Kada kiaušinį valgyti sveikiau – per pusryčius ar vakarienę?

  • Teksto dydis:

„Kažkada kiaušinis buvo vadinamas baltymų įsisavinimo etalonu. Dėl šio apibūdinimo sutariama ir dabar. Dažniau kyla diskusijos, kada vertingiau valgyti kiaušinį – ryte ar vakare?“, – sako sveikos mitybos ir gyvensenos specialistas Artūras Sujeta.

Jis rekomenduoja virtą kiaušinį ar keptą omletą valgyti per pusryčius, ypač jeigu vėliau dienos metu planuojama sportuoti ar aktyviau judėti. Vakare patariama valgyti minkštai virtą kiaušinį, rašoma pranešime spaudai. 

Po kiaušinį per dieną

Naujausiose JAV mokslininkų studijose teigiama, kad reguliarus kiaušinio įtraukimas į kasdienio maisto racioną 12 proc. sumažina insulto tikimybę. Jau vien šis faktas parodo neabejotiną kiaušinio naudą. Be to, kiaušinio baltymas albuminas tirpsta vandenyje, jį greitai įsisavina organizmas, greičiau atstatoma raumenų masė.

Reguliarus kiaušinio įtraukimas į kasdienio maisto racioną 12 proc. sumažina insulto tikimybę.

Kiaušiniai vertinami dėl įvairių vitaminų gausos, ypač dėl A, D, E, K, B12, kitų B grupės vitaminų. Jie naudingi regai, kaulams, imuninei sistemai stiprinti. Taip pat kiaušinyje gausu mikroelementų seleno, geležies, fosforo, naudingų riebalų. Sakoma, kad kiaušiniuose yra bene daugiausia žmogaus organizmui reikalingų mikroelementų.  

„Naujausios mokslininkų studijos rekomenduoja žmogui suvalgyti bent po kiaušinį per dieną. Kiaušinis nėra kaloringas maistas, jo vidutinė maistinė vertė apie 90 kalorijų. Todėl jis gali būti valgomas ne tik per pusryčius, bet ir vakarienę. Jis ypač tinka su karotinoidais, t.y., agurkais, pomidorais, salotomis, avokadu“, – sako A. Sujeta.

Pasak mitybos specialisto, renkantis kiaušinį vertėtų atkreipti dėmesį į tai, iš kur jis atkeliavo, kokios buvo vištų laikymo sąlygos: ar jos buvo laikomos narvuose, ar laisvai vaikščiojo ant kraiko. Požiūris į maisto kilmę tampa pirmu atsakingu žingsniu į sveiką mitybą.

Pasak bendrovės „Groward Group“ kiaušinių verslo vadovo Tomo Rumelaičio,  sveikos mitybos grandinė prasideda ne nuo maisto ruošimo ar derinimo, o nuo požiūrio į laikomus paukščius ar gyvūnus.

„Pamažu augantys ant kraiko laikomų vištų kiaušinių pardavimai rodo, kad vartotojai tampa sąmoningesni. Jie renkasi produktus, kuriuos sudėjo humaniškesnėmis sąlygomis, pavyzdžiui, ant kraiko, laikomi paukščiai. Tie, kurie galėjo laisvai judėti, išskleisti sparnus, buvo prižiūrėti, maitinami tinkamais pašarais, mums padovanojo ir laimingesnį produktą“, – sako T. Rumelaitis.

Didžiąją dalį vištų mitybos raciono sudaro Lietuvoje užauginti kviečiai, kukurūzai ir ankštinės kultūros. Atstovas atkreipia dėmesį, kad kiaušinių maistinė vertė ir priklauso nuo to, kokiais pašarais vištos yra lesinamos.

Virtas ar keptas?

Kokį kiaušinį sveikiau valgyti – keptą ar virtą? A. Sujetos teigimu, kuo žemesnė kiaušinio gaminimo temperatūra, tuo geriau. „Aukštoje temperatūroje iškeptas baltymas turės mažiau maistinės vertės. Tad virtas kiaušinis, o ypač jo trynys, yra naudingesnis organizmui“, – teigia sveikos gyvensenos specialistas.

Jis atkreipia dėmesį, kad standartinį kiaušinį vidutiniškai sudaro 6-7 g riebalų ir apie 7-8 g baltymų. Tai idealus medžiagų balansas sportuojančio žmogaus organizmui. Jo teigimu, sportuojantiems žmonėms kiaušinį itin tinka valgyti likus 3 valandoms iki treniruotės.

Mitybos specialisto teigimu, tiek kiaušinio, tiek kitų maisto produktų tinkamas vartojimas susijęs su mūsų savijauta ir išvaizda. „Pasidarykite išsamius kraujo tyrimus ir pasižiūrėkite į save veidrodyje. Susiejus šiuos abu dalykus galima nustatyti, ar tinkamai maitinatės, ar reikia keisti mitybos strategiją“, – sako A. Sujeta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių