Gyventojai patys nebeįveikia peršalimo – gelbsti tik receptiniai vaistai

  • Teksto dydis:

Peršalimo ligų sezonas šiais metas prasidėjo itin anksti – aktyviau rūpintis peršalimu imta jau nuo rugpjūčio mėnesio pradžios. Pastarąsias keletą dienų įsigyjamų receptinių vaistų peršalimui gydyti kiekis pernai metų ribas viršija beveik 50 proc., informuoja vaistinių tinklas „Eurovaistinė“.

Vaistų be recepto neįprastai daugiau buvo įsigyjama nuo pat rudens pradžios, tačiau pastarosiomis dienomis šie rodikliai šoktelėjo į viršų. Vaistinių tinklo duomenimis, palyginus su praėjusiais metais, rugsėjo mėnesį vaistai nuo peršalimo buvo perkami beveik penktadaliu dažniau. Pikas pasiektas priešpaskutinę mėnesio savaitę – rugsėjo 19–25 dienomis net 47,5 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu parduota receptinių vaistų.

Anot vaistininkų, duomenys signalizuoja, kad žmonėms nebepavyksta įveikti ligos savarankiškai, jie kreipiasi į gydytojus, kurie skiria stipresnių, receptinių, vaistų. Vaistininkė Valda Pulauskienė sako, kad peršalimo gydymo metodas visų pirma priklauso nuo to, ar pacientas turi temperatūros.

„Dėl peršalimo į vaistinę užsukančių klientų antplūdį vaistinėje jaučiame nuo rugsėjo pradžios. Žmonės skundžiasi, kad kamuoja sloga, kosulys, „laužo“ kaulus. Didžiausią įtaką šiuo metų laiku turi temperatūrų skirtumas – šalti rytai ir vakarai, todėl pastebime, kad peršalimo simptomais dažniausiai skundžiasi jaunimas, kurie paprastai mėgsta „išsirengti“, žmonės, grįžę po atostogų iš šiltesnių kraštų, ir visi, kurių imunitetas nusilpęs“,– sako V. Pulauskienė.

Anot jos, jei pacientas nesiskundžia pakilusia temperatūra, visų pirma siūloma ilsėtis, gerti daug šiltų skysčių.

„Jei pacientas nesiskundžia pakilusia temperatūra, svarbiausia skirti laiko poilsiui, vartoti nebent silpnesnius vaistinius preparatus. Jei yra temperatūros, rekomenduojame kompleksinius vaistus peršalimo simptomams malšinti, kurių sudėtyje yra paracetamolio. Svarbu atminti, jog simptomams pasunkėjus arba per 7 dienas nepalengvėjus ir karščiuojant ilgiau kaip 3 dienas, į gydytoją kreiptis būtina“, – pabrėžia vaistininkė.

Vaistininkų teigimu, peršalimo sezonas Lietuvoje paprastai prasideda rugsėjo pabaigoje ir didesniu ar mažesniu mastu tęsiasi visą rudenį. Antroji didelė peršalimo banga paprastai užklumpa vasario pradžioje ir, šylant orams, palaipsniui mažėja. Vis dėlto šie ciklai kiekvienais metais skiriasi – pavyzdžiui 2014 m. peršalimo mastas buvo sąlyginai nedidelis, tačiau sezonas užsitęsė ilgiau nei įprastai, o praėjusią žiemą daugumą gyventojų ligos užklupo vienu metu, tačiau nesitęsė ilgai ir nepasikartojo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių