Klaipėdiečius kviečia pasitikrinti apgamus

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje Euromelanomos dienos proga norintieji galėjo pasitikrinti apgamus. Ši galimybė sudomino daugybę klaipėdiečių. Birželio 1-ąją numatoma surengti dar vieną tokią akciją.

Šių metų Euromelanomos dienos šūkis buvo "Saulė šviečia ne tik paplūdimyje, ji lydi tave visur ir visada".

"Tąkart sulaukėme daug pacientų ir jų artimųjų skambučių. Vieni džiaugėsi, kad galėjo būti apžiūrėti, kiti buvo nepatenkinti, nes nespėjo užsiregistruoti. Todėl simboliškai pirmą vasaros dieną – birželio 1-ąją vėl kviečiame pasitikrinti apgamus", – informavo Klaipėdos universitetinės ligoninės Odos ir venerinių ligų poskyrio vedėja gydytoja dermatovenerologė Jolanta Česienė.

Norintys dalyvauti šioje akcijoje turėtų registruotis iš anksto tel.: (8 46) 396 523, (8 46) 396 568, (8 46) 396 684, (8 46) 396 594. Vietų skaičius – ribotas.

Kaip teigė J.Česienė, odos vėžį įmanoma pastebėti reguliariai apžiūrint savo odą, o ankstyvojoje stadijoje aptikta ši liga gali būti sėkmingai gydoma.

Anot jos, svarbūs keli kriterijai: apgamo asimetrija, kraštų nelygumai, spalvos pasikeitimai, diametro dydis, apgamo augimas ir pokyčių dinamika. Ne visi įtarimų keliantys odos dariniai atsiranda saulės labiausiai veikiamose ir matomose vietose.

Vieną kartą per mėnesį reikėtų apžiūrėti visą savo ir vaikų kūną tiek iš priekio, tiek iš nugaros. Geriausia – prieš didelį veidrodį.

"Jei aptikote įtartiną odos darinį ar pakitusį apgamą, kreipkitės į gydytoją dermatologą. Svarbu nedelsti. Kuo anksčiau diagnozuojama liga, tuo didesnė sėkmingo gydymo tikimybė", – akcentavo J.Česienė.

Šiuo metu, pasak jo, reikėtų nepiktnaudžiauti saulės voniomis.

Gydytoja pabrėžė, kad daug laiko praleidžiantiems saulėje asmenims padidėja grėsmė susirgti odos vėžiu. Tokių ligonių kasmet tik daugėja.

"Tiek melanomos, tiek bazaliomos atvejų ne tik daugėja, bet jaunėja ir sergančiųjų amžius", – sakė pašnekovė.

Todėl degintis nepatartina žmonėms, vartojantiems vaistus, nėščiosioms, taip pat asmenims, turintiems jautrią ir greitai nudegančią odą. Vengti saulės reikėtų ir šviesiaplaukiams bei tiems, kurių giminaičiai sirgo odos vėžiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ingrida

Ingrida portretas
Neįmanoma net prisiskambinti, liūdna iš tikro:( Visų pirma, tokie dalykai, kaip prevencija turi būti prieinama absoliučiai visiems ir nemokamai, o ne taip, kad "vietų skaičius ribotas" ir tik skirta viena diena ar max dvi per metus. Aš įsivaizduoju, kad tikrai žmonių nemažai norinčių pasitikrinti odą ir neatmestinai, o ypač kruopščiai. Juk mes kalbame grynai apie galimą odos vėžį ir pan. tad tokios patikros turėtų būti dažnos bei atidžios, bet pas mūsų kai tokia "sveikatos sistema", tai nemanau, kad galima tikėtis kažko daugiau, kad užbėgti ligoms už akių

Lina

Lina portretas
Iš tiesų gauti taloną pas dermatologus Klaipėdoje sudėtinga. Taikos pr. esantis konsultacinės poliklinikos filialas (gyd. dermatologai R. Šidlauskienė, J. Dagilienė)talonus pas dermatologus dalina kartą per 3 mėnesius. Jei negali stovėti gyvoje eilėje nuo 8 ryto, gauti taloną- be šansų. Prisiskambinus - išgirsti, kad talonai jau išdalinti. Išbandyta jau ne kartą.

rimante

rimante portretas
Klaipedos dermatologai turetu degti is gedos,kokia yra tvarka, arba tiksliau tariant netvarka ju gydymo srityje! Uzsiregistruoti neimanoma! Kas cia per akmens amziaus tvarka, kad talonai dalinami tik vienam menesiui i prieki, lyg niekam yra nezinoma, kiek darbo dienu bus ateinanti menesi, ir dar ateinanti... Apgamu apziura yra tokia pavirsutiniska, kad siaubas ima! Apziurimos rankos, kaklas, veidas... Ir viskas! O kur nugara, kur pilvas, kur uzpakalis, kur krutys arba po krutim, kur galvos oda, kuria dengia plaukai? Juk visur gali "sedeti" piktas apgamas! Taciau gydytojai nesivargina apziureti zmogaus nuodugniai! Na, jei susimokesit, gal tada... O kodel reikia moketi? Juk sveikatos draudima tai privalome moketi visi?! Apie tai rasykit, zurnallistai!!!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių