- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Sveikesnės mitybos tendencijos pastaruoju metu veržiasi į daugelį maisto gaminimo ir vartojimo sričių.
Sveikatai palankesnių pasirinkimų gyventojai jau ieško ne tik rinkdamiesi maistą pusryčiams, pietums ir vakarienei, užkandžius ar gėrimus, bet ir norėdami pasimėgauti desertu arba artimuosius pradžiuginti šventiniu tortu. Šias tendencijas atidžiai stebi prekybininkai ir dėl jų netgi keičia savo konditerijos gaminių sudėtis.
Prekybos tinklo „Iki“ Kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad pirkėjai vis labiau domisi konditerijos gaminių sudėtimis ir renkasi tuos, kuriems pagaminti naudojami sveikesni produktai.
„Lietuvos gyventojai tikrai vis labiau domisi sveikesniu maistu ir mityba, o desertus ir kitus konditerijos gaminius jau vertina ne tik pagal skonio, bet ir maistingumo, palankumo sveikatai kriterijus. Pavyzdžiui, rinkdamiesi tortą ar pyragą pirkėjai mūsų darbuotojų vis dažniau klausia ne – kuris yra skanesnis, bet mažiau riebus, sveikesnis. Domimasi gaminių sudėtimi – kiek cukraus ar kitokių saldiklių kepinyje naudota, koks torto ar pyrago riebumas“, – pasakoja N. Juchnevič.
Anot N. Juchnevič, atsižvelgiant į kintančius gyventojų poreikius prekybos tinklo kepyklose daugiau konditerijos gaminių pradėti gaminti grietinėlę iš dalies pakeičiant gerokai liesesniu kefyro kremu.
„Jei 100 g grietinėlės vidutiniškai tenka 336 kcal ir 35 g riebalų, tai tokiame pačiame kiekyje kefyro rastume tik 51 kcal ir 2,5 g riebalų. Atitinkamai pyragai ir tortai su kefyro kremu už panašius gaminius su grietinėle gali būti iki dviejų kartų mažiau riebūs ir turėti iki 75 proc. mažiau kalorijų“, – sako N. Juchnevič.
N. Juchnevič teigimu, pirkėjai netruko pamėgti tokius prekybos tinklo kepyklų gaminius kaip kefyro kremo tortas su persikais, kefyro kremo pyragas su aguonomis, kefyrinė panakota su vyšniomis ar grietinėlės ir kefyro kremo tortas su juodųjų serbentų putėsiais.
„Nuo to, kad gyventojai konditerijos gaminiams yra vis reiklesni, mūsų konditeriams dirbti – tik dar įdomiau. Pirkėjai yra atviresni, geriau supranta apie tam tikrų produktų maistinę vertę, todėl galime išbandyti įvairesnius receptus, pasiūlyti ne tik skanius, bet ir sveikesnius gaminius“, – sako N. Juchnevič.
„Iki“ kepyklų vadovė pasakoja, kad konditerijos gaminių sudėtyje ne tik grietinėlė vis dažniau keičiama kefyro kremu, bet ir cukrus medumi. Be to, tam, kad tortus, pyragus ir pyragėlius visais metų laikais būtų galima paskaninti vaisiais ir uogomis, naudojami liofilizuoti vaisiai ir uogos. Liofilizacija – arba džiovinimas itin žemoje temperatūroje – yra laikomas pažangiausiu konservavimo metodu, leidžiančiu išsaugoti beveik 100 proc. produkto maistingųjų medžiagų ir vitaminų.
N. Juchnevič pažymi, kad visuomet siekiama pirkėjams sudaryti sąlygas rinktis, todėl norintys pasilepinti tradiciniu grietinėlės tortu ar pyragu, taip pat visuomet gali rinktis ir iš tokių gaminių asortimento.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Į kompensuojamųjų vaistų rezervinį sąrašą įtraukti vaistai nuo cistinės fibrozės1
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija ketvirtadienį nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gydyti skirtus preparatus į rezervinį vaistų sąrašą, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). ...
-
Pacientų pavėžėjimu rūpinsis nebe savivaldybės, o Greitosios medicinos pagalbos tarnyba7
Didžiąją dalį pacientų pavėžėjimo paslaugų iš savivaldybių perims valstybė, ketvirtadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras. ...
-
VLK priminė pacientų teises ir atsakomybę už savo sveikatą
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyriausybinių organizacijų, visuomenės narių dėmesį į pacientų teisių svarbą. Ligonių kasos primena pagrindines Europos Sąju...
-
A. Dulkys tikisi, kad vaistai nuo cistinės fibrozės taps kompensuojami dar šiemet7
Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tikisi, kad vaistai nuo retos ligos – cistinės fibrozės – pacientams taps kompensuojami dar šiemet. ...
-
PSDF finansuoja naujus tyrimus ir procedūras prostatos, krūties vėžio, žarnyno infekcijoms gydyti1
Nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji tyrimai ir procedūros, kurios padės efektyviau diagnozuoti ir gydyti prostatos ir krūties vėžį, žarnyno infekciją. ...
-
Per parą Lietuvoje – 16 naujų susirgimų koronavirusu
Pastarąją parą koronaviruso infekcija patvirtinta 16 asmenų, trys iš jų susirgo pakartotinai, skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Laiškas vėžiu sergančiai mamai: tikėjau, kad tu pasveiksi, mamyte
Išgirsti vėžio diagnozę sunku ne tik šią liga sergančiam, bet ir jį mylintiems. Dukra pasidalijo laišku mamai, kuriame įžodino tai, ką jaučia dažnas žmogus, esantis šalia su onkologija susidūrusio artimojo. ...
-
Pirmadienį šalyje patvirtinti 24 koronaviruso atvejai
Pastarąją parą koronaviruso infekcija patvirtinta 24 žmonėms, aštuoni iš jų susirgo pakartotinai, skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Ligonių kasos: kam vaistų priemokas padengia valstybė?2
Ligonių kasos sulaukia gyventojų klausimų, kodėl pernai metų gale nereikėjo mokėti paciento priemokų už kompensuojamuosius vaistus, o šiemet vėl tenka šias priemokas mokėti. Ligonių kasų specialistai priminė, kad kasmet vaistų prie...
-
Ragina į kasmetinę vaiko sveikatos patikrą nežiūrėti pro pirštus1
Darželinukų ir moksleivių tėveliai neturėtų nustebti, balandį sulaukę skambučio, kviečiančio atvykti į polikliniką kasmetinės vaiko sveikatos patikros. Jos pagrindu suformuojama sveikatos pažyma mokykloms ir darželiams. Kauno miesto poliklinika...