Kaip pašalinti nusibodusią tatuiruotę?

  • Teksto dydis:

Manote, kad tatuiruotės ant kūno, kurių taip troškote jaunystėje, yra klaida? Ją įmanoma ištaisyti, bet kai ką teks paaukoti.

Seni metodai nebetaikomi

Nusibodusias ar turiniu prasmės netekusias tatuiruotes pašalinti įmanoma, ir tam šiais laikais dažniausiai pasitelkiami pažangūs lazeriai.

"Tokie metodai kaip tatuiruočių šalinimas operaciniu būdu ar naudojant kitas priemones, pavyzdžiui, mechaninį tatuiruotės šlifavimą, cheminius šveičiamuosius kremus ar stipriai šaldančius tirpalus, nerekomenduojami, nes yra ne tik labai skausmingi, bet po jų dažnai lieka randų, hipopigmentinių dėmių", – senus nebetinkamus metodus įvardija gydytoja dermatovenerologė Toma Dimšienė.

Specialistai, pirmenybę teikiantys lazeriams, pasiekia kur kas geresnių ir saugesnių rezultatų. Svarbu ne tik panaikinti tatuiruotę, bet ir kuo daugiau išvengti šalutinių reiškinių.

Tatuiruotėms šalinti gali būti naudojami skirtingų tipų lazeriai.

"Visame pasaulyje pačiu efektyviausiu laikomas tas, kuris skleidžia itin mažos trukmės ir didelės energijos impulsą. Jį tatuiruotės pigmentas sugeria, o lazeris suskaido į mažytes daleles, kurias naikina imuninės sistemos ląstelės. Dėl to tatuiruotė pradeda blykšti", – poveikio mechanizmą aiškina gydytoja T.Dimšienė.

Ji tikina, kad šalia esantys audiniai mažai pažeidžiami arba visai nepažeidžiami, nes siunčiamas impulsas yra trumpas, todėl iki minimumo sumažėja komplikacijų tikimybė.

Kiekvienas atvejis – individualus

Tatuiruotės šalinimo efektyvumas pirmiausia priklauso nuo naudotų dažų sudėties, spalvos ir jų įvairovės, nuo to, kaip giliai dažai įleisti į odą. Svarbu ir tai, kokioje kūno vietoje yra tatuiruotė, prieš kiek laiko ji atlikta.

"Būtina įvertinti, ar asmens sveikata leidžia atlikti procedūrą, taigi dėl kiekvienos tatuiruotės šalinimo reikia konsultuotis individualiai", – pabrėžia gydytoja dermatovenerologė.

Ji sako, kad sunkiausiai pašalinama profesionaliai atlikta tatuiruotė, nes pigmentas į dermą būna įterptas giliai ir tankiai, naudojami sunkiai blunkantys dažai. Žalios ir geltonos spalvos tatuiruotės šalinamos sunkiausiai, o raudoni ir rudos spalvos dažai šalinant yra linkę šiek tiek keisti spalvą, tamsėti. Lengviausiai šalinamos juodos, tamsiai mėlynos spalvos tatuiruotės, taip pat nedidelės, vienspalvės, seniai atliktos, jau pradėjusios blukti.

"Didelėms, įvairiaspalvėms, ant kojų esančioms tatuiruotėms prireikia daugiau šalinimo procedūrų, jų metu pasitelkiama skirtingų rūšių lazeriai. Spalvotoms tatuiruotėms dažniausiai reikia kelių ilgių bangos lazerių", – aiškina gydytoja T.Dimšienė.

Greitai ir neskausmingai

Pasikonsultavus su gydytoju ir nusprendus šalinti tatuiruotę lazeriu, pirmiausia reikiama vieta nuvaloma, užtepama skausmą mažinančio kremo ir po kelių minučių pradedama lazerinė procedūra.

Po jos lazeriu paveikta vieta patepama antibiotikų tepalu, uždedamas tvarstis.

"Tatuiruotės šalinimo metu kartais jaučiamas deginimas ar dilgčiojimas, o po procedūros tatuiruotės vieta gali parausti, šiek tiek patinti", – perspėja T.Dimšienė.

Tatuiruotės šalinimo lazeriu procedūra neužtrunka ilgai ir yra palyginti lengvai toleruojama – po jos galima grįžti į įprastus dienos darbus. Tiesa, verta įsidėmėti, kad prieš lazerio procedūrą ir po jos tris savaites negalima degintis saulėje, o prieš procedūrą oda toje vietoje turi būti sveika.

Lazerio procedūros neatliekamos nėštumo, žindymo metu, vartojant fototoksinius vaistus. Pašalintos tatuiruotės vietą reikia tepti gydytojo paskirtais vaistais, gijimą skatinančiu kremu ir uždėti tvarstį. Priklausomai nuo kiekvieno atvejo, tatuiruotei pašalinti gali prireikti penkių–aštuonių procedūrų. Jos gali būti atliekamos ne rečiau kaip kas aštuonios savaitės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Majus

Majus portretas
Pratinkites kaimieciai is Europos pakrascio. As darau tattoo, zmones del tattoo pamise galiu pasakyt. Eiles po kelis menesius :-) .

Justas

Justas portretas
Zekai tatuiruojasi dėl kastų sistemos kalėjimuose, gudrūs biznieriai išreklamavo kad tai išskirtinis dalykas ir daro biznį, puspročiai su asmenybės problemomis eina ir darko savo kūną.

Nežiniukas

Nežiniukas portretas
Aš jas šalinu nesunkiai - tatuiruotė nusibosta dar prieš ją pasidarant....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių