Kaip gydyti nepagydomą žvynelinę?

  • Teksto dydis:

Šiandien, kai minima Pasaulinė žvynelinės diena, prisimename neseniai Kaune vykusią konferenciją „Dermatologijos ir venerologijos aktualijos“. Šioje konferencijoje dalyvavo 250 gydytojų dermatovenerologų, šeimos gydytojų ir endokrinologų. Konferencijos tikslas – pateikti naujausius mokslo duomenis apie odos ligų ir pažeidimų, susijusių su vidaus medicina, naujoves, trichologijos bei venerologijos aktualijas.

„Gydyti nepagydomą, bet suvaldomą ligą – iššūkis visai medikų bendruomenei“, – sakė Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė prof., habil. dr. Vida Marija Čigriejienė ir linkėjo prasmingų diskusijų, konstruktyvaus bendradarbiavimo prisimenant, kad sergantys žvyneline žmonės su didžiausia viltimi laukia veiksmingiausių ir saugiausių gydymo metodų, kurie padėtų jiems jaustis visaverčiais visuomenės piliečiais.

„Su žvyneline susiduria visi gydytojai, galbūt – net visi žmonės. Šios problemos aktualumas ne mažėja, o didėja. Tad profesionalų susirinkimas yra labai svarbus, norint pasidalyti patirtimi ir nuomone. Informacijos labai daug. Šiais laikais ji lengvai pasiekiama, bet gyvo bendravimo niekas nepakeis, – konferencijos dalyviams sakė Kauno klinikų direktorius medicinai ir slaugai prof. habil. dr. Albinas Naudžiūnas.

Su profesoriumi sutiko ir Lietuvos žvyneline sergančiųjų draugijos prezidentas Simanas Stašaitis. Jis pastebėjo, kad Pasaulinė žvynelinės diena Lietuvoje minima jubiliejinį – 10 – kartą.

„Visi 125 tūkst. šia liga sergantys žmonės turbūt nesusirinks po vienu stogu, bet jų vardu dėkoju ir linkiu sėkmės ne tik konferencijos metu“, – kalbėjo S. Stašaitis.

Pasak profesorės Skaidros Valiukevičienės, 2006–2014 m. Kauno klinikose biologiniais vaistais gydytas 41 pacientas, sergantis plokšteline žvyneline. Lietuvoje biologiniai vaistai žvyneline sergantiems pacientams įgyjami centralizuotai Valstybinės ligonių kasos lėšomis. 2011 m. jų nupirkta 36-iems pacientams, 2012 m. – dar 24-iems, 2013 m. – 7-iems, 2014 m. – 22 pacientams. Iš viso nuolatos šiais vaistais gydomi 89 pacientai. Vaistai skiriami III lygio dermatovenerologijos centruose.

„Jei indukcinis gydymas biologiniais vaistais yra veiksmingas, tęsiamas palaikomasis (ilgalaikis) gydymas. Ilgalaikio gydymo rezultatų duomenimis, biologiniai vaistai yra veiksmingas ir saugus sunkios žvynelinės formos gydymas. Pacientai, kuriems skiriami biologiniai vaistai, turi būti ištirti dėl tuberkuliozės, virusinių hepatitų ir piktybinių navikų“, – sakė prof. dr. S. Valiukevičienė.

LSMU Odos ir venerinių ligų klinikos doc. dr. Vesta Kučinskienė pabrėžė, jog, remiantis vokiečių gairėmis, rekomenduojama žvynelinės gydymą pradėti nuo didesnės dozės, skiriant ją parenteriniu būdu (po oda). 2014 m. LSMU vykdytas bandomasis tyrimas rodo, kad sergantiems sunkia ir vidutinio sunkumo žvyneline žmonėms minėtas vaistas, skirtas po oda, duoda gerų gydymo rezultatų.

„Apie 80 proc. žvyneline sergančių žmonių pažeidžiamas nedidelis odos plotas ir užtenka vietinio gydymo kortikosteroidais, – pasakojo docentė. – Apklausus 1 tūkst. žvyneline sergančių žmonių, daugiau nei pusė teigia, kad ne visada laikosi gydytojo rekomendacijų ir vartoja vietinius vaistus, kaip nurodyta. Dažniausios priežastys: lėtas vaisto susigėrimas į odą (44 proc.), vaisto vartojimas dažniau nei 1 kart per dieną (41 proc.), drabužių tepimas (34 proc.), laiko stoka (26 proc.), užimtumas (25 proc.) ir kita“, – kalbėjo docentė.


Šiame straipsnyje: žvynelinėligosvaistai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Tepamų vaistų bėgant metams nebetepame pagal rekomendacijas gydytojų tik dėl vienos priežasties - jie yra neveiksmingi mūsų bėdai gydyti. Tad Valstybė gali juos kompensuoti į sveikatą, tačiau iš jų naudos nėra, kol neatsiras kitų, mus gelbstinčių, alternatyvų :(.

kas

kas portretas
Kuo daugiau sergam- tuo daugiau vaistu parduodama Daugiau pinigu vaistu kompanijoms. Biznis, ponai, visur biznis. Niekam musu sveikata nerupi...todel ir dingo visi geri vaistai.

senjore

senjore portretas
as tai gydau tepaliuku dermovat-man nuima niezejima ir laikinai 2-3 men padeda. Tai alkunes, kulnys, ranku krumpliai--daugiausiai ant sanariu. Tik viena pastebejau, kad nereikia vartoti alkoxolio, nes isgerus greit atsinaujina ir padideja niezulys. Siaip zvynelyne galima pagydyti/sustabdyti/ ilgam, tik nereikia piktnaudziauti alkoxoliu, nerukyti, nevartoti astraus,kepto, riebaus, saldaus,suraus maisto.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių