Kaunietės paprašė susimokėti už receptą: labiausiai šokiravo medikės abejingumas

Į  portalą kauno.diena.lt kreipėsi serganti skaitytoja, kuriai po vizito Visagino ligoninėje liko itin slogūs prisiminimai. Susisiekus su ligoninės atstovais, kliuvo ir žurnalistams.

Patarė skubiai kreiptis į gydytoją

Praėjusią savaitę kaunietė su dviem vaikais atvyko į Visaginą. Čia gyvena jos mama, kuri, prieš išvažiuodama atostogauti, dukros paprašė prižiūrėti katiną. Šeštadienį Austėja (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) pasijuto blogai: jai pakilo temperatūra, pradėjo labai skaudėti gerklę. Dėl pūlingos anginos moteris kreipėsi į vaistinę, tačiau antibiotikų nusipirkti nepavyko – tam reikalingas receptas. Vaistininkė, įvertinusi kaunietės būklę, patarė kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

Kadangi kaunietė kartu su mažamečiais vaikais negalėjo skubiai sugrįžti į Kauną, ji pirmadienį nuvyko į Visagino ligoninės Skubios pagalbos priėmimo skyrių. Kaip pasakoja skaitytoja, ji karščiavo, kelias dienas dėl skausmo mažai valgė ir gėrė. Registratūroje, anot Austėjos, maloni darbuotoja išklausė jos istoriją, buvo užpildyti dokumentai. „Registratūros darbuotoja atsargiai įspėjo, kad nežino, ar galės padėti, mat šiuo metu su čia dirbančia gydytoja tai padaryti gali būti sunku, – skaitytoja prisipažįsta, kad šie žodžiai ją nustebino. – Atėjusi gydytoja nepasiteiravo apie mano sveikatą, o iškart paklausė, ar susimokėsiu už išrašytą receptą. Bandžiau paaiškinti, jog  negaliu kreiptis į šeimos gydytoją, kad man tik recepto reikia, bet medikė atsakė, kad bet kokiu atveju recepto man niekas neišrašytų.“ Tada gydytoja dar kartą paklausė, ar kaunietė susimokės už išrašytą receptą.  „Pasakiau, kad mokėti už recepto išrašymą  yra nesąmonė, tai išgirdau: „Tai važiuok į Kauną ir ten gydykis“, – prisimena moteris.

Registratūros darbuotoja atsargiai įspėjo, kad nežino, ar galės padėti, mat šiuo metu su čia dirbančia gydytoja tai padaryti gali būti sunku.

Austėja teigia suprantanti, kad į ligoninę atvyko gauti ne skubiosios pagalbos, tačiau ji pasijuto tarsi aklavietėje. „Registratūros darbuotoja bandė mane raminti, kad atvažiuočiau kitą dieną, kai dirbs „normalus“ gydytojas, tada jis man ir padės. Nesuprantu, jeigu būčiau kitą dieną sulaukusi pagalbos, tai tuomet šis atvejis turbūt nebuvo tas, už kurį turiu susimokėti. O juk pūlinga angina ne peršalimas, jos negydant, liga gali baigtis sunkiomis komplikacijomis“, – sako Austėja.

Pasiūlė rašyti skundus

Susisiekus su Visagino ligoninės direktoriaus pavaduotoju Vladimir Veikša ir portalo žurnalistams teko įsitikinti, kad norint pasikalbėti mandagiai reikia įdėti nemažai pastangų. Pašnekovas, išklausęs istoriją, iš pradžių nutarė su žiniasklaida nebendrauti. „Viskas yra paprasta: apie ligonius nieko jums negaliu pasakyti, nes tai yra konfidenciali informacija. Jokio komentaro jums neduosiu, – kylančiu balsu pradėjo aiškinti V. Veikša. – Žurnalistė, jūs ne žurnalistė, jokios informacijos jums neduosiu. Nežinau, ar jūs čia kalbate tiesą ar ne tiesą. Išvis aš nežinau su kuo kalbu, su žurnaliste ar ne. Telefonu visi gali prisistatyti bet kokiu vardu. Tegul ligonė rašo skundus, tada ir kalbėsiu. “

Pasakius, kad ši nemaloni kaunietės istorija vis tiek bus aprašyta, V. Veikša kalbėjimo toną sušvelnino ir prisipažino, kad apie šią situaciją girdi pirmą kartą, tad ir pasakyti apie ją nieko negali. Tik paklausus, ar jis nežada išsiaiškinti šio incidento detalių, jis paprašė atsiųsti klausimus raštu.

„Po pietų pasikonsultuosiu su juristu ir pažiūrėsiu, ar galėsiu kažką atsakyti“, – pokalbį baigė ligoninės atstovas.

Po pietų V. Veikša portalą patikino, kad kaunietė į ligoninę atvyko neturėdama šeimos gydytojo siuntimo, o požymių, kad moteriai reikėtų skubiosios pagalbos, personalas neįžvelgė. „Pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymą ji turėjo susimokėti už paslaugą. Dėl nesusipratimo ji galėjo kreiptis į administraciją, būtume situaciją paaiškinę“, – sako Visagino ligoninės atstovas.

Portalo pakalbintas kitas sveikatos specialistas su panašia situacija susidūrusiems sergantiems žmonėms duoda naudingą patarimą – norintiems labiau suminkštinti medikų širdis vertėtų nuosekliai išdėstyti apie sudėtingą sveikatos būklę, o ne iškart prašyti išrašyti receptą.

Tvarka visiems yra vienoda

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė teigia, kad medikė susimokėti už receptą galėjo prašyti pagrįstai. Anot jos, suprantamas kiekvieno paciento noras gauti reikiamas paslaugas kuo greičiau, tačiau visais atvejais galioja tam tikra tvarka, kuri visiems pacientams yra vienoda. Tad kiekvienam žmogui svarbiausia žinoti, kur kreiptis pagalbos, kai jos netikėtai prireikia. „Blogai pasijutęs žmogus dėl nemokamų šeimos gydytojo paslaugų pirmiausia turi kreiptis į polikliniką, prie kurios yra prisirašęs, o jos ne darbo metu – į tą gydymo įstaigą, su kuria jo poliklinika yra sudariusi sutartį dėl paslaugų teikimo jai nedirbant. Tais atvejais, kai pacientas savo poliklinikos darbo valandomis į kitą gydymo įstaigą kreipiasi be gydytojo siuntimo arba ne dėl būtinosios medicinos pagalbos, už gautas paslaugas turi susimokėti pats“,  – teigia SAM atstovė.

Aukšta temperatūra ir itin stiprus skausmas galėtų būti priskiriami atvejams, kada reikia skubiosios pagalbos.

Ūmios ligos atveju šeimos gydytojas pacientą turi priimti tą pačią dieną, o tuo atveju, kai paūmėja lėtinė liga, – per 5 dienas. „Būtinosios arba skubios pagalbos mastą nustato gydantis gydytojas, tad jeigu pacientas kreipiasi į gydymo įstaigą dėl skubiosios pagalbos, kai iš tiesų užtektų šeimos gydytojo konsultacijos, jo gali būti paprašyta susimokėti“, – sako specialistė.

A. Žilinaitė atkreipia dėmesį, kad antibiotikai be recepto negali būti parduodami ir žmonės niekuomet neturėtų užsiimti savigyda. „Visais atvejais dėl pacientams būtino gydymo sprendžia gydytojas ir jeigu gydytojas nustatė, kad paciento būklė yra sunki ir jam reikia tam tikrų receptinių vaistų, tuomet gydytojas gali juos išrašyti. Iš aprašytos istorijos negalime daryti išvadų dėl šios konkrečios situacijos, tačiau aukšta temperatūra ir itin stiprus skausmas galėtų būti priskiriami atvejams, kada reikia skubiosios pagalbos“, – aiškina specialistė.

SAM atstovė teigia, kad nuo liepos 1 dienos įsigalios sveikatos apsaugos ministro įsakymas dėl skubios pagalbos teikimo. Plačiau apie tai galima pasiskaityti čia.


Šiame straipsnyje: Visagino ligoninėreceptasvaistų receptaspūlinga anginaskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jūratė

Jūratė portretas
Iš vaizdo susidaro nuomonė kad ši gydytoja kyšininkė ,be žmoniškos sąžinės.

Tapinas

Tapinas portretas
nai nx tada tas privalomas draudimas bled?!!! taigi tokiems atvejams ir skirtas. tos gydytojos alga apmokama taip pat ir iš jo. ir išvis - apžiūrėjo - nustatė diagnozę; žino ko reikia norint žmogui padėti - bet bled ne - nebus PAPILDOMŲ babkių - nepagysi.. ot hipokrate..

Gytei

Gytei portretas
taip, ta gydytoja elgėsi pagal įstatymus. O jei būtų elgusis pagal jautrią žmogišką širdį, būtų išrašius tą receptą be jokių ligonio kortelių. Juk antibiotikas - ne griežtos atskaitomybės recepto reikalaujantis vaistas.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių