Kaip išvengti pykinimo keliaujant automobiliu

  • Teksto dydis:

Pavasaris ragina keliauti, ir tai dažniausiai daroma automobiliu. Deja, ne vieną žmogų kelyje vargina pykinimas. Tyrimai rodo, kad net dviem trečdaliams keleivių nemalonūs simptomai pasireiškia automobilių spūsčių metu.

Kelionių liga labiausiai kamuoja vaikus ir paauglius, ypač tuos, kurie važiuojant automobiliu palenkę galvą žemyn žaidžia kompiuterinius žaidimus ar žiūri filmus.

"Ford" ekspertų atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad keleiviai, kurie važiuojant žiūri į ekraną, pykinimo simptomus pajaučia praėjus vos 10 min. nuo kelionės pradžios. Visi tyrime dalyvavę savanoriai buvo suaugusieji.

"Vaikams pasireiškę pykinimo simptomai šeimos kelionę švenčių metu gali paversti košmaru. Tik įsivaizduokite mamą ir tėtį nervingai besidairančius į vaikus per savo petį, būgštaujant, kad ko nors blogiau neatsitiktų. Keleivių komfortas yra tai, į ką kreipiame dėmesį, kurdami ateities automobilius. Norime padaryti viską, kas įmanoma, kad būtų išvengta nemalonių potyrių kelyje", – sakė Eike Schmidtas, Vokietijoje, Acheno mieste, įsikūrusio "Ford" Tyrimų ir inovacijų centro ekspertas.

Žiovulys ir prakaitavimas yra ženklai, pranešantys apie gresiantį pykinimą. Juos sukelia neatitikimas tarp signalų, kuriuos smegenys gauna iš regos, bei ausyse esančių pusiausvyros organų.

Kūdikiai kelionių liga neserga. Nemalonūs simptomai pradeda kamuoti vaikus, vos tik išmokus vaikščioti. Pastebėta, kad ši liga kamuoja ir gyvūnus.

"Pykinimas kelionėje yra sudėtinga problema. Tai natūrali organizmo reakcija į nenatūralų stimulą, ir to išgydyti mes negalime. Tačiau galime ieškoti būdų simptomams palengvinti", – pažadėjo profesorius Jelte Bosas iš Nyderlanduose įsikūrusios nepriklausomos tyrimų organizacijos.

Profesorius J.Bosas tiesiogiai dirba su technologijomis, matuojančiomis pykinimo priežastis. Atliekant tyrimą buvo pastebėta, kad ekranus automobiliuose sumontavus kiek įmanoma aukščiau, taip, kad kelias būtų matomas iš abiejų pusių, tiriamuosius pykino mažiau. Tolesni eksperimentai ieškos alternatyvių būdų, kad į kompiuterio ekraną žiūrintys ir aplinkos nepastebintys keleiviai būtų įspėti apie vingiuotus kelius ar kalvas.

"Dauguma suaugusiųjų, manančių, kad jų vaikas turi problemų, turėtų pagalvoti, kad galbūt problema yra jų pačių vairavimo stilius. Pastebėta, kad, pakeitus vairavimo būdą ir pradėjus važiuoti lėčiau, ramiau, pykinimo jausmas sumažėja. Be to, sumažėja ir degalų sąnaudos", – dar vieną receptą pateikė profesorius J.Bosas.


Profesoriaus J.Boso patarimai

Sėdėkite užpakalinės sėdynės viduryje, kad matytumėte kelią iš abiejų pusių.

paprašykite vairuotojo važiuoti ramiai, ir, jei įmanoma, vengti staigaus stabdymo bei pajudėjimo į priekį, kratymo.

Prablaškykite tuos, kuriems tapo negera – galite tiesiog padainuoti.

Gerkite gazuotų gėrimų, valgykite imbierinius sausainius, venkite kavos.

Naudokite pagalvę ar galvos laikiklį, kad galva išliktų stabilioje padėtyje.

Stebėkite, kad salone visos kelionės metu būtų gaivus oras.


Šiame straipsnyje: pykinimassveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių