JAV kuriami vakcinos nuo gripo pleistrai bijantiems skiepų

  • Teksto dydis:

Jungtinėse Valstijose išbandyti nauji vakcinos nuo gripo pleistrai, kurie po kelerių metų gali pakeisti įprastus skiepus, rašoma moksliniame medicinos žurnale „The Lancet“.

Džordžijos valstijos universiteto ir Emory (Emorio) universiteto mokslininkų išradimu JAV rinkoje gali būti pradėta prekiauti jau po kelerių metų, pranešė BBC. Šiuo metu mokslininkai taip pat kuria panašius pleistrus su vakcinomis nuo tymų, raudonukės ir poliomielito.

Šis pleistras turi kapsulę su vakcina, o jo lipniojoje pusėje yra daug mikroadatų. Priklijavus šį pleistrą, vakcina tomis adatėlėmis patenka į viršutinį odos sluoksnį, o pačios ištirpsta.

Projekto autorių nuomone, išradimas gali padėti žmonėms, bijantiems skiepų adatų, ir palengvins vaikų skiepijimą.

Šie pleistrai buvo išbandyti su 100 savanorių. Daliai jų taip pat buvo sušvirkšta įprastos skiepų vakcinos. Paaiškėjo, kad pastarasis būdas yra daug skausmingesnis, o asmenims, kurie naudojo tik pleistrą, pasireiškęs šalutinis poveikis tebuvo lengvas niežulys.

Palyginus įprastos vakcinos ir pleistro veiksmingumą, paaiškėjo, kad abi priemonės metus apsaugo nuo gripo pasiskiepijusius asmenis. Per 70 proc. klinikinio bandymo dalyvių teigė, kad ateityje norėtų naudoti tik skiepų pleistrą.

Be kita ko, šis išradimas gali būti naudingas vykdant masinės vakcinacijos kampanijas skurdžiose šalyse, nes pleistrai yra daug pigesni nei įprastos vakcinos ir gali būti laikomi praktiškai bet kokiomis sąlygomis – jų nereikia laikyti šaldytuve.

Kadangi jų adatėlės ištirpsta, panaudotus pleistrus galima išmesti su buitinėmis atliekomis.

Didžiojoje Britanijoje rekomenduojama kasmet nuo gripo skiepytis vaikams, nėščiosioms, pagyvenusio amžiaus žmonėms ir į kitas rizikos grupes patenkantiems asmenims. Vis dėlto šią žiemą šalyje pasiskiepijo mažiau nei 50 proc. nėščiųjų ir apie 70 proc. pensininkų, rašo dienraštis „The Daily Telegraph“. Leidinio teigimu, Britanijoje yra nemažai žmonių, kurie bijo adatų ir skiepų, o kai kurie paprasčiausiai neturėjo laiko apsilankyti pas gydytoją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vartotojas

vartotojas portretas
susikiskit savo pleistrus i subine, jankiai :) vykdo genocida pries zmones, zmones atsibuskit, nezalokit vaikams gyvenimo su tom vakcinom
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių