Kaip saugiai laikyti vaistus?

  • Teksto dydis:

Lietuvoje viena dažniausiai pasitaikančių buitinių traumų yra vaikų apsinuodijimas ne vietoje paliktais vaistais, todėl tėvai turėtų būti labai atidūs, sako habil. biomedicinos mokslų daktaras, gydytojas neonatologas Vytautas Basys.

Statistikos duomenimis, vaikų, sergančių lėtinėmis ligomis, skaičius grėsmingai didėja, tad gydymui reikia vis daugiau ir įvairesnių vaistų. Viena didžiausių su vaistais susijusių problemų yra nesaugus, netinkamas vaistų laikymas. Dėl to vaikai neretai apsinuodija vaistais, o tai gali turėti labai sunkių pasekmių.

„Viena didžiausių Lietuvos ligoninių teigia, kad buitinės traumos vaikams yra sudėtinga problema, o apsinuodijimai vaistais užima antrą vietą tarp buitinių traumų“, – tvirtina gydytojas neonatologas V. Basys.

Jo teigimu, patys esame kalti, jeigu atsitinka nelaimė. Kiekvienas, įsigijęs vaistą, gauna jį pakuotėje su lapeliu, kuriame surašytos taisyklės, viena jų – vaistą laikyti nepastebimoje ir nepasiekiamoje vietoje, pažymi gydytojas.

„Vaikas, ypač 1–2 metų amžiaus, radęs kokį nors daiktą, jį apžiūri, apuosto ir paragauja. Didelė dalis vaistų yra saldūs, gražūs, tad mažam vaikui dažniausiai norisi įsidėti vaistą į burną“, – teigia V. Balsys. Taip maži vaikai lengvai apsinuodija ne vietoje paliktais vaistais.

„Kiek didesni vaikai, 2–3 metų, stebi, kaip mes gyvename ir mato, kad, jeigu vaistus vartoja močiutė, senelis ar tėvai, tai yra geras daiktas ir jiems taip pat norisi pabandyti“, – mano gydytojas. Jis pažymi, kad dažniausiai vaikai mato, kur padėtas vaistas, ir pabando jį pasiekti, dėl to labai svarbu padėti nepasiekiamoje ir nepastebimoje vietoje.

„Vaistas turi būti laikomas pakuotėje, turi būti vartojamas taip, kaip nurodyta, ir laikomas tinkamoje vietoje“, – primena specialistas.

Tinkama vieta turi būti nepasiekiama. Mažam vaikui, pasak gydytojo V. Balsio, nepasiekiama vieta yra 1,5 m aukštyje, o turint vyresnį vaiką, vaistus geriausia laikyti užrakintoje vietoje.


Šiame straipsnyje: sveikatavaistailigonis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių