Kaip išvengti per maistą plintančių infekcinių ligų?

  • Teksto dydis:

Vasara, tai metas, kai visi keliaujame, turistaujame, lankome gimines ar draugus. Kaip tinkamai elgtis su maistu, kurį ruošiame, kaip išvengti įvairių maisto infekcijų? Patarimais dalinasi Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai.

Laikykitės higienos reikalavimų

Visada ir dažnai plaukite rankas prieš ruošiant valgį, pasinaudoję tualetu. Nesant galimybei nusiplauti rankas, nuvalykite jas drėgnomis servetėlėmis, maistą imkite popierinėmis servetėlėmis. Maisto ruošimui skirtą įrangą bei įrankius naudokite tik tinkamai nuplautus geriamuoju vandeniu.

Vartokite tik saugų vandenį

Gamtoje geriausiai vartoti fasuotą geriamąjį vandenį. Nevartokite upių, tvenkinių, ežerų, kanalų bei kitų vandens telkinių vandens, kuriame gausu parazitų bei patogenų, galinčių sukelti apsinuodijimus bei įvairius susirgimus.

Rinkitės tinkamus maisto produktus

Venkite į kelionę vežtis greitai gendantį maistą: pieną, grietinę, varškę, konditerijos gaminius su varške ar kremu, virtų, keptų žuvų, mėsos ar jų produktų, mišrainių, karšto rūkymo žuvų, mėsos ar paukštienos gaminių. Kelionėje geriausiai tiks duona, šaltai rūkyti gaminiai, šviežios daržovės, sausainiai, džiūvėsiai, konservai, riešutai.

Rinkitės šviežius vaisius bei daržoves, plaukite juos tik švariu geriamuoju vandeniu. Nevartokite maisto produktų su pasibaigusiu galiojimo terminu, išmeskite sukiužusias, išsipūtusias ar oksiduotas skardines. Nevartokite tokių pusfabrikačių, kurių pakuotėje matyti susikaupusio skysčio.

Laikykite maistą saugiai

Greitai gendantį maistą laikykite ne aukštesnėje nei 5°C temperatūroje, gamtoje tam geriausiai tiks automobiliniai šaldytuvai ar šaldymo krepšiai. Maistą laikykite uždarose pakuotėse pavėsyje, saugokite nuo graužikų, vabzdžių ir kitų gyvių. Laikykite termiškai neapdorotą mėsą ar žuvį atskirai nuo gatavo vartoti maisto.

Stenkitės suvartoti maistą kuo greičiau, gerai paskaičiuokite reikiamą jo kiekį.

Indai. Maistui naudojami indai turi būti švarūs. Geriausiai naudoti vienkartinius indus, o po valgio juos išmesti. Naudojant įprastinius indus būtina stebėti, kad neapruoštiems ir termiškai apdorotiems maisto produktams nebūtų naudojami tie patys indai bei įrankiai.

Tinkamai apdorokite maistą

Ypač svarbu termiškai apdorojant maistą pasiekti tinkamą temperatūrą, kad sunyktų dauguma pavojingų mikroorganizmų. Termiškai apdorojant, maisto produkto viduje temperatūra turi pasiekti 70 oC temperatūros ribą. Norint įsitikinti ar tinkamai iškepta mėsa ar paukštiena, atkreipkite  dėmesį į išsiskiriančias sultis, kurios turi būti šviesios, o ne rožinės spalvos. Neapdeginkite kepamo maisto, nes jame gali būti sveikatai kenksmingų policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAA) junginių. Nerekomenduojama kepti mėsos produktus, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E 250), nes nitrito likučiai, esant aukštesnei nei 110 oC temperatūrai, reaguodami su aminais ir amino rūgštimis sudaro kancerogeninius junginius – nitrozaminus. Norint išvengti pavojingų junginių susidarymo kepant naudokite gaminius, kurių sudėtyje nėra nitritų. Kepamus maisto produktus suvyniokite į foliją, kepimui naudokite specialias pakuotes, groteles, kiek įmanoma išvenkite apdegimo ir apanglėjimo.

Nepamirškite pasiimti į kelionę:

1. Geriamojo vandens

2. Švarių indų bei įrankių

3. Muilo, švaraus rankšluosčio ar drėgnų servetėlių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių