Ką daryti, kad numestas svoris negrįžtų?

  • Teksto dydis:

Dietos – tik trumpalaikis ir dažnai žalingas būdas mesti svorį, o tam, kad nukritęs svoris nebegrįžtų, būtina žinoti kelias taisykles. Taip tvirtina gydytojas Alvydas Unikauskas.

„Dietos, iškrovos dienos, tam tikrų produktų atsisakymas – visa tai įsuka moterį kaip karuselė. Galva apsvaigsta nuo badavimo, nuotaika darosi irzli. Moteris tvardosi, o vakarais prisikerta arba palūžta po mėnesio. Štai tokia kas antros lietuvės lieknėjimo patirtis“, – įsitikinęs gydytojas.

Ką daryti, kad svoris niekuomet negrįžtų, bet netektų laikytis dietų ?

„Žodis „dieta“ yra blogis. Pati dieta, kaip reiškinys, yra žalinga. Žmogui nesveika greitai arba netinkamai maitinantis numesti daug svorio“, – mano A. Unikauskas.

Pirma, specialisto teigimu, iš organizmo pasišalina skysčiai, sunyksta dalis raumens audinio, stipriai sulėtėja medžiagų apykaita, kuri taip ir nesusitvarko vėl pradėjus normaliai maitintis.

„Kai žmogus meta svorį per greitai, sutrinka jo sotumo jausmas. Kas išbandė daug dietų, tai gali patvirtinti“, – teigia gydytojas. Tą patį tikina ir sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

„Dieta reiškia mitybos planą, tačiau tai, kaip mes suvokiame dietą, – blogai: tai –  trumpas periodas, kurio metu imamasi ganėtina drastiškų priemonių ir jų mums reikėtų vengti“, – tvirtina specialistė.

A. Unikausko teigimu, yra nemažai sąlygų, būtinų tam, kad svoris nukristų ir nebegrįžtų, tačiau dvi yra bene svarbiausios: maistas turi būti skanus ir žmogus turi jaustis sotus.

„Žmogus, keisdamas savo mitybą, turi būti sotus, tam, kad poveikis būtų ilgalaikis“, – patvirtina V. Kurpienė.

Taigi, pasak gydytojo, būtina įvertinti savo lūkesčius, keisti savo mitybos įpročius ne trumpam laikui, o iš esmės

Jei pusryčiams suvalgėte paprastųjų angliavandenių, cukraus kiekis kraujyje staigiai šokteli į viršų. Kasa, norėdama susidoroti su cukrumi, išskiria insuliną.

Šis dalį gliukozės įleidžia į ląsteles, o perteklius verčiamas riebalų rūgštimis ir kraunamas į riebalų ląsteles. Riebalų ląstelių kiekis organizme – visada vienodas, keičiasi tik jų dydis.

„Insulinas staigiai sumažina gliukozės kiekį kraujyje, jis krenta, tačiau insulino kiekis staigiai nemažėja, tai daro palaipsniui. Po kurio laiko, kai gliukozės kiekis kraujyje kritęs, jūs vėl tampate alkani“, – paaiškina specialistas.

Todėl reikėtų rinktis kitokius angliavandenius, kurie sotumą išlaikytų ilgesnį laiką.

Plačiau apie teisingus mitybos įpročius – laidoje „Klauskite daktaro“.


Šiame straipsnyje: dietaGraži figūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių