Kaip mityba be gliuteno gali baigtis... diabetu

  • Teksto dydis:

Atsisakote gliuteno be diagnozės? Vis daugiau potencialios žalos sveikatai duomenų turėtų paskatinti permąstyti šį sprendimą.

Dėl vieno dalyko daugelis maisto ekspertų sutaria – geriausia yra įvairi ir įdomi mityba. Tad gaila, kad kai kurie žmonės serga celiakija: jie pasmerkti visą gyvenimą vengti daugelio skanių dalykų iš kviečių. Juos valgydami šį sutrikimą turintys žmonės, kurie, manoma, sudaro apie 1 proc. populiacijos, rizikuoja sveikata, nes kviečiuose yra gliuteno, kviečių ir jiems giminingų javų svarbios grūdų dalies.

Siekiant kompensuoti kone stebuklingas gliuteno struktūrines savybes, tenka naudoti daug riebalų ir cukraus. Todėl manantys, kad „be gliuteno“ yra sveikesnio maisto sinonimas, skaudžiai klysta.

Be to, dėl ne taip gerai žinomų priežasčių, neceliakinį jautrumą gliutenui turinti dar 4–6 procentų gyventojų dalis gali justi nedideles problemas, nors mokslas šiuo klausimu toli gražu nėra vienbalsis. Tad nekeista, kad apklausos rodo, jog  apie 5 proc. Jungtinės Karalystės vartotojų vengia gliuteno, nes kas nors jų namų ūkyje yra šiam baltymui jautrus. Kiek labiau glumina 8 procentai sakančiųjų, kad vengia gliuteno dėl „sveikesnės gyvensenos“. Šis skaičius aukščiausiose socioekonominėse grupėse pakyla iki 10 proc., o tarp abiturientų – iki 12 proc.

Nepaisant keliose sensacingose knygose pateikiamų teiginių, nėra įrodymų, kad gliuteno vengimas didžiajai daugumai gyventojų būtų kaip nors naudingas. Bet mityba be gliuteno tapo gyvenimo stiliaus „aksesuaru“, ypač tarp labiau išsilavinusių ir geriau finansiškai apsirūpinusių.

Gliuteno atsisakymas be realaus pagrindo yra visiškai nelogiškas. Tai yra baltymų mišinys – nieko daugiau, ir didžiajai daliai jis nėra toksiškas. Žinant, kad jo elastingumas ir sujungiamosios savybės suteikia daugeliui mūsų mėgiamiausių patiekalų, tokių kaip duona ar makaronai, nuostabų skonį ir tekstūrą, kodėl reikėtų jo vengti, jei vengti nėra būtina?

Kokie įrodymai

Ko gero, daugiau žmonių turėtų atkreipti dėmesį į gausėjančius duomenis apie gliuteno vengimo blogąsias puses. Naujausi jų rodo galimą ryšį tarp gliuteno atsisakymo ir didesnės 2 tipo diabeto išsivystymo rizikos. Tokie yra pateikti Harvardo universiteto, tyrusio beveik 200 tūkst. JAV gyventojų dietą ir sveikatą, pranešime, pristatytame praėjusią savaitę Amerikos širdies asociacijos susitikime.

Gliuteno atsisakymas be realaus pagrindo yra visiškai nelogiškas. Tai yra baltymų mišinys – nieko daugiau, ir didžiajai daliai jis nėra toksiškas.

Ir tai – tik viršūnėlė to, ką jau žinome apie mitybos be gliuteno neigiamas puses: daug brangesnė, mažiau ląstelienos ir tokių maistingųjų medžiagų bei mikroelementų, tokių, kaip vitaminas B12, folio rūgšties druskos, cinkas, magnis, selenas ir kalcis. Toks tad „sveikas“ pasirinkimas.

Nors dažnai demonizuojamas kaip „tušti angliavandeniai“ maistas, kuriame yra kviečių, gali būti labai maistingas. Gliuteno pakaitalai – ryžių, bulvių ir tapijokos krakmolas – dažnai tuo negali pasigirti. O siekiant kompensuoti kone stebuklingas gliuteno struktūrines savybes, tenka naudoti daug riebalų ir cukraus. Todėl manantys, kad „be gliuteno“ yra sveikesnio maisto sinonimas, skaudžiai klysta.

Tikrieji pavojai

Negana to, tendencija nusistatinėti jautrumą gliutenui patiems gali būti kenksminga žmonėms, kurie iš tiesų serga nediagnozuota celiakija. Be tinkamos diagnozės, kuri įmanoma nustatyti tik prieš pašalinant gliuteną iš mitybos, mažiau šansų, kad asmuo visą gyvenimą laikysis griežto režimo, būtino šios ligos atveju. Taip jie rizikuoja pažeisti žarnyną, susirgti osteoporozę ir kai kurių tipų vėžiu.

Propaguojantys gyvenimą be gliuteno kaip visuotinį kelią geresnės sveikatos link, ne tik yra suklaidinti, bet ir kelia tikrą grėsmę sveikatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Gydytojas pataria, kaip gintis nuo skrandžio bėdų
    Gydytojas pataria, kaip gintis nuo skrandžio bėdų

    Gydytojai pastebi, kad padaugėjo žmonių, ypač vaikų, besiskundžiančių skrandžio problemomis, pavyzdžiui, gastroezofaginiu refliuksu (paprastai vadinamu tiesiog rėmens graužimu). Kas tą lemia ir kaip galime sau pagelbėti? ...

    2
  • Kraujo donorystė naudinga ne tik ligoniams, bet ir donorui
    Kraujo donorystė naudinga ne tik ligoniams, bet ir donorui

    Viena kraujo dotacija gali išgelbėti tris gyvybes. Tačiau nedaug kas žino, kad būdami kraujo donorais galime ne tik išgelbėti kitų žmonių gyvybes, bet ir pagerinti savo sveikatą. ...

    2
  • Ruošiamės Šv. Velykoms: pasninkas – alternatyva sveikai mitybai
    Ruošiamės Šv. Velykoms: pasninkas – alternatyva sveikai mitybai

    Šylant orams daugelis susirūpiname, ką dėti į savo lėkštes: kuo paįvairinti mitybą ar ko atsisakyti, siekiant atgauti buvusias formas. Anot sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, norintiems pavasarį maitintis sveikiau, yra ko pa...

    1
  • Sergantieji epilepsija dar susiduria su sunkumais ieškant darbo
    Sergantieji epilepsija dar susiduria su sunkumais ieškant darbo

    Sergantieji epilepsija dar susiduria su neigiamu darbdavių požiūriu, mažesniuose miestuose ne visada laiku gauna sveikatos priežiūros paslaugas, teigia medikai ir patys sergantieji. ...

    1
  • Dantų griežimas – naudingas sveikatai?
    Dantų griežimas – naudingas sveikatai?

    Nudilę, neestetiškai atrodantys dantys nebūtinai liudija apie netinkamą dantų priežiūrą. Bruksizmo, o kitaip – tiesiog dantų griežimo, pasekmės gali būti labai liūdnos, todėl blogiausias sprendimas yra nekreipti į tai dėmesio. ...

  • Vaikai serga todėl, kad nesigydo suaugusieji
    Vaikai serga todėl, kad nesigydo suaugusieji

    Šiemet jau devyniems Kauno klinikinės ligoninės mažiesiems pacientams diagnozuota tuberkuliozė, dar penkiems ši liga įtariama. Dėl didėjančio sergamumo labai susirūpinusi šios ligoninės Vaikų ligų II skyriaus vedėja gydytoja D...

    5
  • Papasakojo apie skonio priedus: jie itin pavojingi vaikams
    Papasakojo apie skonio priedus: jie itin pavojingi vaikams

    Visuomenėje vis populiaresnis tampa kuo mažiau riebalų turintis maistas, tačiau čia slypi pavojus, mat maistui praradus riebalus, pridedama daugybė skonio priedų. ...

    2
  • Kada kreiptis į šeimos gydytoją dėl vaiko sveikatos?
    Kada kreiptis į šeimos gydytoją dėl vaiko sveikatos?

    Dažnai tėveliai į šeimos gydytoją kreipiasi tik vaikučiui susirgus. Valstybinės ligonių kasos (VLK) primena, kad į šį mediką svarbu kreiptis ne tik mažajam susirgus, bet ir dėl profilaktinių sveikatos tikrinimų bei skiepų. ...

  • Kaip sumažinti antibiotikų vartojimą?
    Kaip sumažinti antibiotikų vartojimą?

    Higienos instituto specialistai, apibendrinę kitose šalyse atliktus tyrimus ir įvertinę Lietuvos ekspertų nuomonę, įvardijo priemones, kurios galėtų užtikrinti teisingą antibiotikų vartojimą ligoninėse ir padėtų suvaldyti didėjantį anti...

  • Homeopatiniai vaistai – puiki gydymo priemonė?
    Homeopatiniai vaistai – puiki gydymo priemonė?

    Sudėtingų ligų, tokių kaip plaučių uždegimas, onkologinės ligos, vien homeopatiniais vaistais medikai tikrai negydytų, bet kitais atvejais tai puiki pagalbinė priemonė, sustiprinanti organizmo gydomąsias galias, LRT RADIJUI sako Homeopatijos ir hom...

Daugiau straipsnių