lapkričio 10-ąją Tarptautinis neuroendokrininio vėžio aljansas paskelbė neuroendokrininių navikų žinomumo diena.

Šios dienos paminėjimo tikslas yra skleisti informaciją apie šią retą ligą, apie kurią Lietuvoje šiek tiek garsiau pradėta kalbėti visai neseniai. Dabartinis ligos pavadinimas atsirado prieš 10– 15 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
ACH tie VELNIO 'gydytojai': "Tik kreipkitės į mus, 'ligą' mes jums PRIMESIM".

beata

beata portretas
visiskai tuscias rasinys. kaip suneli paerzinti.

skaitytoja

skaitytoja portretas
na ir ką parašėte net neaišku kas darosi kai šia liga sergi kaip ją atpažinti kas žmogui skauda jei rašote parašykite aiškiai kad galėtume suprasti o ne iš tuščio į kiaurą
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių