Įspėja dėl tymų pavojaus Lietuvoje: liga sparčiai plinta

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) reiškia susirūpinimą dėl dažnėjančių susirgimų tymais ir ragina žmones imtis atsargumo priemonių. Šiemet Lietuvoje užregistruota jau 26 šios ligos atvejai, o visi susirgę žmonės nebuvo skiepyti nuo tymų arba šis faktas nėra žinomas.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, skiepai yra efektyviausia priemonė, apsauganti nuo šios ligos. Tymais daugiausia sergama šalyse, kur skiepijimų apimtys nepakankamos.

„Tad siekiant apsisaugoti nuo tymų, žmonėms, kurie buvo paskiepyti tik viena vakcinos doze arba nežinantys, ar buvo iš viso skiepyti, reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Į gydytoją kreiptis reikėtų ir tiems žmonėms, kurie galimai turėjo kontaktą su tymais sergančiu asmeniu. Tymai yra itin užkrečiama ir pavojinga liga, vis dėlto jos galima išvengti pasiskiepijus. Paradoksalu, jog, turint efektyvias priemones, dalis žmonių vis dar rizikuoja savo bei aplinkinių sveikata ir nesiskiepija“, – sako ministras A. Veryga.

Skiepai esą apsaugo ne tik patį žmogų nuo pavojingų infekcinių ligų, bet ir padeda sudaryti kolektyvinį imunitetą, kuris sukuriamas tada, kai paskiepijama pakankama dalis gyventojų ir taip visuomenė apsaugoma nuo infekcijos plitimo nuo žmogaus žmogui.

Ministerija praneša, kad susirgimų daugėja, nes tymų virusai yra ypač lakūs, todėl lengvai plinta oru. Skaičiuojama, kad vienas sergantis žmogus, gali sukelti 15-17 naujų susirgimų.

Tymai pasireiškia karščiavimu, bėrimu ir kvėpavimo takų uždegimu. Po 1-2 dienų nuo ligos pradžios atsiranda neniežtintis bėrimas, pirmiausia – galvos srityje, vėliau bėrimas plinta žemyn per visą kūną. Todėl pastebėjus pirmuosius ligos simptomus patariama kuo skubiau kreiptis į šeimos gydytoją. Įtarus arba patvirtinus susirgimą, sergantysis tymais izoliuojamas namuose nuo 9 iki 21 dienos, o pasireiškus komplikacijoms gali būti paguldytas į ligoninę. Atliekamas atvejo epidemiologinis tyrimas, siekiama išsiaiškinti turėjusius kontaktą ir galėjusius užsikrėsti asmenis.

Lietuvoje kombinuota tymų-epideminio parotito-raudonukės (MMR) vakcina yra skiepijama pagal Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Valstybės lėšomis MMR vakcina vaikai skiepijami du kartus: 15-16 mėn. ir 6-7 m. amžiaus. Taip susidaro ilgalaikis imunitetas.

Nesirgusiems tymais ir neskiepytiems anksčiau gali būti rekomenduojama pasiskiepyti ir suaugusiems. Neskiepyti žmonės, bendravę su užsikrėtusiu žmogumi, ne vėliau kaip per 72 val. po kontakto gali būti skiepijami, siekiant išvengti susirgimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pilietis

pilietis portretas
kas cia rasineja kad vaiksto paskiepiti ir nesioja uzkrata tai tikrai trenkti zmones tokiu geriau nelikti visuomeneje nes per tokius individus ir prasideda ligos, kaip galima nesiot liga jai vakxinoje yra silpni arba negyvi virusai kuriuos organizmas apazysta ir kovoja ir patekui gyviem virusam jau imunitetas gali lengviau kovot su liga kai zmogus buna toks tupas ir prisiskaites samokslo teoriju kad paskiepiti mirsta suserga autizmu ir tampa invalidais tai kelia normaliem zmonem ir visuomenej dideli pavoju. daugiau i krastutinumus nelysiu nes cia tema neissemiama, bet kuriu vaikai buvo neskiepiti ir susirgo reik tokius zmones baust

Tu kalbi tu zinai

Tu kalbi tu zinai portretas
Man ima klausimas kaltina tuos kas neskiepyti bet tai kalti tie kurie su užkratu laisvai vaikšto ir sėja liga o me tie kurie laisvai apsisptendžia dėl vaiko, tai jai vaiko ar saves neprisižiūrim tai skiepai negelbėjo ir negelbės kai pas daktarus jau ligai išplitus kreipėmes tad būkit nekategoriski o protingi. Ir manau cia mėtyti tie kalti ar anie nera tikslo .

Renata Sen

Renata Sen portretas
jau ketvirtus metus kalbu kad reikia dezinfekuoti nors kartą į pusmetį, jokių higienos reikalavimų neatitinkantį viešąjį transportą. Prirašiau krūvas raštų, net į seimą važiavau..Miesto autobusai, gausiai lankomų vietų durys, liečiami įrenginiai ir t.t. yra didžiausias tokių ligų kaip tymai, niežai ir pan., platintojas..Niekas nekreipia dėmesio ir tik žada tokią padėtį taisyti. Manau kad sulauksime dar ne tokio užkrato..
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių