Kiek valstybei kainuoja jos piliečių depresija?

  • Teksto dydis:

Lietuvoje, pagal oficialią statistiką, žmonių, kurie gydosi nuo depresijos, yra apie 25–30 tūkst. Tačiau depresija sergančiųjų mūsų šalyje iš tiesų gali būti kelis kartus daugiau. Dalis sergančiųjų į gydytojus nesikreipia, o kiti gydosi privačiose įstaigose, tad į oficialią statistiką nepatenka.

Skaičiuojama, kad Europos Sąjungoje depresijos tiesioginio gydymo ir netiesioginės išlaidos, susijusios su darbingumo praradimu, su žmogaus socialinių vaidmenų pablogėjimu ir kitomis komplikacijomis, siekia 1 procentą ES BVP.  Tai yra apie 118 mlrd. eurų per metus.

„Tai jei imtume tokį skaičiuką ir pamėgintume pritaikyti Lietuvai, tarkim, kad pas mus irgi yra tokia pati situacija, pas mus būtų per 700 mln. litų patiriamų nuostolių“, – skaičiuoja Sveikatos ekonomikos centro direktorius Romualdas Buivydas.

Tačiau gydytojai psichiatrai tvirtina, kad, taikant tinkamą gydymą, depresiją įmanoma visiškai išgydyti.

„Aš, kaip psichiatras, noriu pasakyti, kad depresija yra viena iš maloniausių ligų psichiatrams, nes jos gydymo rezultatai yra nepaprastai geri. Naudojant šiuolaikines priemones tai yra viena geriausiai gydymui pasiduodančių ligų“, – tikina gydytojas psichiatras Martynas Marcinkevičius.

Plačiau žiūrėkite „Pinigų kartos“ reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių