Inkstų ligos vasarą neatostogauja

Intensyvus poilsio sezonas, vasaros paieškos ir išsiilgtos maudynės ne visada teikia tik malonumą. Net ir atostogaujant galima prisišaukti klastingą ligą, kurios pasekmės – inkstų dializė.

Pavojingas ir vanduo

Šiltuoju metų laiku Klaipėdos jūrininkų ligoninės Nefrologijos ir dializių skyriuje pacientų nemažėja. Dažnas gyventojas skundžiasi šlapimo takų uždegimais. Dėl to neretai kenčia ir inkstai.

„Šlapimo pūslės infekcijos pasireiškia ir žiemą, ir vasarą. Apskritai infekcinės ligos – su lytimi susijusi problema. Moterys jomis serga dažniau. Vyrams šios ligos būdingos vyresniame amžiuje, kai atsiranda šlapimo nutekėjimo sutrikimų“, – aiškino Klaipėdos jūrininkų ligoninės Nefrologijos ir dializių skyriaus vedėjas Mindaugas Diržinauskis.

Gydytojas įspėjo, kad vasarą inkstų ligos neatostogauja, tad maudynės šaltame vandenyje – nemenka rizika sveikatai, ypač turintiesiems polinkį sirgti šlapimo takų ar inkstų ligomis, negrūdintiems žmonėms. O ką jau kalbėti apie lėtinėmis inkstų ligomis sergančius asmenis.

„Šaltas jūros vanduo net ir vidurvasarį gali būti pavojingas pacientams, sergantiems inkstų ligomis. Jei išsivysto pneumonija ar kita, su infekcija susijusi problema, paprastai paūmėja ir greta esanti lėtinė inkstų liga. Tokiais atvejais tenka pradėti dializuoti pacientus greičiau, nei buvo planuota. Žmogus – vientisas organizmas ir bet koks susirgimas turi reikšmės jo inkstams“, – tikino gydytojas nefrologas.

Nejaučia simptomų

Specialistai pastebi, kad inkstų ligos – itin klastingos. Pacientai tam tikrus simptomus pajaučia tik labai retais atvejais.

„Pavyzdžiui, ištikus akmenligės priepuoliui arba esant ūmiam pielonefritui. Žmogus ima karščiuoti, šiek tiek maudžia šoną. Visais kitais atvejais, kai pielonefritas tampa lėtinis, į ligoninę patenkama tik prastai pasijautus, išsivysčius mažakraujystei ar pradėjus pykinti, kraujuoti. O tai jau yra lėtinės inkstų ligos sukeltų kitų organų pakenkimo požymiai“, – aiškino M.Diržinauskis.

Lėtinis inkstų nepakankamumas, kai palaipsniui blogėja inkstų funkcija, vargina maždaug 10 proc. pasaulio gyventojų. Didžiąją dalį sergančiųjų kamuoja antros ir trečios stadijos lėtinė inkstų liga. Lėtinis inkstų nepakankamumas yra neišgydoma liga, kurią, laiku ir tinkamai gydant galima pristabdyti, tačiau galiausiai gali padėti tik inkstų transplantacija – donoro dovanotas sveikas inkstas. Šios neįkainojamos dovanos neretai tenka laukti keletą metų ar net visą dešimtmetį.

Tačiau dėl medicininių priežasčių, susijusių su sunkiomis gretutinėmis ligomis, inkstų transplantaciją atlikti įmanoma ne visiems pacientams.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Nefrologijos ir dializių skyriaus vedėjas M.Diržinauskis atkreipė dėmesį, kad šiuo metu Lietuvoje šios sudėtingos ir brangios procedūros laukia apie 150 recipientų.

Dializė gelbėja gyvybę

Laukti donoro gali tekti keletą metų, o kartais ir dešimtmetį. Tai tikrai nemenkas iššūkis ne tik paciento organizmui, bet ir medikams.

Kai inkstai nustoja veikę, vienintelis būdas išgyventi iki organo transplantacijos yra kraujo valymas dirbtiniu būdu – dializė. Tris kartus per savaitę po keturias valandas trunkančios procedūros metu žmogaus kraują išvalo speciali įranga.

„Šiais laikais sergantieji lėtine inkstų liga turi galimybę keliauti, mokytis. Tačiau būtina prisitaikyti prie esamos situacijos. Tiek mūsų pacientams svečiose šalyse, tiek ir į mūsų pajūrį poilsiauti atvykstantiems pacientams yra atliekama pakaitinė inkstų terapija. Pasaulyje labai populiarėja ir namų dializė, kai pacientai, turintys visą reikalingą įrangą, patys ar su artimųjų pagalba atlieka šią procedūrą“, – pasakojo M.Diržinauskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių