Įspėja dėl transriebalų: sukelia daugybę mirtinų ligų

Margarinas, glazūruotos spurgos ar gruzdintos bulvytės – tai tik keli produktai, kurių sudėtyje yra transriebalų: nesočiųjų riebalų rūgščių, darančių žalą žmogaus organizmui.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto atstovės teigimu, nedidelis kiekis transriebalų yra kai kuriuose mėsos ir pieno produktuose, tačiau jie nėra tokie kenksmingi kaip pramoniniu būdu gauti riebalai.

„Dirbtiniai transriebalai susidaro, kai augaliniai aliejai cheminiu būdu yra kietinami arba, kitaip tariant, hidrinami. Kai matome, kad maisto produkto sudėtyje yra iš dalies hidrinti riebalai, tai galime galvoti, kad ten bus ir transriebalų“, – aiškina Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto atstovė Ilona Drulytė.

Per didelis transriebalų vartojimas gali sukelti kraujotakos sistemos ligas – aterosklerozę ar koronarinę širdies ligą.

„Tai yra didžiulė sergamumo ir mirtingumo priežastis. Tarp visų Europos Sąjungos šalių Lietuvoje sergamumas šia liga yra pats didžiausias, todėl mums, kaip niekam kitam, svarbu žinoti apie transriebalų kiekį maisto produktuose ir riboti jų vartojimą“, – tikina I. Drulytė.

Tai yra didžiulė sergamumo ir mirtingumo priežastis. Tarp visų Europos Sąjungos šalių Lietuvoje sergamumas šia liga yra pats didžiausias, todėl mums, kaip niekam kitam, svarbu žinoti apie transriebalų kiekį maisto produktuose ir riboti jų vartojimą.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, per dieną žmogui rekomenduojama suvalgyti ne daugiau kaip 2 gramus šių riebalų. Tai maždaug pusė arbatinio šaukštelio margarino. Labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kas yra rašoma produktų etiketėse ir vengti gaminių, kurių sudėtyje yra iš dalies hidrintų riebalų. Nemažesnį pavojų kelia kepiniuose naudojami sviesto pakaitalai ir gruzdintuvėje paruoštas maistas.

„Tai yra įvairūs kepiniai, įvairūs pyragai, kiti konditerijos gaminiai, kreminė konditerija. Saldainiuose gana didelius kiekius mes aptinkame. Taip pat gali būti ir sūrio gaminiuose, ir grietinės gaminiuose, kur yra grietinės ir augalinių riebalų mišiniai“, – vardija Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto atstovė.

Kol kas Lietuvoje ant maisto produktų pakuočių neprivaloma nurodyti, kokią gaminio dalį sudaro transriebalai. Taip pat nėra nustatytas ir leidžiamas didžiausias jų kiekis produkte. Todėl vartotojai turi būti itin dėmesingi ir atidžiai rinktis, kuo lepinti savo skrandį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vadinasi

vadinasi portretas
reik baust gamintojus ir tiekejus ir reikalaut kompensaciju uz sutrikdyta sveikata

Tai jau taip

Tai jau taip portretas
Valdžiažmogiams tik tabakas ir alkoholis rūpi, o kad erzaciniu ėdesiu žmonės nuodijasi nuo pat kūdikystės - jiems nusispjaut. Nereikia tikėtis, kad jie bent pabandys apriboti legalių nuodų kiekį maiste, nes jei pabandytų, gautų velnių nuo Briuselio. Užtat cukrų papildomai apmokestinti jie sugeba, už tai Briuselis nebaus, juk reikia padėti tarptautinėms korporacijoms dirbtinius saldiklius, dažiklius ir panašų brudą po visą pasaulį pardavinėti...

nesuprantu

nesuprantu portretas
Kada bus įstatymas, įpareigojantis gamintojus žymėti specialiu ženklu šiuos nuodais prifarširuotus gaminius? Gerti nesveika, rūkyti nesveika, o nuodus valgyti labai labai sveika? Ypač baugu, kad nuodai nedraudžiami vaikams.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių