Mergaitės bus skiepijamos nuo gimdos kaklelio vėžio

  • Teksto dydis:

2016 metais planuojama pradėti mergaičių nemokamą skiepijimą nuo Žmogaus papilomos viruso (ŽPV) infekcijos, kuri yra dažniausia gimdos kaklelio vėžio priežastis.

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė spaudos konferencijoje pirmadienį sakė, kad dėl skiepų tikimasi iki 70 proc. sumažinti gimdos kaklelio vėžio atvejų.

„Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendoriuje yra įtraukti tokie skiepai nuo 2016 metų (...). Skiepijimai yra vykdomi pagal dviejų arba trijų dozių schemą priklausomai nuo amžiaus, amžius yra nuo 9 iki 14 metų mergaitės, kurios dar nėra pradėjusios lytinio gyvenimo“, - teigė ministrė.

SAM Epidemiologinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Nerija Kuprevičienė aiškino, kad nors vakcina nuo ŽPV yra nauja, ją rekomenduoja tarptautinės organizacijos. Manoma, kad ši vakcina taip pat efektyvi ir tada, kai moteris jau yra užsikrėtusi ŽPV.

„Nors tai yra sąlyginai nauja vakcina - dar nėra nei 10 metų, kai jinai yra naudojama pasaulyje, kai buvo sukurta ir yra įtraukiama į skiepijimų kalendorius, tačiau šiandien ta vakcina yra rekomenduojama tarptautinių sveikatos organizacijų, tokių kaip Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos ligų prevencijos kontrolės centras - kad jinai būtų įtraukta į kiekvienos šalies profilaktinių skiepijimų kalendorių. Nes vakcinos įtraukimas į skiepijimų kalendorių leidžia valdyti infekciją, galime kalbėti apie sergamumo, mirtingumo mažinimą ir žalos mažinimą visuomenės sveikatai“, – teigė ji.

Spaudos konferencijoje ministrė taip pat sakė, kad svarstoma galimybė atsisakyti siuntimų pas ginekologus - tuomet moterys prieš vizitą pas šį specialistą neturėtų apsilankyti pas šeimos gydytoją.

ŽPV plinta kontaktiniu būdu, per odą ir gleivinių mikrotraumas, lytiniu būdu, gimdymo metu.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, kasmet Lietuvoje gimdos kaklelio vėžys diagnozuojamas 400–500 moterų, beveik pusė jų miršta. Lietuvoje, palyginti su kitomis Europos šalimis, sergamumas ir mirtingumas nuo šios ligos yra vienas didžiausių.

Nuo 2004 metų Lietuvoje vykdoma gimdos kaklelio prevencinė programa, skirta moterims nuo 25 iki 60 metų. Bent kartą pagal ją tyrėsi daugiau nei 626 tūkst. moterų.

„Prevencijos programos ir vakcina prieš ŽPV tikrai sudaro geras sąlygas išvengti šitos ligos, tačiau jeigu moterys neis tikrintis - tos, kurios nepaskiepytos ir nebebus paskiepytos, kurios jau yra vidutinio amžiaus - jeigu jos nesirūpins, niekas negalės padėti (...). Dalis moterų yra patikrinta ir jos eina keletą kartų, o kita dalis neateina – arba jos yra nepasiunčiamos šeimos gydytojo, arba pačios nesusirūpina - tai labai svarbus pakviesti tas moteris“, – ragino sveikatos apsaugos viceministrė Laimutė Vaidelienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Simona

Simona portretas
Gaila jog guventi norinti moteris neisgali tokiu skiepu :( budama 23m jau turiu susitaikyti su viena mintim labai apmaudi musu skiepu sistema :(((

Vida

Vida portretas
Pirmiausiai reikia atlikti tyrimus, kur daugiausiai vaikai skiepijami, kaip tie viščiukai, skirti maisto pramonėje.Valstybė nemoka skirstyti lėšų, o paskui nelieka lėšų rimtiems dalykams.Nuo gimdos kaklelio skiepo vaikai.... gali skiepytis mokamai kas nori.Skiepijant vaikus, tėvai neprivalo sutikti savo parašu, mano manymu tegul neša atsakomybę dėl skiepų netoleravimo pati medicina.Spiepijant kai kuriuos vaikus, jie labai sunkiai perneša, o medikai į tai visai nekreipia dėmesio, o siūlo išgerti dar papildomai kitokių vaistų. Tai koks tai pasiekiamas sveikatos rezultatas?.....

Anonimas

Anonimas portretas
j
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių