Kada kreiptis į šeimos gydytoją dėl vaiko sveikatos?

  • Teksto dydis:

Dažnai tėveliai į šeimos gydytoją kreipiasi tik vaikučiui susirgus. Valstybinės ligonių kasos (VLK) primena, kad į šį mediką svarbu kreiptis ne tik mažajam susirgus, bet ir dėl profilaktinių sveikatos tikrinimų bei skiepų.

Šeimos gydytojo kompetencijai priskiriama ne tik diagnozuoti ir gydyti vaikų ligas, bet ir daugelis kitų paslaugų, teikiamų mažiesiems. Vienos svarbiausių – vaikų profilaktiniai sveikatos tikrinimai.

„Profilaktiniai sveikatos tikrinimai turi būti atliekami nuo pat vaiko gimimo iki jo pilnametystės ne rečiau kaip kartą per metus. Šiems tikrinimams yra priskiriama odos, matomų gleivinių, burnos apžiūra, periferinių limfmazgių apčiuopa, arterinio kraujo spaudimo matavimas, regėjimo, klausos tikrinimas, bendras kraujo ir šlapimo tyrimas, gliukozės kiekio kraujyje ištyrimas, svorio, ūgio matavimas ir kiti tyrimai“, – teigia Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėja Daiva Berūkštienė.

Pasak jos, tėveliai turėtų rūpintis vaikų sveikatos profilaktika ir taip užkirsti kelią rimtesniems susirgimams. Juk kuo anksčiau yra diagnozuojama liga, tuo lengviau ją gydyti.

Mokėti nereikia

„Taip pat svarbu žinoti, kad kiekvienais metais ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaiko tėvai privalo pasirūpinti savo atžalos sveikatos patikra, kurios metu išduotą vaiko sveikatos pažymėjimą reikia pateikti ugdymo įstaigai. Sveikatos patikros metu šeimos gydytojas įvertina vaiko fizinę būklę ir jo galimybes dalyvauti mokyklos ugdymo veikloje. Sveikatos tikrinimams taip pat priskiriama profilaktinė vaikų dantų ir burnos higienos būklės apžiūra “, – sako Daiva Berūkštienė.

Be to, pavojingų ligų prevencijai užtikrinti Lietuvoje vykdoma vaikų imunoprofilaktika. Tik gimęs mažylis ligoninėje pirmą kartą paskiepijamas nuo tuberkuliozės ir hepatito B. Neskiepijami neišnešioti naujagimiai ir tie, kurie turi sunkią įgimtą patologiją arba serga sunkiomis ligomis (jie skiepijami vėliau). Vėliau profilaktinius skiepijimus skiria šeimos gydytojas, kuris vadovaujasi patvirtintu vaikų profilaktinių skiepijimų kalendoriumi.

Profilaktiniai vaikų sveikatos patikrinimai, imunoprofilaktika ir kitos gydymo paslaugos vaikams yra apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis ir tėveliams už šias paslaugas papildomai mokėti nereikia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių